Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • En man med skägg och stråhatt står intill en jättestor oxe som helgrillas på en festival.

    Fotograf: Skövde Stadsmuseum

Matfestivalen 30 år

Vi blickar tillbaka och minns festivalen genom tiderna med utställning och festivaltema på de offentliga kökens menyer.

Det har gått över trettio år sedan Matfestivalen i Skövde arrangerades för första gången. Olika hårstilar har kommit och gått, Skövde har hunnit fylla 600 år och både utseendet på oss själva och torget har hunnit förändras stort. Matfestivalen har dock bestått som en tradition som lockar många besökare varje år och något för familjer och vänner att samlas kring varje år. 

Vi har tagit en titt i arkivet och hittat gamla Matfestivalsaffischer från åren som gått. På årets festival kommer du kunna titta på dessa i vår nostalgiutställning som är utspridd på festivalområdet. Visste du till exempel att ett elskåp brann upp under lördagen på Matfestivalen 2006 så att hela Hertig Johans gata slocknade?

Matfestivalsnostalgi i det offentliga köken

Nostalgitemat kommer under veckan som föregår festivalen även att märkas i både förskolor, skolor och äldreomsorg. Inspiration hämtas nämligen från menyer som serverats under Matfestivalen genom åren. 

Skövde kommun har totalt 64 offentliga kök och samtliga kommer under vecka 35 erbjuda en meny på temat Matfestivalen 30 år. Inspiration är hämtad från rätter som serverats genom åren. Några exempel på måltider som kommer att serveras under veckan är Nattbakad karré Väring med rostad potatis som är baserad på en rätt som Krikelin serverade 1997 och Kycklingwok på Skaraborgskt vis med krispiga grönsaker och ruccolapesto där förlagan serverades av Kronfågel vid Matfestivalen 2003.

- Det är fantastiskt att Matfestivalen funnits i 30 år och det vill vi ju självklart ska synas i våra offentliga kök. Därför kändes det naturligt för oss att haka på årets nostalgitema. Så vi har gått igenom en stor mängd gamla menyer och letat fram några guldkorn, säger Helena Gustafsson, måltidschef i Skövde kommun.

Här kan du se menyn för hela veckan