({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Trollstigen

Syftet är att fler Skövdebor och besökare ska uppleva stadsnära vandring i trolsk natur på Billingens sluttning och bergsplatå.

Trenden för vandring ökar och suget efter äventyr, lugn och tystnad i naturen är stark. I projektet nyttjades till stor del Billingeleden och bands ihop med anslutningsleder och stigar för att få en rundslinga med start och avlutning på samma plats. Trollstigen är en vandring i tre olika nivåer där vandraren själv väljer vilken sträcka man vill gå. Lederna är 12,4 – 8,2 – 2,6 kilometer. Syftet med Trollstigen är att locka fler besökare till Skövde samt att få fler Skövdebor att uppleva stadsnära vandring i trolsk natur. Den långa leden ingår i projekt ”Vandra i Skaraborg”.

Alla tre lederna passerar pittoreska Rhododendrondalen och ett närmast djungellikt landskap med porlande bäckar nedanför Billingens branter. När vandraren på de längre lederna kommer upp på bergsplatån får de uppleva den majestätiska utsikten från de ståtliga diabaspelarna vid Ryds grottor och Ymsingsborg.

I samverkan med Rotary Stenstorp-Skultorp och Berndt Carlsson kompletterades den korta leden med en äventyrsvandring för barn ”Billingetrollets trollstig”. Barnen vandrar i Billingetrollet fotspår där trollet är ledsagare. Utmed trollstigen finns stationer med spännande och roliga aktiviteter. Vandringen avslutas vid Billingetrollets grotta där en belöning väntar.


Projektet som startade 2018, är ett samarbete mellan Next Skövde och Skövde kommun. Trollstigen invigdes juli 2019.
Billingeledens trollstig invigdes september 2019 men ska uppdateras med nya stationer kontinuerligt.

Projektledare: Lotta Stigsdotter och Jessica Bergstrand på Next Skövde
Kontaktperson Next Skövde: lotta.stigsdotter@nextskovde.se