({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Skol-SM i utomhusmatlagning

Förutom SM i utomhusmatlagning inleddes finalhelgen på Billingen Skövde med ännu ett svenskt mästerskap. Nämligen ett skol-SM i utomhusmatlagning.

Det var ungdomar i åldrarna 16-19 år på skolorna Kavelbrogymnasiet från Skövde och RyssbyGymnasiet från Ryssby i Småland som gjorde upp om den ärofyllda titeln. Och efter gott kämpande från samtliga lag var det Team Smakrika som stod som vinnare.

FÖLJ TÄVLINGEN PÅ PLATS | Det går att följa hela tävlingen på plats där första laget startar kl. 09.00. Därefter startar varje lag med 20 minuters mellanrum. 

SÅ GÅR DET TILL | Tävlingen är uppbyggd på precis samma sätt som SM i utomhusmatlagning. Lagen består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld. De tävlande komponerar sin meny. Deltagarna plockar på plats till sig de mängder de behöver till sin meny eller får en färdig korg. Råvarorna kommer från lokala livsmedelsproducenter från Västsverige. Den utrustning som deltagarna ska använda måste bli godkänd innan tävlingstiden börjar. All mat kan serveras på takspån, palmbladstallrikar eller annan kreativ lösning som ryms inom den godkända utrustningen (till exempel något av tillagningskärlen). 

TÄVLINGSREGLER | Skol-SM i utomhusmatlagning går ut på att ungdomarna ska ha kul och få en möjlighet att tävla i matlagning skolor emellan.

De ska tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och/eller Trangiakök. I menyn ingår förrätt, varmrätt och dessert dessa ska tillagas som tre stycken normalportioner varav två portioner ska serveras till domarna.

Som deltagare får man inte ta med något förberett, all mat ska tillagas på plats. Viss råvara är begränsad till 600 gram. Utrustning finns förberedd och deltagarna har själva med sig handredskap som ska godkännas innan tävlingstiden börjar. Takspån eller palmbladstallrikar finns för eventuell uppläggning av maten.

REDSKAP | Varje lag står för sina egna redskap. För mycket redskap tillåts inte då redskapen inte ska vara avgörande för resultatet, det är din kunskap som ska sättas på prov! Av denna anledning ska domarna ha möjlighet att få se och godkänna medtagna redskap innan tävlingen startar.

GODKÄNDA REDSKAP

REDSKAP

ANTAL

 

Knivar

Fritt

 

Vispar

2 st

 

Skopor

2 st

 

Slevar

2 st

 

Tänger

3 st

 

Skalare

3 st

 

Stekspadar

2 st

 

Slickepott

1 st

 

Smakskedar

6 st

 

Matlagningstermometer

1

 

Grillspett trä/metall

12 

Maxlängd 35 cm

Rostfria bunkar

4

 

Plastbunkar

4

 

Gastronormbleck 

2

Maxstorlek 53x32 cm & 5x10 cm

Gastronormbleck lock

1

 

Grillgaller

1

Maxstorlek 60x40 cm

Skärbrädor

3

 

Rivjärn

1

 

Plastburkar med lock

6

Cirka 15x15 cm

Nätsil

1

Max 25 cm i diameter

Hålsil

1

Max 25 cm i diameter

Arbetshandskar

3

3 par

Slängar

Fritt

 

UTRUSTNING OCH MATERIAL | Övrig utrustning som används vid matlagningen är följande:

  • Muurikka 48 cm
  • Muurikka Paella 40 cm
  • Muurikka kastrull 4,6 L

Utrustningen som gäller för matlagningen. Trangiakök med tillhörande sprit finns att nyttja samt några extra takspån som kan användas som mindre skärbrädor. Plasthinkar finns att låna på plats.

Varje lag får färskvatten i dunk till sin tilldelade station. Påfyllning av dessa ansvarar deltagarna själva för under tävlingen. Hygien- och rengöringsutrustning kommer att finnas. Ved till eldarna tillhandahåller tävlingsorganisationen. Efter genomfört tävlingsmoment ska lånad utrustning rengöras utifrån de möjligheter som finns på plats.

 

PSST! | Jobbar du på en gymnasieskola och tycker att detta verkar som en käck grej att erbjuda eleverna på din skola att delta i nästa år? Kontakta sven-erik.larsson@nextskovde.se så berättar han mer.