({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Jesper Anhede

  • Fotograf: Marten Bergkvist

  • Fotograf: Jesper Anhede

SM i utomhusmatlagning 2018

För tredje året arrangeras SM i utomhusmatlagning på Billingen i Skövde. Tävlingen där matlagningsintresserade får sätta sina kunskaper på prov när de ställs för en utmaning utöver det vanliga.

SM i utomhusmatlagning arrangerades för första gången 2016 och utvecklades 2017 med en deltävling i Skellefteå. Nu laddar vi inför 2018 och hoppas du gör likaså och satsar på att vinna en finalplats till den 16 september!

SM i utomhusmatlagning är en publikvänlig tävling med Lisa lemke som konferencier som lotsar och engagerar publiken genom tävlingens moment och fortlöpande intervjuar lagen. 

Tävlingsinformation och länk till intresseanmälan till deltävling i Skövde finns längst ned på sidan. 

Deltävlingar

Den stora nyheten i år är att man först måste ta sig igenom en deltävling för att medverka i finalen den 16 september och kämpa om titeln "svenska mästare i utomhusmatlagning"

Deltävlingarna är en kvalitetssäkring av tävlingen SM i utomhusmatlagning och ger tävlingen den digintet som ett SM förtjänar. 

I år blir det fyra deltävlingar med start i Östersund 19 maj för att sedan följas av Kramfors den 11 augusti, Växjö den 7 september och Skövde den 15 september. Varje deltävling skickar 1-2 finallag till söndagens final i Skövde, under Sweden Outdoor Festival. 

Nyfiken på hur de olika deltävlingarna gått?  Kika in på länkarna nedan för att läsa en kort sammanfattning om respektive deltävling. 

  • Deltävling 1 - Östersund
  • Deltävling 2 - Kramfors, tyvärr inställd på grund av den höga brandrisken
  • Deltävling 3 - Växjö

Tävlingsupplägg

SM i utomhusmatlagning vill lyfta utomhusmatlagningen samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter som finns i området.

Lagen består av 2-3 deltagare som har tre timmar på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. I menyn ingår förrätt, varmrätt och dessert som ska tillagas till sex normalportioner. Råvarukorgens innehåll kommer från lokala livsmedelsproducenter. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt ur korgen. Samtliga råvaror behöver inte ingå i menyn.

Deltagarna plockar på plats till sig de mängder de behöver till sin meny. Som deltagare får man inte ta med något förberett, all mat ska tillagas på plats. Viss råvara är begränsad till 600 gram. Utrustning finns förberedd och deltagarna har själva med sig handredskap, som ska godkännas innan tävlingstiden börjar. All mat serveras på takspån eller palmbladstallrikar, storlek ca 30 cm x 13 cm, eller djup tallrik 17 cm x 17 cm.

Vad får vinnaren?

Utöver att det vinnande laget stolt kan titulera sig som "svenska mästare i utomhusmatlagning" så får det vinnande laget även 10 000 kr i prispengar samt schyssta jackor från Fjällräven!

Tävlingsinformation 

Inbjudan till 2018-års SM i utomhusmatlagning, i Skövde.

Här finner du branchriktlinjer för utomhusmatlagning.