({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Tobias Andersson

  • Fotograf: Mårten Bergkvist

  • Fotograf: Mårten Bergkvist

  • Fotograf: Per Fredén / Next Skövde

Kulturväg Skaraborg

Sommaren har anlänt, och det betyder att det är hög tid för en tur utmed den vackra Kulturväg Skaraborg. Den börjar i Tidan, därifrån slingrar den sig förbi sjön Östen, den grönskande Vallevägen, Varnhems Klosterkyrka och Hornborgasjön innan den slutligen landar i Karleby strax utanför Falköping.

Inget säger roadtrip så mycket som maskrosor i dikeskanten, pollen på vattnet och soliga dagar. Sommaren har anlänt, och det betyder att det är hög tid för en tur utmed en av våra stoltheter i Skövde; den vackra Kulturväg Skaraborg. Den börjar i Tidan, där du kan besöka loppisar, gå på kondis eller känna historiens vingslag vid landets näst största skeppssättning. Därifrån slingrar den sig förbi sjön Östen, den grönskande Vallevägen, Varnhems Klosterkyrka och Hornborgasjön innan den slutligen landar i Karleby strax utanför Falköping. Häng med, vettja!

Nedan listar vi några stopp som inte bör missas!

Askeberga Skeppssättning

Strax utanför Tidan hittar du ett riktigt mysterium – här finns Askeberga Skeppssättning som med 24 gigantiska klumpstenar bildar en mäktig fornlämning. Men är det verkligen en skeppssättning? Eller är det en kultplats? Ingen vet helt säkert, men det vi vet – det är att platsen bjuder på en speciell stämning och spännande historia!

Berglunda Vandrarhem

I en lantlig idyll, på promenadavstånd från Askeberga Skeppssättning, hittar du Berglunda Vandrarhem. På det personliga vandrarhemmet har du en lysande utgångspunkt för dina äventyr utmed kulturvägen!

Österbergs konditori i Tidan

I Tidan hittar du konditoriet som har anor ända tillbaka till 40-talet. I den tidstypiska lokalen njuter du av äkta kondisfika och härliga räksmörgåsar – perfekt som uppladdning inför din roadtrip! Och du, det är öppet på vardagar, året om!

Vallby Sörgården

Kulturreservatet Vallby Sörgården är sådär Bullerby-aktig som bara den svenska landsbygden kan vara. Här kan du kliva rakt in i historien och uppleva livet som det var för hundra år sedan. Under flera datum under sommarsäsongen anordnas aktiviteter så som höhässjning, byggnadsvård och gårdsvisning.

Bada i någon av alla sjöar

Varmt i bilen, svettigt på cykeln eller trött i benen? Inga problem! På din resa kommer du att passera flertalet små badsjöar. Stanna till vid barnvänliga Lången, hoppa från hopptornet ner i Flämsjön eller gör en avstickare och ta ett ensamt dopp i stora eller lilla Bjursjön.

Vandra i Vallebygdens naturreservat

På den västra sidan av Billingen passerar du genom Vallebygden på din resa. Här finns vacker natur med många mil vandringsleder. Ett hett tips är att stanna till vid Sotaliden och Stolans naturreservat - här kan du vandra i det gamla gruvlandskapet och njuta av en picknick intill det blanka vattnet i det gamla kalkbrottet.

Cecilias trädgårdscafé i Berg

Under sommarmånaderna kan du slå dig ned i den grönskande trädgården hos Cecilia, som har sitt café intill den vackra kyrkan i Berg. Här njuter du av smarrigt hembakt ekologiskt, samtidigt som du njuter av sommarens blomsterprakt.

Långesäter B&B

Mitt i Vallebygden hittar ni denna pittoreska pärla. Långesäter B&B ligger på Billingens sluttningar, och i den grönskande trädgården är det lätt att trivas. Här kan du låna både trädgårdsspel och grill, så efter en dag på äventyr utmed kulturvägen kan du verkligen slappna av.

I gratisappen Kulturväg Skaraborg hittar du ännu fler tips på sevärdheter, caféer och restauranger utmed vägen. Du kan ladda ner appen här, App Store eller Google Play

Upplev Kulturvägen på cykel!

Vill du uppleva den vackra miljön runt Kulturväg Skaraborg på cykel men har inte din egen cykel med dig? Inga problem! Här hyr du enkelt cykel i vårt område.

  • Buzzin Bikes i Varnhem hyr ut smidiga elcyklar som tar dig fram genom den underbara naturen. Mer info hittar du på 0760-482453 eller via mail på info@buzzinbikes.se.

  • Glid fram på någon av Vallevägens konstnärliga cyklar som finns att hyra hos flera av medlemmarna utmed Vallevägen, som är en del av Kulturväg Skaraborg. Mer information hittar du här