Läckö-Kinnekulle - Att arrangera en deltävling
Vi har pratat med Maja Wellner, destinationsutvecklare på destinationsbolaget Läckö-Kinnekulle om varför de valt att arrangera deltävlingar för SM i utomhusmatlagning
Varför ville ni arrangera en deltävling?
Ett av våra fokusområden är mat och här ges vi tillfället att visa upp våra lokala matproducenter. Så jag skulle säga att det dels är för att kunna lyfta våra lokala matproducenter samt att det bidrar mycket till det redan befintliga evenemanget, Höstrundan Kinnekulle, som vi har valt att arrangera det under.
Vad skulle ni säga att ni fått för mervärden som destination av att arrangera en deltävling?
Det skapar mervärde i form av att status för en SM-deltävling bidrar till att stärka evenemanget Höstrundan Kinnekulle med ytterligare ett inslag. Deltävlingen stärker som sagt vårt fokusområde Mat och bidrar till destinationens totala utbud för att stärka mat som reseanledning.
Hur har samarbetet sett ut med övriga aktörer på plats?
Dels har vi samarbetat med hembygdsföreningen som har platsen vi är på och sen också de lokala matproducenterna samt kommunen som är med och finansierar det hela. Sedan har vi en kille som hjälper oss med allt det praktiska på plats då det är för mycket jobb för oss att göra själva.
Fotograf: Erik Elvmarker
Vad valde ni för plats att arrangera deltävlingen och varför?
Vi har arrangerat tre deltävlingar och varit på två olika platser och det har varit utifrån evenemanget vi har haft det under. Det har passat bra att vara på båda ställena och det är redan andra saker på dessa platser vilket gör att det ändå är folk i området som också stannar en stund och tittar på de som lagar mat.
Vad var det för utmaningar och styrkor med den plats ni valde?
Den senaste platsen vi valde som ligger i Husaby skulle jag säga är väldigt mysig att vara på. Mycket mysigare än vid Hellekis säteri där det var en parkering vi var på och känslan där är inte på samma sätt. Bra att lägga det på en plats där det redan händer saker. I Husaby hembygdsförening är det Våffelstuga under Höstrundan samt att Husaby kyrka ligger strax intill och där är det också aktiviteter. Det blir att folk kommer ändå och så blir detta ett mervärde på plats.
I år märkte vi dock att det var flera som kom för att faktisk titta på utomhusmatlagningen och var nyfikna på hur det fungerade och var intresserade att delta till nästa år. En utmaning är kanske alla träd som är runtomkring. Gäller ju att det är säkert men det löste sig bra i år. I och med att hembygdsgården ligger precis intill så finns vatten och el att tillgå samt att han som är ordförande är bonde i närheten så han kunde fixa ved och sand åt oss.
Fotograf: Assar Larsson
Vad har ni sett för effekter för platsen och destinationen efter ert deltagande?
Svårt att mäta direkta effekter men nu efter att vi arrangerat det under 3 år så börjar folk få kännedom om det och tycker det är en rolig grej. Vi syns ju också i den gemensamma marknadsföringen för hela SM så det tänker jag är bra.
Kan ni ge tre tips till destinationer/kommuner som vill vara med och arrangera en deltävling i år?
Ha det ihop med ett annat evenemang, ha gärna en konferencier på plats som kan lyfta evenemanget och går runt och prata med de som tävlar och engagera publiken. Planera in att det är mycket jobb under dagarna inför, under och efter – så att man är beredd på det.