({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Katja Ragnstam

Dyröleden - Vandra Dyrön runt
Dyrön, Tjörn

5 km, svår

Upplev den bohuslänska naturen genom den 5 kilometer långa vandringsleden runt ön Dyrön. Utsikten över Marstrandsfjorden med Carlstens fästning i bakgrunden, Pater Noster och Åstol i väster är lika betagande som vyn över Risön, Hättan och Hakefjorden i öster.

 

Snabbfakta

Längd: 5 km

Tidsåtgång: ca. 1,5 timme

Svårighetsgrad: svår

Terräng: bergiga stigar, spänger och trappor

 

Vacker utsikt åt alla håll

För dig som väljer att besöka pittoreska Dyrön väntar en utflykt med riktig skärgårdskänsla. Dyröleden är bitvis utmanande, för trots sin ringa storlek bjuder Dyrön på ett kuperat klipplandskap. Men det är också tack vare att ön inte är särskilt stor som utsikten över kustlandskapet hela tiden gör sig påmind. Framför allt är vyerna över Marstrandsfjorden helt hänförande.

På den östra sidan av ön finns möjlighet att göra en avstickare upp till Grinnebergets utsiktsplats. Väl uppe hittar du en grillplats där det under kriget stod en luftvärnskanon. Strax intill finns en rymlig fikaplats. Även på öns västra sida finns en utsiktsplats, Åsen, samt bord med bänkar för trötta fötter och ben. Farleden till Wallhamn och Stenungsund går alldeles söder om Dyrön, så chansen att få se stora fartyg passera bara något hundratal meter ifrån dig är stor.

Fotograf: White Elk, Södra Bohuslän Turism

Raviner, mufflonfår och vilda växter

En av Dyröledens häftigaste platser är Dynes Ravin, en snäv passage mellan två höga klippväggar. Längst nere i ravinen finns ett trädäck med bord och bänkar, perfekt för en fikastund, och då kan du passa på att blicka ut över ön Åstol. Under din vandring kan du ha turen att stöta på de vilda mufflonfåren som strövar fritt på ön bland lummiga skogspartier och branta klipphällar. Är du botaniskt intresserad finns här mängder av sällsynta växter. På öns västra sida kan du spana in lämningar från en stenåldersby och ett bronsåldersröse.

Prisbelönt bastu

Är du badsugen rekommenderas sandstranden i närheten av öns södra hamn. Här har du chansen att kombinera vandringen med ett bastubad. Bara tio meter från havet vid Dyröns södra udde ligger Dyröns bastu som för ett antal år sedan utsågs till Sveriges bästa eluppvärmda bastu. Mycket tack vare sitt lugna läge och utsikt över hav och klippor. Bastun drivs av samhällsföreningen och är öppen att boka för alla året runt. Om du är hungrig eller sugen på att fika finns öns lilla välsorterade matbutik ICA Dyröboden, med café och lunchservering som är öppet året runt. 

Läs mer om leden på Dyröns hemsida.

Fotograf: Katja Ragnstam

 

Fakta om leden

Längd:

Hela leden är cirka 7 kilometer med alla avstickare. Om man väljer att gå runt ön utan avstickare är det cirka 5 kilometer. 

Ungefärlig tid:

Det tar ungefär en och en halv timme att gå Dyröleden (exklusive raster).

Markering:

Dyröleden: De 6 ingångarna till leden är markerade med tydliga skyltar. Inne på vandringsleden visar markeringar, halvmeterhöga stolpar med gul topp och nödstolpar, vägen. Nödstolparna är placerade utmed vandringsleden för din säkerhet. Om olyckan skulle vara framme under din promenad så ring 112 och ange Dyröleden samt numret på en nödstolpe i din närhet. Då vet räddningspersonalen exakt var du befinner dig och kan snabbare komma till undsättning. Längs leden finns också informationstavlor som ger dig en bild av platsen samt dess historia. 

Blå leden: Ett nyare avsnitt av Dyröleden är den Blå leden, på tre kilometer, som går över bergen mellan Nord- och Sydhamnen. Leden är markerad med skyltar och helblåa stolpar.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som svår och går i bergig terräng, men det finns trappor, spänger och räcken som förenklar på de svåraste ställena. Dock krävs friska ben och skor som lämpar sig för bergspromenad. Det kan vara halt i såväl bergen som på våta, ibland slippriga, tryckimpregnerade brädor.

Fotograf: Anders Jonsson

Start och mål:

Det finns 6 stycken in- och utgångar till leden, var och en försedd med tydliga skyltar i trä. Vid varje ingång finns en karta över Dyröleden samt en anvisning hur du får in kartan i din mobil. Vid både nordhamnen och sydhamnen, där färja från Rönnäng och Rökan stannar, finns tydliga anvisningar om hur du startar din vandring.

Dyrön Södra: Hit tar du dig med båten från Rökan som ligger strax utanför Marstrand i Kungälvs kommun. Båtresan tar cirka 25 minuter och går året runt. Om du väljer att åka kollektivt är det enklast att ta tåget till Ytterby för att sedan byta till Marstrand Express, från Göteborg är det en resa på cirka en timme. Marstrand Express går också som direktbuss från Göteborg några gånger om dagen. Väljer du att ta bilen till Rökan är det en bilresa på cirka 40 minuter från Göteborg. Det är skyltat med Rökan Bryggan och parkering finns vid färjeläget.

Dyrön Norra: Hit tar du dig med båten som går året runt från Rönnängs brygga på Tjörn. En båtresa på 10-20 minuter. Till Rönnängs brygga tar du dig enkelt med både buss och bil. Väljer du att ta bil är det en bilresa på cirka en timme från Göteborg. Parkering hänvisas till Rönnängs ishall i Stansvik industriområde, varifrån du har en promenad på cirka 15 minuter till färjeläget. Från Stenungsunds station till Rönnängs brygga kan du ta bussen Tjörn Express som tar ungefär en timme. Tjörn Express går också som direktbuss från Göteborg några gånger om dagen.

Fotograf: White Elk, Södra Bohuslän Turism

Hitta hit:

Dyrön ligger strax utanför Tjörn i Södra Bohuslän och hit kommer du enkelt med båt året runt. Du kan antingen åka båt från Rönnängs brygga på Tjörn till norra delen eller från Rökan utanför Marstrand till södra delen av Dyrön. Till södra delen av Dyrön tar du dig med fördel med kollektivtrafik direkt från Göteborg.

 

Karta:

På Google maps hittar du en digital karta över leden.
Det finns ingen tryckt karta i pappersformat över leden.

Dyröleden är en del av Kuststigen >>

Kontaktinformation

Dyröns Samhällsförening

Grinneberget 12

47143 Dyrön


Telefon: +46 304 601016


Hemsida: dyron.se