Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Vinter och snö på Stenungsön med Tjörnbron i bakgrunden

    Fotograf: Anders Jonsson

Fira jul vid havet

  • 15 nov, 2019

Det är något speciellt med Bohuslän nu på vintern, speciellt när julen nalkas. Få en upplevelse utöver det vanliga och upplev skärgården i vinterskrud. Ta båten till mysiga julmarknader på bilfria öar och dignande julbord bland sjöbodar och kobbar.

Att fira jul i den västsvenska skärgården är speciellt. Julpyntade sjöbodar och unika ökrogar med julmenyerna präglade av havet. En fantastisk upplevelse väntar bara en mysig liten båttur bort.

Julmarknad eller julbord – på en ö

Käringön är en bilfri ö på Orust, hit tar dig enkelt med Västtrafiks färja 381 från Tuvesvik, båtturen tar ungefär 40 minuter.

Käringön en ö i Södra Bohuslän

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Precis vid havet ligger Peterson’s Krog, här serveras ett mycket populärt julbord varje helg fram till jul. Julbordet erbjuder traditionella rätter med inslag från havet och lokala traditioner.

Vill man komma i julstämning är det julmys på Käringön den 30 november, med bland annat poängpromenad, skattjakt, rimtävling, öppna butiker och saffransvåfflor. Färjan avgår från tuvesvik 11 & 12.30 och åter 16.15

bryggvingen

Fotograf: Anders Jonsson

Bryggvingen är restaurangen längst ut på den ligga ön Lyr på sydvästra Orust. Restaurangen har ett fantastiskt läge precis vid havet. Här får du ett julbord med fokus på havets läckerheter direkt från havet utanför fönstret, god fisk och skaldjur, egna sillinläggningar och närproducerat kött. Ta med dig dina nära och kära och njut av ett underbart julbord vid havskanten. 

Åstol är en liten bilfri ö som ligger mellan Tjörn och Marstrand. Ut till ön tar du dig  med västtrafiks färja 361 som avgår från Rönnängs Brygga. Båtturen tar ca 20 minuter.

Åstol rökeri har funnits i det gamla ishuset sedan 1984 då allt började. Nu fylls Iseriet och visrummet av levande musik, brinnande ljus och kryddiga dofter.
Julbordet dignar av husets egna sillinläggningar, Jeanettes julkryddade laxar, Gullans småvarma underverk och mycket mer.

Den 7 december arrangeras Åstols Julmarknad i Åstols sjöbodar med lokalt hantverk mitt i det genuina gamla fiskesamhället. Här får du bland annat träffa tomten, sjunga in julen, fika och se luciatåg. Glöm inte flytväst till barnen.

Fotograf: Anders Jonsson

Till Dyrön på Tjörn tar du dig via en härlig tur på havet. Västtrafiks färja 361 avgår från Rönnängs Brygga. Trålverket ligger precis vid kajen i norra hamnen på Dyrön och här dukas julbord upp torsdag-söndag i december.  Alla är välkomna att njuta av ett hemlagat julbord i en vacker miljö.

Vill du äta en sjurätters julsupé är det Magasinet på Härön som du ska besöka. Två helger i december går det att boka bord och njuta av julfirande i unik miljö på den lilla ön. Till Härön tar du båt 362 från Kyrkesund, en kort båttur på 5 minuter.

Kom i julstämning på den fina lilla sillön Klädesholmen lördag den 30 november när samhällsföreningen arrangerar julmarknad. Det blir glögg, pepparkakor, lotterier, fiskdamm, sång och missa inte att vara med när granen tänds kl 17. Klädesholmen är lätt att ta sig till då ön är förbunden med en bro.