Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
 • Två blonda flickor sitter glada och ler i ett grönt tält

  Fotograf: GUSTAF ADOLFSSON +46722025944

Hemestertips i Skövde

Att hemestra - ta semester på hemmaplan - har aldrig varit mer aktuellt än i tider som dessa. Ta vara på sommaren och upptäck guldkorn som finns alldeles runt hörnet. Mysiga boenden, härliga aktiviteter och spännande sevärdheter. Kanske hittar du till platser du inte ens kände till?!

 

 

En hemester handlar om att spendera semestern nära hemmet och ge sig ut på äventyr som inte kräver långa resor. Gör en dagsutflykt eller spendera några dagar på ett mysigt boende och upptäck vad som finns i din närhet. Kanske tänker du redan på några platser som du alltid velat besöka men aldrig hunnit med? Om inte ger vi dig 10 tips på vad du kan hitta på i Skövde. Ta hemester i sommar och semestra på nära håll!

 

 

1. Vandra i vacker natur

Vackra omgivningar finns det gott om i Skövde. Ett besök i något av alla fina naturreservat och naturområden som omger staden sprider grön glädje ända in i själen. Besök populära Silverfallet och Ryds ängar eller det kanske lite mer otippade valet i form av Garparör naturreservat. Är du ute efter att vandra efter en led finns den längre Billingeleden eller lagom långa Trollstigen, som dessutom går att dela av i tre olika längder efter vad som passar just dig. Trollstigen tar dig bland annat genom vackra Rhododendrondalen och förbi Ryds grottor. För att hitta en vandringsled som passar dig och hur du gillar att vandra, läs gärna vår artikel "Vilken vandrare är du?". Och vad är väl en vandring utan lite proviant i ryggsäcken? Ett hett tips är att packa ned en take away-lunch från en Skövderestaurang i väskan för att mysa till det lite extra på din vandring.

 • Två kvinnor går in i en tunnel av lila Rhododendronbuskar. I bilden syns också en skylt som säger Rhododendrondalen.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Vackert vårlandskap över en hage med betande kor och blommande körsbärsträd.

  Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

 • tjej som blickar ut över skövde från ryds grottor

  Fotograf: Jesper Anhede


2. Gör en resa längs Kulturvägen

På Billingens västra sluttning breder Valleområdet ut sig i ett böljande landskap bland gamla stenmurar, vacker natur, betande boskap och vackra körsbärsträd som om våren blommar i tusental. Genom denna idyll sträcker sig Kulturväg Skaraborg - från Karleby utanför Falköping, förbi Varnhems klosterkyrka, genom Vallebygden och vidare till Tidan utanför Skövde där du bland annat hittar Askeberga Skeppssättning och Kung Ranes hög. En väg som är full av besöksmål med allt från gårdsbutiker och fornminnen till andra historiska sevärdheter, boenden, loppisar och små gulliga trädgårdscaféer. 

 • Fyra personer kommer åkandes på tre vespor genom ett grönskande landskap med blå himmel och en kohage med betande kor intill vägen.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • 24 klumpformade stenar ligger på marken i form av ett skepp omgivet av björkar.

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Vallebygden

  Fotograf: Roger Borgelid

 • Flygfoto över Varnhems Klosterkyrka

  Fotograf: Lukasz Warzecha

 

3. Sov borta fast hemma

Prova en hemma-upplevelse utöver det vanliga. Gör något du troligtvis aldrig gjort tidigare. Sov borta, fast hemma! Checka in på hotell eller ett mysigt bed & breakfast här  i Skövde och få lite miljöombyte på hemmaplan. Njut av "sova borta"-känslan och skäm bort ditt sällskap med god mat och kanske en rolig aktivitet. Och när du vaknar upp på morgonen väntar såklart det allra bästa, hotellfrukosten. Välj och vraka bland Skövdes olika boenden i vår boendelista


4. Fynda på loppis

Loppisrundor hör sommaren till, eller hur? På småvägarna kring Skövde finns det många bra loppisar där du kan gå på skattjakt och fynda skatter att förgylla ditt hem med. En perfekt sak att göra oavsett väder. Läs vår "Loppisguide" för bra tips under jakten. 

Fotograf: Micaela Persson


5. Bästa picknickstället

Att leta efter vackra platser där man lugnt kan äta sin picknick kan vara ett spännande äventyr för både stora och små. På berget Billingen finns det gott om maffiga utsiktsplatser, djupa skogar (både barr-och lövskog) och en hel del fina grillplatser med vindskydd. Skulle dock latmasken vara framme behöver du inte oroa dig för det. Flera av Skövdes restauranger och caféer har både hemkörning och take away. Kanske kan det förgylla picknickkorgen? 

 • En familj som har picknick vid billingens utsiktsplats.

  Fotograf: Jesper Anhede

 • Grönsaker på hemmagjord tortilla som tillagas utomhus

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Närbild på tre små svampar som sticker upp ur en liten skog av grön harsyra.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Blåbär i en vit skål

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 

6. Smaka på Skövde

Ställ in siktet på ett välsmakande mål i sommar. Varför inte lugna den kurrande magen med ett besök på en restaurang i Skövde? Ett annat supertips för smaklökarna är att bege sig till mysiga Lilla Saluhallen. Kanske kan du få lite middagstips och handla hem lokalproducerade råvaror till en hållbar lyxmåltid?

 • Två kockar står och lagar mat i en restaurang. Framför dem står tallrikar med mat på, färdiga att bli serverade.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Bild på insidan av en butik. I förgrunden syns blommor och lokala matprodukter. Längst bak i rummet står en man som sträcker armarna över huvudet.

  Fotograf: Tobias Andersson

 

7. Äventyr med familjen

Ta med hela familjen på hemesteräventyr i sommar. Man behöver inte åka långt för att barnen ska få en upplevelse att minnas länge. Packa ryggsäcken och gå på tur i Billingetrollets fotspår längs Trollstigen. Lös uppdragen vid stationerna längs stigen och upplev både spännande och roliga aktiviteter. Stigen slutar i Skogsmulleriket där barnen även kan hälsa på i husen hos Skogsmulle och hans vänner och lära sig mer om naturen. Ett annat mysigt tillhåll som brukar vara populärt bland barnen är stadsbondgården Aspö Gård där ni bland annat kan titta på får, grisar, kor och leka på den fina hinderbanan. Kanske är ni en familj som gillar lite mer fart? Då får ni inte missa en heldag på Billingen. Varför inte hoppa upp på cykelsadeln och ge er ut tillsammans i Billingens skogar? Billingen Bikepark och MTB-spåren är perfekta för att göra av med lite energi och njuta av naturen. Avsluta med en mysig grillmiddag vid någon av bergets alla grillplatser.  

 • Mamma med två barn utforskar trädets ringar ute i skogen. De har alla mössor och friluftskläder på sig.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • En stor träkåta i fint solljus som sipprar in mellan trädgrnarna.

  Fotograf: Gustaf Elias

 • Tre arn som cyklar i en cykelpark.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Liten blond flicka är ute i naturen. På sig har hon en randig, svart och vit mössa samt en gul fleecejacka.

  Fotograf: Tobias Andersson

 

8. Shoppingpärlor

I Skövde finns ett stort utbud av trevliga butiker för den som är shoppingsugen. Här hittar du shoppingcenter med de stora kedjorna men också de där unika pärlorna som kanske inte är lika lätta att hitta till. I vår artikel "Shoppingpärlor" får du tips på mysiga butiker med personlig service. Kombinera gärna din shoppingrunda i Skövde med en fika eller lunch på någon av stadens härliga uteserveringar. I #hålligångskövde - Bucketlist hittar du konkreta tips på hur du kan stötta den lokala handeln i dessa annorlunda tider och se till att behålla dina favoriter.  

Inredningsbutik genom ett skyltfönster.

Fotograf: Tobias Andersson

 

9. Gör en resa bakåt i tiden

Skövdes historia är som en upptäcktsfärd för alla sinnen. Här finns fullt med spår från det förflutna i form av fornlämningar och många andra historiska sevärdheter. En riktig pärla strax utanför Skövde är kulturreservatet Vallby Sörgården, en välbevarad 1800-talsgård och ett levande kulturarv där du kan uppleva historiens vingslag. Inte långt därifrån kan du resa ännu längre bak i tiden vid de populära, men mystiska, stenarna vid Askeberga Skeppssättning. I artikeln "Tidsresan" ger vi dig 8 tips på historiska besöksmål att utforska i Skövde. Och vad är väl en kulturhistorisk roadtrip utan något gott att äta i historisk miljö? Ta med dig picknickkorgen eller kika förbi någonstans på vägen. Vi ger dig 6 tips på caféer och restauranger i historisk miljö. Helt enkelt mysiga platser att ta en paus från upptäckandet på innan ni åker vidare till nästa historiska pärla. 

 • Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Ett rött hus med vita knutar och gul vacker dörr står omgivet av en lummig trädgård som väntar innanför en vit grind med snickarglädje på toppen.

  Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

 • Bild av 24 stora klumpformade stenar från Askeberga Skeppssättning. Bilden är tagen ovanifrån där stenarna ligger i lummigt gröna omgivningar.

  Fotograf: Daniel Ström

 • Kvinna fikar på kanelbulle och kaffe

  Fotograf: TINA STAFREN

 • Ett stort gult hus i vackra lummiga omgivningar.

  Fotograf: Oas reklambyrå

 

10. Kulturcykla mellan Skövde och Varnhem 

Vad sägs om att ge dig ut på ett historiskt äventyr på den gamla banvallen mellan Skövde och Varnhem? Två historiskt intressanta platser med spännande pärlor som tar dig tillbaka i tiden. På din resa får du se många fina kyrkor och äldre fynd. Det är bara 13 kilometer mellan Skövde och Varnhem, och du kan i stort sett cykla hela vägen på bilfria cykelvägar. Toppen, eller hur? Få en enklare vägbeskrivning och mer info om stoppen i vår artikel om "Kulturcykling".

 • Tre män cyklar längs en banvall omgivna av höstfärgade blad.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Tre män på cyklar med står utanför en kyrka och pratar.

  Fotograf: Tobias Andersson

 • Kata gård, ett trähus på en kulle men grönskande träd omkring. Tre människor vandrar upp mot huset.

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Tre män kommer gåendes och leder sina cyklar längs en stenmur. I bakgrunden ser man Varnhems klosterkyrka.

  Fotograf: Tobias Andersson

 

 


När du hemestrar

Håll avstånd till dina medmänniskor, var noga med handhygienen och följ de rekommendationer som finns. Har du symptom, stanna hemma! Ta inga onödiga risker, hemestra med sunt förnuft!

Fler hemestertips >>