({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
vandra vandring

4 vandringleder för busiga barn

Det är kul att vara ute i naturen tillsammans med barnen. Här kommer några tips på vandringsleder i södra Bohuslän som vi tycker passar extra bra att gå med barnen. Beroende på erfarenhet och ålder på barnen går det såklart bra att ta med barnen på alla leder.

 

Sundsbyleden, Tjörn

Vid Sundsby finns det flera olika leder i olika längd och svårighet. Ivers Skogspromenad börjar längs med Karpstigen vid dammen, den är 1,3 km och testad av treåringar. Gör en paus vid rastplatsen och titta på utsikten och kläng i knotiga furor. 

Vill ni ha en lite större utmaning är leden till Solklinten, ravinen och grottorna något för er. Solklinten är bergets högsta topp. Här har du en härlig utsikt över Stigfjorden, Tjörn och Orust. Nedanför Solklinten finns en smal och djup ravin med höga branta sidor. På ett par ställen finns det i ravinen stora fastkilade klippblock. Här kan man behöva åla sig under eller klättra över stora stenar. Har det regnat kan det bli ganska så blött. Bortanför ravinen finns en stor grotta som bildats stora stenblock som rasat ner. Här finns rastplats med grillplats, stanna här och fyll på med energi.

Barnvagn går bra den första sträckan från parkeringen, sen är det bärsele eller de egna benen som gäller. Går man med små barn rekommenderar vi de gula leden upp mot grottorna och Solklinten. Där går det att gå med barn i bärsele, här slipper man åla sig och klättra över stora stenar. Men även denna stigen är lite utmanande på sina ställen med några trånga passager. 

Tillbaka på Sundsby säteri får ni inte missa den goda fikan och maten på Margaretas Kök och Skafferi.

Läs mer om Sundsbys vandringsleder

 

Säbyleden och Stenstugan på Säby ö, Tjörn

En härlig tur på 6 km fram och tillbaka. Denna led kan du gå med en löparvagn eller barnvagn som klarar lite kuperad terräng. Det är grusväg stora delar av leden, men på vissa platser är det stenigt. Där kan man behöva lyfta vagnen. På sommaren går det kossor i hagarna och det finns grindar som barnen kan försöka öppna. Stenstugan längs ut på Säby ö är spännande, här finns det branta berg att klättra i för den som vågar och en strand att leka vid. Vill du grilla finns det en grillplats vid Stenstugan, där vi kan grilla korv eller varför inte pinnbröd. Vill du göra det enklare är kokt korv i termos bra utflyktsmat.

Läs mer om Säbyleden

 

Fontins naturreservat, Kungälv

Här lockar den stora naturlekplatsen både stora och små barn. Runt dammen Svarte Mosse går en 900 meter lång naturstig på grusväg, här finns informationsskyltar om djur och natur som är kul för barnen. Denna slinga går bra att gå med vanlig barnvagn. Avsluta med en god fika eller lunch i caféet Kotten, här kan du köpa fågelmat för att mata fåglarna från den lilla bryggan. I Fontin finns fem stycken motionsspår så vill man gå lite längre finns det möjlighet till det.

Läs mer om Fontin Naturreservat

 

Bottenstugan i Svartedalen, Kungälv

Bottenstugan i den östra änden av sjön Ålevattnet är en bra startplats om man vill vandra med barn. Vid Bottenstugan finns toaletter och rastplats med både vindskydd, eldstäder och ved. Härifrån utgår fyra vandringsleder av olika längd (2,5 km, 4 km, 5 km och 7 km)  
Stigarna har många härliga rastplatser med eldstäder och några vindskydd så tag med något att grilla.

Testa gärna "Stenungsleden" på 5 km som tar er förbi den lilla Svartsjön och upp till ett vindskydd mellan de två sjöarna lilla Iglekärr och stora Iglekärr där ni kan pausa innan ni går vidare på leden. Vill man inte gå hela leden så vänder man vid sjöarna och tar sig tillbaka till Bottenstugan. 

Läs mer om Svartedalen och Bottenstugan

 

 


Många fina vandringsleder i södra Bohuslän 

Beroende på erfarenhet och ålder på barnen går det såklart bra att ta med barnen på alla leder i södra Bohuslän. 

Tips för att underlätta vandringen med barnen 

Räkna med att det tar mycket längre tid att gå med barnen, planera in många pauser och tid för lek och att utforska längs vägen. Ta med en fotboll som barnen kan sparka framför sig. Ta gärna med en fågelbok, en växtbok, kikare och lupp och låt barnen utforska naturen. Använd kartan och berätta var ni är, vart ni ska och vad ni ser. Ge barnen i uppdrag att hitta vägen, att gå först och hitta nästa ledmarkering. Och sist men inte minst, god mat och fika! Pinnbröd brukar vara uppskattat. 

Pinnbröd

INGREDIENSER - cirka 5 pinnbröd

5 dl vetemjöl
1/2 - 1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en plastpåse. Tillsätt vatten och knåda till en deg när du ska grilla dina pinnbröd. Hitta en lämplig pinne att vira degen runt. Grilla i cirka 5 minuter. Servera med smör, sylt eller kanel och socker.

Vandringstips