({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Södra Bohuslän Turism

  • Fotograf: Roger Borgelid

  • Fotograf: Pilana

Tjörn - EN Ö FÖR HELA FAMILJEN

Sillens dag, Träbåtsfestivalen, Frivolt, Tjörn Runt by Cow och Skulptur i Pilane är några av de stora återkommande evenemangen. Här myllrar det av aktiviteter för hela familjen, året runt.

Förutom den självklara närheten till salta bad, båtliv och de trivsamma gästhamnarna, finns det mycket intressant att uppleva på Tjörn. Om man verkligen vill uppleva naturen nära, kan man ta sig runt på cykel, vandra eller varför inte paddla. Här finner du sevärdheter som har sina rötter i en gedigen historia med spår från boplatser så gamla som 9000 år. Hällristningar, stensättningar och domarringar från järnåldern är några exempel på historiska avtryck.

KONST I VÄRLDSKLASS

Den unika miljön med sitt speciella ljus, har lockat konstnärer i alla tider. Det präglar Tjörn än idag och tack vare det, finns en stark tradition kring konsten och kulturen. Exempel på det är Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, som visar unik konst i världsklass. Museet har en modern inramning och är en betydande mötesplats med ateljéer, butik, restaurang och utställningshall för såväl nordiska som internationella utställare inom vattenfärgsteknik. 

Här finns även flera gallerier med intressanta utställningar som visar olika konstformer. Fråga gärna på Turistinformationen i Skärhamn så får du information om allt som finns att uppleva.

Pilane fornhistoriska gravfält är en unik plats. Sedan flera år visas skulpturer skapade av världskända konstnärer. Skulpturerna visas i harmoni med de böljande fälten, de karga bergen och bland betande får. Ett perfekt utflyktsmål, där du kan ha med din egen picknickkorg.

FISKESAMHÄLLEN OCH BILFRIA ÖAR

Skärhamn är Tjörns största ort och ett lämpligt nedslag för shopping. Ett samhälle som historiskt livnärt sig på sjöfart och fiske. Ringlande smågator tar dig runt den täta skärgårdsbebyggelsen, förbi de vita trähusen som klättrar upp mot den högt belägna gamla kyrkan, till Hamneberget och sedan ner mot gästhamnen. Här kan du äta gott på någon av de restauranger och kaféer som finns. Vill du sedan ta dig ett bad, är Gråskär ett bra val. Den fina stranden ligger intill Nordiska Akvarellmuseet. En av Tjörns bästa och barnvänligaste badstränder, Kårevik, hittar du i Rönnäng. Ett litet samhälle där öns högsta utsiktsplats finns; Tjörnehuvud. Härifrån får du en hänförande vy, ut mot havets horisont och bort mot Klädesholmens vackra fiskesamhälle. Flera gånger om dagen kan man ta färja från Rönnäng för att besöka de idylliska småöarna Åstol, Dyrön och Tjörnekalv.

Boende på Tjörn >>

Mat & Dryck på Tjörn >>

Se & Göra på Tjörn >>

Evenemang på Tjörn >>

Se även Tjörns kommuns evenemangskalender >>


Tjörns kommuns webbplats www.tjorn.se