Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

 • Skogsdunge med vitsippor

  Fotograf: Mårten Bergkvist

Månadens tips - april

Nu har våren kommit till Skövde. Klockan är framvriden, knoppar spricker upp, gatorna sopas och solen fyller hela kroppen med välbehövliga D-vitaminer. Här nedan tipsar vi om fem utflyktsmål för dig som vill ut i solen och välkomna våren!

 

VANDRA I SKARABORG | I Skövde finns flera mysiga leder och stigar att utforska, men även i Skaraborg finns många natursköna vandringsleder av varierande karaktär. Inom 1 timmes bilfärd kan du uppleva allt ifrån Vänerskärgårdar och kustlandskap till platåberg och en böljande rullstensås. Så nära varandra, men ändå så olika. På webbsidan Vandra i Skaraborg finns flera vandringsleder på cirka 1 mil, perfekta för en avslappnad dagstur. Så snöra skorna, ge dig ut till fots och upplev lugnet! 

Tjej i gul jacka vandrar på en stig genom den gröna skogen.

Fotograf: Tobias Andersson

ASKEBERGA SKEPPSSÄTTNING | I Askeberga, inte långt från Tidan, kan du besöka ett av Sveriges stora olösta mysterier. Detta imponerande stenmonument består av 24 klumpformade stenar, cirka två meter höga, och är uppställda i en lång och bred oval. I vissa fall kallas den skeppssättning, men de karaktäristiska stävstenarna saknas. Trots scanningar av området har ingen hittills lyckats hitta en bra förklaring till detta stora stenmonument som inte liknar någonting annat i vårt avlånga land. 

24 klumpformade stenar ligger på marken i form av ett skepp omgivet av björkar.

Fotograf: Mårten Bergkvist

CYKELTUR I VÅRLUFTEN | Nu när gatorna är sopade från grus, blommor kikar upp i rabatter och blomkrukor och allt fler knoppar på träd och buskar slår ut är det perfekt att hoppa på stålhingsten och helt enkelt uppleva Skövde från cykelsadeln. På Skövde kommuns hemsida kan du se en karta över kommunens cykelvägar. Kanske hittar du till en plats du aldrig varit på förut?

Tre män cyklar på rad ute på landsbygden.

Fotograf: Tobias Andersson

BOULOGNERSKOGEN | Om man inte har möjlighet att ge sig ut på en skogstur kan en promenad i vackra Boulognerskogen vara precis lika härlig. Här finns många olika små promenadstigar som sträcker sig i parkmiljön genom lövskog, blomrabatter, förbi en lekplats och en badsjö. Det finns även gott om sittplatser för den som vill slå sig ned en stund och bara njuta av vårsolen. 

 • En paviljong i Boulognerskogen omgivet av träd och grönska.

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Promenadväg längs en liten badsjö

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Grönska och staty i en park. I bakgrunden ligger badsjön Boulognersjön

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Boulognersjön omgiven av den härligt lummiga Boulognerskogen.

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 • Lekplats i Boulognerskogen omgiven av grönska.

  Fotograf: Mårten Bergkvist

 

KULTURVÄG SKARABORG | Denna brunskyltade väg tar dig över den skaraborgska landsbygden, genom storslagen natur och förbi spännande historiska platser. En väg som passar utmärkt för såväl en cykeltur som för en roadtrip! Vägen heter Kulturväg Skaraborg och tar dig från Karleby utanför Falköping, via Hornborgasjön och vackra Valleområdet till andra sidan Billingen i Tidan utanför Skövde. Så mycket att upptäcka och så mycket att se!

Fyra personer kommer åkandes på tre vespor genom ett grönskande landskap med blå himmel och en kohage med betande kor intill vägen.

Fotograf: Tobias Andersson