({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • En skidåkare glider fram i luften med skidor på fötterna och fallskärm på ryggen i solnedgång.

    Workshops under Sweden Outdoor Festival

    Här kan du se de workshops som äger rum under festivalen. Välj någon som verkar intressant, eller varför inte flera?

    Fotograf: Surfbukten

Träffa fjällguiden Simon Jaktlund


Träffa fjällguiden Simon Jaktlund med rötter från Skövde som visar bilder och film från Östersund och dom Jämtländska fjällen. Bli inspirerad och ställ frågor om din nästa fjälltur.

Simon har jobbat i de Jämtländska fjällen i 20 år och som egen företagare i outdoorbranschen i 12 år. Men det var i Skövde och på platåberget Billingen som intresset för friluftsliv och utomhusupplevelser väcktes. Häng med på en dos inspiration med fjällmagi, hans stora passion Snowkite och övriga knäppheter. 

Han visar bilder och drar lite anekdoter från fjällvärlden. Vem vet kanske berättar han även om årets satsning i Östersund.

Tid: 14.00 lördag och söndag
Plats: Scenen mässområdet

Workshop med Niki Sjölund


Koka sylt på omogna tallkottar eller gör egen läsk av slånbär?

Under sommaren frodas det med ätbart från naturen, allt från blommor, träd, växter och rötter.
Att lära sig ta tillvara på dessa och skapa ett skafferi av råvaror till de månader som det växer mindre på är guld värt.

Att ta fram en burk med fermenterad ramslök eller inkokta tallkottar för att skapa en måltid med, när dessa råvaror inte finns i säsong är underbart

Lär dig om vad som finns att plocka ur naturens skafferi under sommaren och hur du på olika sätt kan ta tillvara på dessa, färskt eller hur du kan förädla och spara undan en smak. 

Detta är en introduktion för att inspirera dig att börja ta tillvara på mer från naturen. Workshopen/vandringen är cirka 45 minuter.

Tid: Lördag 12.00-12.45 och 14.00-14.45 samt söndag 12.00-12.45
Plats: Samling vid scenen i mässområdet för en vandring ut i naturen.

Wrångebäck Sweden

Wrångebäck Sweden presenterat av Thomas Berglund ägare av Almnäs

Wrångebäcksosten är en klassisk svensk hårdost som tillverkas efter samma recept som man gjorde på Almnäs redan på 1880-talet och ända fram till 1961. I äldre litteratur kan man läsa att Wrångebäcksosten var urtypen för det som kom att kallas ”storpipig herregårdsost”.Varumärket ”Wrångebäck Sweden, som också sedan dess pressats in på ostens sida, registrerades den 8 april 1889. Wrångebäcksosten är därmed Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.

Doften är lätt syrlig. Man får associationer till mjölk och varm uppbunden ladugård. Wrångebäcksost har en lätt syrlig, komplex, smak av umami och munkänslan är mör och knastrig. Lagringstiden är mellan 10 – 15 månader. Det finns mycket spännande att berätta ur Wrångebäcksostens långa historia

Det är den historiska resan och utveckling av osten som Thomas kommer dela med sig av.

Tid: lördag 12.00-12.30 samt söndag 10.30-11.00
Plats: Scenen i mässområdet

Torka mat inför fjällturen

Eric Tornblad går igenom vad du bör tänka på om du vill torka din egen mat till din fjälltur. Med torkad mat på din vandring blir den både lättare och godare. Att torka sin egen mat är även perfekt om du har en speciell allergi eller kost.

Tid: 13.00-13.45 lördag & söndag
Plats: Mässområdet