({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Gustaf Elias

Skogsmulleriket på Billingen

Syftet är att skapa ett attraktivt besöksmål för barnfamiljen som semestrar eller hemestrar i Skövde under sommaren samt övriga skollov. Skogsmulleriket paketeras tillsammans med resande, boende och andra familjeaktiviteter i Skövde.

Skogsmulleriket startades som ett Arvsfondsprojekt för att tillgängliggöra friluftslivet på ett nyskapande sätt via en spelapp ”Skogsmulleriket på Billingen”. Målgruppen var barn och unga vuxna med eller utan funktionsvariationer samt barn med utländsk bakgrund. Spelappen togs fram tillsammans med Högskolan i Skövde, Next Skövde och Friluftsfrämjandet Riksorganisation som äger karaktärerna för Skogsmulle och hans vänner. Karaktärerna producerades av studenter på Högskolan, först storyn, 2D- och 3D-aminationer. Billingens fritidsområde ekonomisk förening (BFEF) var projektägare och i styrgruppen satt Attention Skaraborg, FUB, Gymnasiesärskolan Kavelbro, Friluftsfrämjandet Skövde och BFEF.

I projektet byggdes fem kojor runt Åsbotorpsjön för Skogsmulle, Fjällfina, Nova, Laxe och den lokala vännen Billingetrollet. Till byggnationen ingår även entréer och Fjällfinas naturlek. Näringslivet i Skövde bidrog till byggnationen genom sponsring på olika sätt. Förutom spelappen som aktivitet finns också stationära aktiviteter i och utanför kojorna. Kojorna är öppna för allmänheten varje dag mellan 08.00-20.00.

Projektet pågår och målet är att skapa attraktivt och tillgängligt aktivitetsområde med levande aktörer/karaktärer och mångfacitterande aktiviteter som kan passa hela familjen och attrahera gäster från hela Västsverige.

En barnteater med eget manus spelades sommaren 2019 med Skövde kommuns feriepraktikanter i samverkan med Studiefrämjandet och Friluftsfrämjandet. Övriga samarbetspartners var Skövde Energi, Cementa och Sparbankstiftelsen Alfa. Billingetrollet togs fram som kostym och lovaktivtiter erbjuds året runt i Skogsmulleriket.

Arvsfondsprojektet startades 2016 och avslutades maj 2019. Skogsmulleriket invigdes december 2018. Utveckling av innehåll och aktiviteter pågår löpande genom Next Skövde.

Projektledare och kontaktperson på Next Skövde: Lotta Stigsdotter