({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kultehamn
Svanesund, Orust

4 km, enkel

Kulturhistorisk vandringsled genom spännande naturmiljöer på Orust. En led med bra tillgänglighet, stora delar av den är anpassad för rullstol.

Snabbfakta

Längd: 4 km 

Svårighetsgrad: Lätt/medelsvår

Underlag: Gångstig i skogsterräng


Vandringsleden går mellan landskapets bergiga kullar och passerar en mängd övergivna torpruiner. Längs stigen finns fjorton ruiner och byggnader som presenteras på skyltar med torpens historia. Området förklarades 1987 som kulturminne och skyddas av kulturminneslagen.

Kultehamn är ett spännande naturområde på sydöstra Orust nära Svanesund. Längs stigen finns många sevärdheter. Flera stenstugor berättar om stor fattigdom och svält, här var varje ny dag en kamp på liv och död. Eftersom området bär på så mycket historia är det numera ett riksintresse för kulturminnesvården. Utöver resterna av hus och odling hittar man också kvarstående torpväxter som syrener, häckspirea och pimpinellros. Som området dessutom är rikt på rönn är fågellivet imponerande. De många myrarna bland bergen bjuder på fina naturupplevelser. Vid Björkestadsmyren finns stora bestånd av vitpyrola och klotpyrola. Och vid Kultevatten kan man hitta myrlilja och hjortron.

Fakta om leden

Längd:

4 km 

Svårighetsgrad:

Underlag: Asfalterad gång eller cykelväg 

Kulturstigen Kultehamn är så långt som möjligt anpassad för personer som har svårt att ta sig fram. På kartan kan du se hur tillgängligt det är på en tregradig skala grön, gul och röd. Grönt är fullt tillgängligt för alla medan gult är tillgängligt för många men kan innebära problem för några. Rött är otillgängligt för rullstolsburna men ändå ganska lättvandrat. Blått markerar anslutning till kuststigen Orust Tvärs.

Hitta hit:

Vandringsleden ligger vägen mellan Svanesund och Vräland på Orust. 

Vid vägen mellan Vräland och Svanesund ser du, vid avtagsvägen till Berga, en skylt märkt "Kulturstig". Efter cirka en kilometer kommer du till parkeringsplatsen. Det finns en informationstavla med en karta över området och hur du skall gå. Vandringsleden är cirka fyra kilometer lång.

 

 

Kontaktinformation

Orust Turistinformation

Kulturhuset Kajutan

47334 Henån


Telefon: +46 304 79 93 40


E-post: turistinfo@orust.se

Hemsida: sodrabohuslan.com