({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Linnea Johansson

  • Fotograf: Södra Bohuslän Turism, Anders Jonsson

Cykla i Stenungsund
Stenungsund

Cykeltur i Stenungsund för hela familjen

Upptäck Stenungsund från cykeln. Detta är en tur som alla som kan cykla klarar av. Njut av bad, fina vyer och en härlig dag på cykeln.

 

En liten runda i Stenungsund som passar hela familjen.
Turen går främst längs med cykelvägar men även lite på mindre trafikerad landsväg.

Har du ingen egen cykel så går det fint att hyra på Stenungsunds Turistinformation, Stenungsbaden eller hos Surfviken som även har MTB. 

Vill du ha med dig något gott på din tur så finns det en del att välja på på Stenungstorg. Där finns en fiskbil med goda skaldjur och restauranger som tex Tonys.

Ta er via cykelvägen från centrala Stenungsund mot Ödsmål och Jordhammar. Strax innan Jordhammar svänger ni av ut mot havet för att komma till det gamla gravfältet.

Ta er sedan tillbaka till cykelvägen ochmot Ödsmål, där cyklar ni hela vägen fram till en rondell och därefter följer ni vägen till vänster ut mot havet och den fina lilla badplatsen Söskär. Här finns en liten strand, bryggor, klippor och stegar. En fin plats för en picknick.

Ta sedan samma väg tillbaka och stanna till vid Jordhammars Herrgård för en fika eller något att äta på altanen. Herrgården omringas av hagar med hästar som brukar vara uppskattat av de små. Planerar ni besöket i tid så går det fint att boka in badtunnan eller bastun. 

Cykla vidare in mot Stenungsund och följ cykelbanan över vägen via övergångsställ. Ta er sedan mot Mariagården och kulturträdgården Mariagårdens Trädgård. Mariagården är en liten pärla inne i Stenungsund med en trädgård och en fint hus som blivit förklarat som byggnadsminne. Mariagården byggdes någon gång mellan 1770-1790. Det är Maria Johansson som gett namn åt huset. Hon levde på Mariagården med sin Herman från 1899 till 1943 då hon dog, 98 år gammal. Men huset fanns långt innan dess.

Vid Mariagården finns stora odlingsytor, ett orangeri, en barnträdgård, en naturstig längs med stenunge å, ett litet vattenfall där laxen hoppar om hösten, en kvarn,

Under våren och sommaren finns ett trädgårdscafé på Mariagården. En mysig plats för en fika.

 

 

 

 

 

Fakta om leden

Längd:

6,6 km enkel väg från Kulturhuset Fregatten - Söskär Badplats.

Område:

Centrala Stenungsund, Ödsmål

Tänk på:

  • Cykla säkert. Använd alltid hjälm och ha en reparationssats med dig ifall olyckan är framme. Vissa vägar kan vara mer trafikerade än andra och underlaget kan variera.
  • Visa respekt för fotgängare, bilister och andra cyklister. Kom ihåg att du inte är ensam på vägarna.
  • Värna om naturen genom att alltid ta hand om skräp från energibars och liknande.

Markering:

Turen är inte markerad 

Svårighetsgrad:

Turen går längs med fina asfalterade cykelvägar och en liten bit på landsväg med lite trafik.

Passar för:

Turen passar för fritidscykel, mtb, gravel och landsvägscykel.

Start och mål:

Turen kan startas på många platser men kartan börjar och slutar vid centrala Stenungsund. Men det går givetvis att påbörja cykelturen på andra platser. Du kan tex starta vid surfviken eller Stenungsbaden.

Turen utgår från centrala Stenungsund, Stenungsunds Turistinformation i Kulturhuset Fregatten. 

lat: 58.06734 long: 11.81805 

Kontaktinformation

Stenungsunds Turistinformation

Kulturhuset Fregatten

44430 Stenungsund


Telefon: +46 303 83327


E-post: Skicka E-post

Hemsida: sodrabohuslan.com