Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Närbild på färgglada grönsaker.

Matfestivalen miljömärks

En nyhet för i år är att Matfestivalen Skövde fått märkningen Miljömärkt event av organisationen Håll Sverige Rent. Läs vad festivalen gör för åtgärder och hur du kan bidra för att göra så lite avtryck på miljön som möjligt.

Matfestivalen i Skövde har fått märkningen Miljömärkt Event av organisationen Håll Sverige Rent. Det innebär att Next Skövde som arrangörer för Matfestivalen har fyllt i en checklista med åtgärder för att vårt event ska göra så lite avtryck på miljön som möjligt. Självklart är detta inget som görs i en handvändning, utan en resa som kommer att pågå under flera år. Men denna resa påbörjar vi nu.

Håll Sverige Rent har sedan 1999 miljömärkt över tusen festivaler, sportevenemang, mässor och möten. Sedan tidigare har Next Skövde under två år miljömärkt Sweden Outdoor Festival. Nu tar vi nästa steg och miljömärker även Matfestivalen.

För 2019 har vi satt upp två målsättningar när det gäller maten som serveras. Det är att minst 50% av restaurangerna ska erbjuda vegetariska alternativ och att antalet menyer baserade på lokala råvaror ska öka från 50% till 70%. Utöver detta kommer restaurangerna uppmanas att hålla nere användningen av engångsmaterial och när det behövs i så fall använda hållbara alternativ till engångsmaterial.

När det gäller sopsortering kommer det finnas stationer på festivalområdet med olika kärl så att besökaren kan sortera sitt avfall. Där kommer det också att finnas extra bemanning som kan svara på frågor om du är osäker på var du ska slänga ditt skräp. 

Under evenemanget kommer enbart miljömärkt el att användas och elbilar används för interna transporter inom området.

Som besökare kan du bidra genom att gå, cykla eller åka kollektivt till Matfestivalen. Du kan också låta bli att ta vårt program i pappersformat och istället använda digitala versioner av karta, menyer och program som finns på matfestivalen.nu. Och istället för att köpa buteljerat vatten kan du fylla på din vattenflaska med kranvatten vid någon av våra vattenstationer som finns på området.

Självklart inför vi också ett nytt pris för restaurangerna där kategorin helt enkelt blir ”Mest klimatsmarta maträtt” under Matfestivalen 2019.

Och slutligen – du som vill hjälpa oss på vår resa. Vi vill ha ditt bästa tips på miljösmarta lösningar för Matfestivalen nästa år. Håll utkik på Matfestivalens FB-sida när sista helgen i augusti närmar sig så kan du både göra miljönytta och vinna fina priser.