Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Mårten Bergkvist

Bakgrund & tidigare tävlingar

Visst går det att tävla i utomhusmatlagning? Tanken väcktes, en idé tog fart och snart växte en tävling fram. Ett mästerskap där matlagningsintresserade får sätta sina kunskaper på prov när de ställs inför en utmaning utöver det vanliga.

Det allra första SM i utomhusmatlagning gick av stapeln 2016 på Billingens fritidsområde i Skövde i samband med Sweden Outdoor festival. Då deltog elva lag som kämpade om titeln svensk mästare i utomhusmatlagning. Sedan dess har tävlingen vuxit sig större och består 2019 av sex deltävlingar och en final.

Tanken kring att skapa en tävling i utomhusmatlagning och ett slags outdoor evenemang väcktes i samband med en kurs i utomhusmatlagning. Kursen var en del i projektet ”affärsutveckling måltidsturism” finansierat av Skaraborgs Kommunalförbund. Där formades en idé om ett svenskt mästerskap som kunde hjälpa till att lyfta fram intresset för utomhusmatlagning och uppmärksamma lokalproducerad mat.

Vid samma tidpunkt hade Next Skövde börjat spåna i idéer kring att skapa ett evenemang som fokuserade på natur, turism och friluftsliv. De ville skapa ett utomhusevenemang som kunde vara återkommande och locka ännu fler friluftsintresserade till Billingen. Ur dessa idéer föddes konceptet Sweden Outdoor Festival. En tävling i utomhusmatlagning kändes som en självklar del av en utomhusfestival och med det sagt blev SM i utomhusmatlagning en del av Sweden Outdoor Festival.

Redan 2017 började SM i utomhusmatlagning att växa och en deltävling Skellefteå hölls detta år. Till 2018 var det fler som ville vara med. Deltävlingsorter som tillkom detta år var Östersund, Växjö och Kramfors. Dessvärre fick Kramfors dra sig ur tävlingen då det varma sommarvädret förde med sig eldningsförbud. Orter som deltog förra året var alltså Skövde, Östersund och Växjö som sedan skickade sina finallag till den stora finalen på Billingen i Skövde.

Nytt för 2019 är att Skövde inte har någon egen deltävling utan endast den stora finalen. Vill man vara med och tävla om titeln som svensk mästare i utomhusmatlagning anmäler man sig till någon av deltävlingsorterna som 2019 är: Östersund, Kinnekulle, Örnsköldsvik, Falkenberg, Växjö och Dalsland.

Till startsidan