({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Gustaf Elias

Utomhusmatlagning - mer än att grilla

Under SM i utomhusmatlagning får matlagningsintresserade sätta sina kunskaper på prov när de ställs inför en utmaning utöver det vanliga. De tävlande får komponera sin egen meny genom att välja fritt utifrån råvarulistan där alla de högkvalitativa råvarorna kommer från lokala livsmedelsproducenter. För att lära oss mer om utomhusmatlagning tog vi ett snack med Karl-Johan Beckman från Team Family, vinnare 2017 och 2018, och Lena Flaten, huvuddomare i SM i utomhusmatlagning.

Utomhusmatlagning handlar mycket om det kreativa skapandet. När man jobbar med utomhusmatlagning har man inte längre lika mycket utrustning att tillgå. Visst går det att laga nästan vilken maträtt som helst, om man vet på vilket sätt man kan utnyttja de resurser som finns. Att vara duktig på att elda är nyckeln till en lyckad utomhusmatlagning - det är nämligen sättet du eldar på som styr hur smakerna kommer fram.

 - För att få fram smakerna måste man lära sig att använda elden på olika vis. Till exempel genom att variera mellan direkt- och indirekt värme. Ibland använder man sig kanske bara av glöd eller aska. Den största tekniska utmaningen är att veta hur man ska reglera värmen. Som domare tittar jag på hur man använder elden och hur man utnyttjar värmen från elden för att få fram smaker som eld kan ge, berättar Lena.

Lena Flaten har arbetat med matlagning i över 30 år och driver sedan 2003 Flammans Skafferi i Storlien. De går i fronten när det kommer till mat som andas kärlek till naturen och hållbara jordbruk, mathantverkare och odlare. Deras inspiration är hämtad från traktens fjäll, skog och sjö. Liksom förra året är hon även i år huvuddomare av SM i utomhusmatlagning.

”Utomhusmatlagning är så långt ifrån att grilla man kan komma”

 - Utomhusmatlagning handlar om mycket mer än att bara laga mat utomhus. Att grilla något över öppen eld är något vem som helst kan göra och är inte samma sak som utomhusmatlagning. Utomhusmatlagning handlar om att ta vara på naturen och använda den som ett spännande redskap i sitt skapande. Att använda elden på en mer teknisk nivå, berättar Karl-Johan.

Karl-Johan Beckman har lång erfarenhet av matlagning och driver sedan förra året lunch- och cateringrestaurangen Hållbar i Skövde. Med en filosofi som utgår från naturen, och med inspiration av det nordiska- och europeiska köket utgör grönsaker grunden för mycket av Karl-Johans matlagning. Något som rimmar väl med utomhusmatlagning då det handlar om att använda naturens tillgångar i skapandet av mathantverk.

- Jag ser utomhusmatlagning som en brygga till det gamla nordiska sättet att laga mat. Då spelade röken en större roll i att förlänga råvarors hållbarhet snarare än att smaksätta. Grönsaker picklades för att hålla längre. Idag använder vi rökning och pickling som en typ av smaksättare.

Både Lena och Karl-Johan talar om för oss att kunskapen om hur man ska elda och utnyttja elden på rätt sätt är grundläggande för att tävla i utomhusmatlagning. Karl-Johans tips är att prova sig fram och elda mycket. Elden är ett spännande sätt att plocka fram smaker.

-När man tävlar i utomhusmatlagning är det viktigt att tillagningsmetoden står i fokus. Gör många moment med elden och utnyttja dess egenskaper för att sätta karaktär på din maträtt. Var innovativ och testa dig fram. Smaksätt maten med hjälp av eld, låt saker ligga direkt i glöden. Jag har till exempel smaksatt sås med hjälp av att lägga i glödande kol, säger Karl-Johan.

Han avslutar med att berätta att han tycker att den största utmaningen, men också det roligaste, med utomhusmatlagning är att få vara med och laborera, att utveckla tekniker och hitta nya sätt att tillaga och smaksätta mat på med hjälp av eld och natur.

Till startsidan