({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Södra Bohuslän Turism

Tjörnkaka

Eller ”Tjörnkage” som lokalborna säger. Ett vetebaserat, ganska sött bröd som bakas ut i stora runda kakor och gräddas i vedeldad ugn. Vid bakning av Tjörnkakan är det ofta storbak som gäller, man bakar många kakor samtidigt, några mjuka och några hårda.

Blötbröd

Hård Tjörnkaka i kaffe blir blötbröd, kallas även ”kaka i koppen”. Traditionen har lite olika bakgrund, vissa säger att brödet åts på detta sätt på grund av att de gamla hade så dåliga tänder, och inte kunde tugga de hårda brödbitarna. Medan andra menar att det kommer från sjömännen, som inte kunde ta med färskt bröd ut till sjöss utan lät det torka, och åt det sedan doppat i kaffe. När brödet avnjuts i form av blötbröd så knäcker man upp kakan i små bitar. Fyller en kopp med tjörnkakebitar till brädden och häller på med kaffe. Låt stå i några minuter tills brödet sugit upp mesta delen av kaffet. Vänd koppen upp och ner och sörpla eventuellt av resterande kaffe från fatet. Inta sedan de kaffeindränkta blötbrödsbitarna med en klick smör och socker.

Recept på Tjörnkaka

50 g smör eller rumsvarmt ister
1 l mjölk eller äggostvassle
50 g jäst
2 msk sirap
1 msk salt
5 dl rågsikt
1,7 l vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll över mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet i en bunke och smula i jästen. Rör om och tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del av vetemjölet – resten sparas till utbakningen.

Arbeta degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssalt. Arbeta upp degen på mjölat bakbord.

Dela den i tio delar och trilla till runda bullar som sedan får jäsa under bakdukar. Kavla först ut bullarna med slät kavel, sedan med kruskavel till kakor som naggas och gräddas. Brödet gräddas ca 1 minut på varje sida, traditionellt sätt i vedeldad ugn men det går också bra använda sig av en elektrisk häll.