({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Gustaf Elias

Tidigare tävlingar

SM i utomhusmatlagning föddes i en konferenslokal i Skövde med några matglada och utomhusintresserade människor som tyckte att det var viktigt att skapa ett evenemang med ingredienserna lokal mat, friluftsliv och matlagning. Och på den vägen är det.

Det allra första SM:et i utomhusmatlagning gick av stapeln 2016 på Billingen Skövde i samband med festivalen Sweden Outdoor festival. Då deltog elva lag som kämpade hårt om den första titeln som svensk mästare i utomhusmatlagning. Sedan dess har tävlingen bara vuxit sig större och större. 

Redan 2017 började SM i utomhusmatlagning att växa då det tillkom en deltävling i Skellefteå. Till 2018 var det fler som ville vara med och tävla i utomhusmatlagning och Östersund, Växjö och Kramfors var intresserade av stå värd för deltävlingar i det svenska mästerskapet. Dessvärre fick Kramfors dra sig ur tävlingen då det varma sommarvädret förde med sig eldningsförbud. Orter som deltog 2018 blev till sist Skövde, Östersund och Växjö som skickade sina finallag till den stora finalen på Billingen i Skövde.

Fotograf: Mårten Bergkvist

2019 ökade intresset ytterligare för tävlingen och upplägget med deltävlingar och final arbetades om. Det bestämdes att Skövde inte längre skulle stå värd för någon egen deltävling, utan istället lägga allt krut på att arrangera den stora finalen på berget Billingen i Skövde. De orter som stod värd för 2019 års deltävlingar var Östersund, Kinnekulle, Örnsköldsvik, Falkenberg, Växjö och Dalsland. Vinnare blev lag Skärselden från Falkenberg.

Fotograf: Tobias Andersson

2020 var intresset fortsatt mycket stort från både arrangerande orter och tävlingssugna deltagare. Men med en härjande pandemi tvingades flera orter dessvärre ställa in sina deltävlingar. Efter olika restriktionsåtgärder genomfördes till sist två lyckade deltävlingar, en i Värmländska Säffle och en på Kinnekulle i Västergötland. Tävlingarna coronaanpassades och var publikfria.

Finalen 2020 gick av stapeln utan publik på ett dimmigt Billingen Skövde och sändes live via Next Skövdes Youtube-kanal. Fem hungriga lag var med och kämpade om den ärofyllda titeln Svensk Mästare i Utomhusmatlagning. Efter en jämn kamp med många timmars eldande och kockande kunde 2020 års mästare koras - lag Maxime från Arvika som tog hem översta platsen på prispallen. 

Fotograf: Next Skövde

 

Till startsidan