({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

En sensommartur i närodlarens fotspår

I skiftet mellan sensommar och höst händer något med atmosfären på Tjörn. Den stora massan av sommargäster avlägsnar sig och fram kryper en stillhet och ett lugn. Fram kryper även tiden för skördefester. Så välkommen till Tjörn i september och ta del av rofylldheten och säsongens godsaker!

På ön Tjörn i södra Bohuslän finns ett variationsrikt utbud av lokalproducenter inom alltifrån bröd till grönsaker. September är den perfekta tiden att komma hit och botanisera bland alla godsaker. Det går utmärkt att åka runt ön och besöka de främsta producenterna under en och samma dag, eller så kan du ta det lite lugnare och kombinera vistelsen med en övernattning.

Inled dagen med ett besök till Mölnebo odlingar, på Tjörns södra spets, där du hittar örter, rotfrukter, blommor och grönsaker. Tomathuset är öppet för självplock och alla som någon gång plockat tomater direkt från plantan vet hur mycket sötare de smakar än butiksköpta varianter. Det råder inget tvivel om att Lars-Erik och Camilla driver sin ekologiska odling med ett rejält mått omsorg. Är du nyfiken på vad som är moget att skörda när du kommer dit kan du alltid slå en signal till dem i förväg.

Sill och skaldjur i världsklass
Hungrig från botaniseringen på Mölnebo är det dags att avnjuta en närproducerad lunch, och var passar bättre än på Klädesholmens stolthet: Salt & Sill. Det så kallade ”båtellet” är Sveriges första flytande hotell och dess restaurang har varit en bidragande kraft i att lyfta sillen som matupplevelse. Testa specialiteten ”sillplanka” eller smaka på världens kanske bästa skaldjur, fiskade i Västerhavets kalla, friska vatten. Smält maten och passa på att sträcka på benen under en promenad runt öns smala gator, varav flera har namn efter vem som bodde där. Skomakaregatan, Kustroddarvägen och Guldsmedsviken är några exempel. Den tätbebyggda ön kantas till stor del av vita trähus, typiska för den bohuslänska kusten, byggda på och omkring det karga klipplandskapet.


Lotta kan sin surdeg
Väl tillbaka över bron i Bleket hittar du surdegsbageriet Lottas Bak & Form. Här är verkligen hantverket i fokus och Lotta Kristensson är konsekvent i allt hon gör – ekologiskt, kulturspannmål och surdeg är det som gäller. Fullkornsmjölet skållas, äggen hämtas direkt från lokala ekoproducenter och i bageriet är stenugnen lika varm som havsutsikten är inbjudande. Det är inte konstigt att det familjära bageriet och caféet samlar traktens stammisar. Och du, passa på att köpa med dig en torkad surdeg hem!

Om dagens antåg börjar ta ut sin rätt och du vill spendera natten på Tjörn finns flera mysiga alternativ. Salt & Sills flytande hotell, Hav & Logi samt Lekanders Bär & Boende är tre av dessa. På den sistnämnda bor du i en lantlig och levande jordbruksmiljö där gårdens bärodlingar skymtas genom fönstren.

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm


Var med och fira årets skörd
En septembertur på Tjörn måste såklart krönas med en värdig avslutning. Det är därför dags att bege sig norrut, närmare bestämt till gränslandet mellan Tjörn och Orust. Här ligger Sundsby säteri med café, restaurang och butik. Många skulle nog instämma i att det är de röda trähusen, i kombination med de stora träden och alla öppna gräsytor, som gör Sundsby-atmosfären så skön och avslappnad. Säteriet har ett högt kulturhistoriskt värde och klassas sedan 1981 som byggnadsminne. Känn in historien, gå på upptäcktsfärd längs traktens vandringsstigar och avnjut en välkomponerad middag samt en kopp kaffe med hembakt tilltugg i den tidstypiskt inredda matsalen eller på uteserveringen. Kom ihåg att kolla vilka datum den stora skördemarknaden äger rum innan du planerar din tur hit (obs! kolla datum och tider noga, kan komma att ställas in pp grund av Covid19). Du vill nämligen inte missa när lokala odlare och hantverkare fyller hela gårdsplanen med alltifrån rotfrukter och grönsaker till honung, saft och lammskinn. Skördefesten är en anrik tradition som vid sidan av all god mat brukar bjuda på mycket skratt och lekfulla upptåg. 

Tips