({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En å rinner genom ett höstfärgat landskap

Fotograf: Assar Larsson

Färnebofjärdens nationalpark - Att arrangera en deltävling

Vi har pratat med Jessica Berg, föreståndare på naturum Färnebofjärden på Länsstyrelsen om varför de valt att arrangera deltävlingar för SM i utomhusmatlagning.

 

Varför ville ni arrangera en deltävling?

Att arrangera en deltävling i SM i Utomhusmatlagning låg helt i linje med våra (Länsstyrelsen Gävleborgs) prioriterade arbetsområden för året, då vi ville främja lokalt företagande. Tävlingen innebar att vi kunde lyfta båda lokala turismentreprenörer samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter.

Uteliv-temat ligger ju dessutom helt rätt i tiden. Att arrangera en deltävling för SM i utomhusmatlagning kunde även bidra till att sätta Gävleborg på den gastronomiska kartan, samt att vi troligen kunde locka nya besökare till Färnebofjärdens nationalpark där deltävlingen ägde rum. Tävlingar är dessutom bra verktyg för att få fram nya produkter, då utveckling drivs framåt. Vi såg framför oss att det här arrangemanget hade potential att lyfta lokala entreprenörer inom naturturism, och att de kan lockas att erbjuda nya naturupplevelser i länet.

Fotograf: Assar Larsson


Vad skulle ni säga att ni fått för mervärden som destination av att arrangera en deltävling?

Vi har fått värdefulla samarbeten med nya aktörer som vi kan få nytta av i fler sammanhang i framtiden. Vi har även nått nya målgrupper till nationalparken som annars inte skulle ha kommit.

Hur har samarbetet sett ut med övriga aktörer på plats?

Vi arrangerade deltävlingen tillsammans med MatVärden Gävleborg, en förening som jobbar mot visionen ”En hållbar livsmedelsproduktion i Gävleborg”. De har ett stort nätverk med lokala matproducenter, och var därför som klippt och skurna för att ansvara för arbetet med de råvaror som skulle finnas till hands för de tävlande lagen. Hela 19 olika leverantörer levererade ingredienser till tävlingens välfyllda skafferi! Utan samarbetet hade det inte varit intressant för oss att arrangera deltävlingen. MatVärden kan maten, vi kan platsen.

Vi valde också att anlita ett lokalt äventyrsföretag för leverans av utrustning och uppbyggnad av tävlingsstationer.

Fotograf: Assar Larsson


Deltävlingen valde vi att hålla samma dag som den årliga höstmarknaden i Gysinge gick av stapeln. Denna marknad erbjuder skördeprodukter, småskaligt förädlad mat samt slöjd och hantverk av olika slag, ett tema som vi tycker passar perfekt ihop med tävlingen i utomhusmatlagning. Genom att arrangera deltävlingen samtidigt som ett annat publikvänligt och populärt arrangemang, blev de båda arrangemangen förhoppningsvis än mer attraktiva för besökarna. Helt klart en win-win-situation för alla inblandade.

 

Vad valde ni för plats att arrangera deltävlingen och varför?

Vi valde Färnebofjärdens nationalparks huvudentré som tävlingsplats. Området ligger intill Dalälvens forsande vatten och är otroligt vackert och samtidigt lättillgängligt med både parkeringsplatser och dass. Redan vid inledande diskussioner kring att eventuellt arrangera en deltävling såg vi den här platsen framför oss. Det var lätt att visualisera bilden av lag som lagar mat över eldar, med Dalälven och den vackra naturen i bakgrunden, och besökare som nyfiket tittar på och samtidigt njuter av den natursköna omgivningen. Att arrangera en utomhusmatlagning där blev ett sätt att även lyfta platsen och nationalparken i stort.

Fotograf: Nils Ryrholm

 

Vad var det för utmaningar och styrkor med den plats ni valde?

Den uppenbara styrkan med platsen är den fantastiskt vackra naturen. Att det även är lätt för besökare att ta sig dit är såklart också ett stort plus. De utmaningar vi från början såg med platsen var bristen på kranvatten och på vilket sätt vi skulle anlägga eldstäder. Dessa utmaningar var dock inga problem att finna lösningar till.


Vad har ni sett för effekter för platsen och destinationen efter ert deltagande?

Det mest märkbara är samarbetet med nya aktörer (MatVärden) som vi nu har samarbetet med även i andra sammanhang.

Kan ni ge tre tips till destinationer/kommuner som vill vara med och arrangera en deltävling i år?
- Samarbeta med lokala aktörer!
- Vilken plats och vilka aktörer vill ni lyfta? Låt deltävlingen lyfta dessa!
- Finns det något annat arrangemang som planeras? Kan ni köra deltävlingen samtidigt och dra publik åt varandra?


 

SM i utomhusmatlagning presenteras i stolt samarbete med: