Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Två vandrare i färgglada kläder går över en färist som går över en stengärdesgård. Runt  omkring dem blommar vita körsbärsblommor.

    Fotograf: Roger Borgelid

Vallebygden - körsbärsparadiset väster om Billingen

Vallevägen, Vallebygden, Valle… Kärt barn har många namn! En sak är säkert, och det är att lokalborna älskar sitt Valle. Ett område som ligger på den västra sidan av platåberget Billingen, och utgörs av ett böljande landskap med rullande kullar och vacker grönska. Här exploderar varje år tusentals vilda körsbärsträd i en underbar blomsterprakt – ett självklart utflyktsmål för den som befinner sig i området under maj. Vi har samlat några tips på hur du bäst upplever Vallebygden!

NÄR BLOMMAR DET? | Det varierar från år till år beroende på vädret, men vanligast är att körsbärsblomningen i Valle äger rum under ett par veckor i mitten av maj.

AKTUELL KÖRSBÄRSRAPPORT | 19/5 - Löven tar allt mer överhanden över det vita blomsterhaven. Träden blommar fortfarande, men har sällskap av mycket grönt i trädkronorna.
13/5 2020 - fortsatt fin blomning. Löv börjar bryta igenom det vita men träden har inte börjat blomma över ännu.

LYCKE LILLA HÖJEN | Ett artrikt naturreservat som har en lång blomningssäsong. Här finns både blåsippa, gullviva och lungört, men inte minst ett stort antal körsbärsträd som bjuder på en oändlig prakt. Missa inte att gå upp på höjden för underbar utsikt! Vandra gärna Billingeleden som passerar genom reservatet. 

Vackert vårlandskap över en hage med betande kor och blommande körsbärsträd.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

LYCKELAMM GÅRDSBUTIK | Lammskinn, inredning, accessoarer och egen honung – det är några av de saker ni hittar i gårdsbutiken LyckeLamm. Ligger i närheten av reservatet Lycke lilla Höjen. 

Ett grått gotlandsfår i det höga gröna gräset.

Fotograf: Karin Terstappen

CECILIAS TRÄDGÅRDSCAFÉ | Intill den vackra kyrkan i Berg hittar ni detta mysiga café som serverar gott ekologiskt hembakt fika under lördagarna från maj till augusti. 

Rött hus med vita knutar omgivet av en grön blommande trädgård.

Fotograf: Micaela Persson

KAFÉ KÖRSBÄRET | Under körsbärsblomningen håller Bergs Bygdegård öppet sitt populära kafé Körsbäret. Här serveras deras omtyckta körsbärspaj, och den vill du inte missa! 

BOCKASKEDEÅSEN | Att packa en picknick och slå sig ned bland blommande oxel och körsbärsträd på Bockaskedeåsen en solig vårdag är svårslaget. Gör en utflykt till toppen på åsen om kvällen för att se en vacker sol sänka sig bakom grannberget Kinnekulle.

Tre vandrare i färgglada kläder vandrar på en ås. Runtomkring dem knoppar träden.

Fotograf: Roger Borgelid

UPPLEV VALLE PÅ CYKEL | Det bästa sättet att uppleva området och komma riktigt nära är på cykel eller moped. Här kan du se flera förslag på rutter som lämpar sig för cykel! 

Fyra personer kommer åkandes på tre vespor genom ett grönskande landskap med blå himmel och en kohage med betande kor intill vägen.

Fotograf: Tobias Andersson

KULTURVÄG SKARABORG | Den brunvitskyltade turistvägen Kulturväg Skaraborg passerar genom Vallevägen, och tar dig vidare på äventyr i den vackra bygden runt Skövde, Skara och Falköping. Läs mer om Kulturvägen här

En familj gåendes på vägen vid Silverfallet en färgsprakande höstdag.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Läs mer om vilka aktörer som finns i området på vallevagen.se

Andra vackra platser