Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Människor som vandrar på Gullholmen

    Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Andas in lugnet efter stormen - Remember September

Att uppleva västkusten i september är lite som att besöka fjällen under sommaren. Det är samma plats, men ändå inte. Något har hänt. En charmig mystik har krupit fram. Det är lugnet efter stormen.

September har anlänt till Bohuslän. Den lilla fiskebyn på Käringön, som för en månad sedan myllrade av folkliv, glesas ut i takt med att ortsborna återgår till vardagen. Fortfarande är kvällsbrisen ljum. Luften är klarare än någonsin, och över Tjörns kulturlandskap och strandängar vilar en stillhet av sällan skådad art. Trots att högsommaren är förbi avvaktar de lokala handlarna med att stänga igen sina butiker och restauranger. De vet att några eftersläntrande gäster kommer dyka upp. De där gästerna som vill njuta av västkusten i sin egen takt, utan konkurrens från de trägna sommarturisterna.

EUROPAS VACKRASTE FINNS PÅ TJÖRN

För dig som vill besöka södra Bohuslän i september väntar många upplevelser. Vandra eller cykla från Skärhamn till Skulptur i Pilane, kulturlandskapet som 2016 utsågs till en av Europas vackraste skulpturparker av tidningen The Guardian. Efter en promenad bland stenmurar, fritt betande får och gigantiska konstverk rekommenderas en natt på Sveriges första flytande hotell, Salt & Sill, ute på Klädesholmen. Är du morgonpigg kan du hyra en kajak hos Kajaktiv i Bleket och utforska ett av Sveriges bästa paddelvatten. Helt magiskt i morgonljuset!

KÄRINGÖN UPPTÄCKER DU TILL FOTS

Den till ytan betydligt mindre och bilfria Käringön har svårt att konkurrera med Tjörns rika kulturutbud. Här lockar istället karga klippor och smala gränder med vita trähus. Har du egen båt tar du givetvis den direkt till ön, annars kör du upp till Orust och kliver på färjan från Tuvesvik.

Strosa runt bland Käringöns gemytliga butiker. Ett stopp vid fiskaffären är alltid trevligt, har du tur får du se när kräftorna kokas. Njut av havets läckerheter och andra godsaker på Petersons Krog, Karingo, Crêperiet eller Hotell Käringön. Avsluta kvällen med bastu och havsbad. Trots öns ringa storlek finns fyra boenden i olika prisklasser, från hotell till vandrarhem. På hemvägen mot fastlandet kan du stanna till vid Gullholmen och se det gytter av skärgårdsvillor som sannolikt utgör Sveriges mest tätbebyggda ö. Passa även på att vandra bland ljunghedar och klipphällar i ett av Bohusläns största naturreservat, Härmanö.