Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Peter Nilsson

5 tips - Upplev naturen i Skövde

Skövde omges av en fantastisk och varierande natur. Här kan du vandra över betade ängar, genom trolska skogar och milsvida naturreservat.

Dramatiska diabaspelare, lummiga åsar och platser med vidunderlig utsikt. En vandring genom den mäktiga naturen i Skövde bjuder på ett varierat landskap och samtidigt lugn och ro för själen.

Nedan har vi listat fem favoriter som bara måste upplevas:

Billingeleden

Den vackra Billingeleden startar vid Simsjöns södra spets och tar dig vidare upp på berget Billingen genom milsvida naturreservat och trolska skogar. Kartan över Billingeleden visar alla vandringsleder som finns på norra Billingen. Leden sträcker sig runt hela berget, både uppe på kalkstensplatån i Berg och genom det böljande landskapet i Valle. Totalt är leden 72 km lång med flera vackra anslutande vandringsleder. Du kan antingen ladda ner Billingledens karta eller köpa ett exemplar hos Skövde Turistbyrå.

Vallevägen - Världens vackraste väg

Vackra Valle, väster om Billingen, uppvisar ett böljande landskap som om våren står i full körsbärsblom. I området finns vandringsleder, gårdsbutiker, sjöar och prunkande naturreservat. Missa inte det mäktiga Silverfallet på din utflykt till Vallevägen!

Ryds ängar och Ryds grottor

Ryds ängar kan du promenera på stigarna på de lövskogsklädda sluttningarna, och de tar dig vidare genom betade hagmarker och ängar. Ovanför de rogivande ängarna är Ryds grottor belägna vid diabasbranten. Sitt namn till trots består inte Ryds grottor av några grottor, utan terrängen utgörs istället av ståtliga diabaspelare och branta stup. Från platåkanten har man en vidunderlig utsikt över nejden. Varför inte äta frukost här i soluppgången?

Getaryggen

Getaryggen är en ås som höjer sig över den omgivande terrängen. Åsryggen täcks under vår- och sommarhalvåret av lummig ädellövskog – här och där ståtar riktigt imponerande exemplar av både ek och bok. Längs hela åskrönet löper en stig som bjuder på rogivande promenad oberoende av årstid.