Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Söt liten fågelholk med blommor på. I bakgrunden kan man se några stenar från monumentet Askeberga Skeppssättning.

    Fotograf: Mårten Bergkvist

Månadens tips - juni

Juni månad är här och med den också sommaren. I tider som dessa är inget mer aktuellt än att utforska sitt närområde. Denna månads tips blir därför en mix av kända favoriter och kanske lite mer dolda pärlor.

 

RHODODENDRONDALEN | Under början av juni blommar de stora, rosa rhododendronblommorna i den parkliknande trädgården Rhododendrondalen. Bara en kort bit från Skövde centrum hittar du denna gröna oas med stillsamma dammar, picknickbord, grillplats och spännande ovanliga växter. Parken är rullstolsanpassad för den som behöver en mer iordningställd promenadväg.

Två kvinnor går in i en tunnel av lila Rhododendronbuskar. I bilden syns också en skylt som säger Rhododendrondalen.

Fotograf: Tobias Andersson


HÖGSBÖLA ÄNGAR | Högsböla ängar är ett paradis för den som tycker om försommarblomning och härliga picknickplatser. Här kan du vandra utmed Billingeleden och passera hamlade träd och ängar med S:t Pers nycklar, brudbröd och vildlin. I reservatets västra sida har du vacker utsikt över den lilla sjön Lången som väntar på att sommarens solstrålar ska värma dess vatten.

Bakom en gammal gärdesgård breder en vacker grön äng ut sig och skuggas av stora gröna träd.

 

KULTURVÄG SKARABORG | Mellan Tidan i norr och Karleby i söder ringlar den brun/vit-skyltade turistvägen Kulturväg Skaraborg. Den vackra vägen tar dig på småvägar förbi historiska fornlämningar så som Askeberga Skeppssättning och Kung Ranes hög vid Flistad kyrka, men också vacker natur bland de många små sjöarna i den böljande Vallebygden. På din tur utmed vägen kan du också göra ett stopp vid Varnhems magnifika klosterkyrka eller den fågelrika Hornborgasjön. Varför inte testa att cykla den sju mil långa vägen, eller kanske ta en tur på vespa eller moped?

Fyra personer kommer åkandes på tre vespor genom ett grönskande landskap med blå himmel och en kohage med betande kor intill vägen.

Fotograf: Tobias Andersson


SKÖVDE STREETMUSEUM | Vill du lära dig mer om Skövde och gå på en spännande guidad tur? I appen Skövde Streetmuseum kan du gå på temavandring och lära dig mer om stadens konst, kulturhistoriska byggnader eller svunna tider. Varför inte testa nyheten quiz utmed Billingens trollstig som bjuder på en vandring på Billingens östra sida med spännande quizfrågor utmed vägen?

Fem husarer till häst rider fram utmed en kullerstensgata. På sidorna av gatan står människor och tittar på.

Fotograf: Skövde Stadsmuseum


NOHLMARKEN | Orkidéparadiset Nohlmarken ligger i utkanten av Skultorp och här finns flera spännande orkidéarter att beskåda. Du kan bland annat se både ängsnycklar och skogsknipprot, och bra år blommar de i tusental. I reservatet finns en liten promenadstig som tar dig igenom vad som är kommunens största slåttermark.

Ett hav av ängsblommor och orkidéer.

Fotograf: Tove Ekblad