Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Inne på Retrocafét är det svart- och vitrutigt golv och röda skinnsoffor. På golvet står en jukebox med neonfärger och väntar på att någon ska spela en låt.

    Fotograf: Per Fredén

  • En närbild på Varnhems Klosterkyrka, gjord i ljus sten med vackra fönster. I förgrunden kan man se gamla gravstenar mot det gröna gräset.

    Fotograf: Mårten Bergkvist

  • Naturum Hornborgasjön, en åttakantig byggnad med vackert vasstak, svävar på pålar i Hornborgasjöns vatten. Himlen täcks av moln, men på vissa ställen lyckas det blå skina igenom.

    Fotograf: Jesper Anhede

Turistbyrån tipsar!

För många är Hornborgasjön ett givet utflyktsmål under mars och april månad. Men visste du att det finns så mycket mer än bara de ståtliga fåglarna att upptäcka i området?

Häng med oss på roadtrip i de vackra omgivningarna runt Hornborgasjön när vi rullar utmed Kulturväg Skaraborg som slingrar sig igenom landsbygden utanför Skövde, Skara och Falköping!

Start: Retrocafé Gulfmacken i Timmersdala

För att få i sig den obligatoriska koppen med stärkande morgonkaffe föreslår vi att roadtripen börjar på Gulfmacken i Timmersdala. Här kliver du in i en riktig retropärla, med rutigt golv, teakhyllor och  röda skinnsoffor. Välj bland någon av de gamla härliga tonerna i jukeboxen, spela flipperspel och sätt rätt känsla för dagen.

Förmiddagspromenad: Silverfallet

Från Timmersdala åker du genom det grönskande landskapet mot grannbyn Lerdala. Ungefär halvvägs hittar du det glittrande vattnet vid Silverfallet. Vattenfallet har flera olika nivåer – längst upp hittar du ”trappan” med stilla porlande vattenfall. Längre ner för sluttningen får vattnet upp farten när det kastar sig ut för bergskanterna.

Lunch: Varnhems Klosterkafé eller Café Doppingen

När du rullar vidare från Silverfallet och söderut mot Hornborgasjön passerar du den mäktiga klosterkyrkan i Varnhem. Här finns även ett mysigt kafé som serverar fika och smarriga smörgåsar. Precis intill Hornborgasjöns östra kant hittar du dessutom Café Doppingen. Här serveras lättare luncher och gott hembakt. Missa inte ett besök på naturum Hornborgasjön, som ligger precis intill cafét. 

Eftermiddagsstopp: Ekornavallen

Ny energi, nya utflyktsmål! När du tar dig fram utmed de små landsvägarna passerar du flera olika fornlämningar. En av de häftigare platserna utmed vägen är Ekornavallen där människor har begravts i tusentals år!

Avslut: Tranor i solnedgång

När solen börjar gå ner tar många av tranorna fart och flyger från sin matplats vid den sydliga spetsen av sjön för att sova ute i sjön. När himlen börjar skifta i vårens svala solnedgångsfärger är det otroligt vackert att se de ståtliga fåglarna flyga ut. Ett tips är att se detta skådespel från Fäholmen eller vallen vid Utloppet där man har fin utsikt över sjön.

Vill du hellre se tranorna från den klassiska Trandansen öppnar den för säsongen på lördag den 23 mars 2019. Då föreslår vi att ni börjar turen här istället, så att ni inte missar det stora antalet tranor som brukar samlas vid sjöns sydligaste spets. 

Visit Hornborgasjön

Vill du knåpa ihop din egen roadtrip? Gå in på visithornborgasjon.se för fler härliga tis!