({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

Foodien – du som gillar lokalproducerat

  • 17 jun, 2020

September är den perfekta tiden att botanisera bland höstens alla godsaker. Ät och drick gott på restaurang och café och köp med dig fina råvaror hem. Nu när skaldjuren är som bäst och i gårdsbutiker och på skördemarknader kan du fylla förråden med surdegsbröd, sill, honung, grönsaker, kött och sylter.

  • Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

  • Fotograf: Katja Ragnstam

  • Fotograf: Tony Meyer

Ladda med plats och kylklampar och besök en gårdsbutik eller kanske flera! Vad sägs om lokalproducerad glass från Tjörn med rabarber, fläder och mynta direkt från gården. Prisbelönta tomater, lokal kvalitetshonung och ekologiskt kött från djur som haft en lugn och naturlig uppväxt. Här vimlar av lokala producenter med fantastiska produkter där du kan botanisera i de bästa smakerna och dofterna.

Lottas Bak och Form

I Bleket på Tjörn ligger Lottas Bak och Form, ett mysigt litet surdegsbageri alldeles invid havsviken. Här möts man av god fika i all sin enkelhet, nybakade dofter och lokalproducerad lunch. Allt görs omsorgsfullt från grunden – mathantverk helt utan genvägar och halvfabrikat.

Klädesholmen

Klädesholmen, även kallad sillön, är den lilla ön som blomstrat med sillperioderna sedan 1500-talet. Här förvaltas silltraditionen på flera sätt. Besök Sverige första flytande hotell Salt & Sill, med restaurang som är välkänd för såväl sin sillplanka som julbordet med över 40 sillsorter. På Klädesholmen kan du också besöka Sillmuseet. Upplev spännande sillhistoria, handla lokalproducerad sill och boka en sillprovning.

Solgläntan Hållbar Hälsa

Solgläntan Hållbar Hälsa är ett litet center för hållbar utveckling. Här finns en mysig gårdsbutik med ett ekocafé där det serveras allt från kaffe och hälsojuicer till nyttiga kakor och lättare luncher. Det finns också massvis av ekologiska produkter att köpa eller beställa hem. Missa inte den vackra trädgården där de även regelbundet arrangerar kurser inom ekologisk odling, raw food och hälsa.

Sundsby Säteri

Sundsby Säteri finns en fantastisk köksträdgård att besöka. Hör trädgårdsmästaren berätta om ekologisk odling nära naturen och låt dig inspireras av hur grödorna växer och blir till mat. På gcaféet har du chans att smaka på det som odlas i köksträdgården och avnjuta en god fika och välsmakande lunch, där allt lagas från grunden. I Magasinsbyggnaden hittar du fina produkter av silversmed Silver Wijk och i Fårhuset ligger gårdsbutiken ”Vår gård Hultet” med blommor, inredning och snickerier. Missa inte årets skördemarknad 19–20 september!

  • Fotograf: Charlotte Berg, Södra Bohuslän Turism

  • Fotograf: Charlotte berg

  • Fotograf: Anders Jonsson, Södra Bohuslän Turism

Bryggvingen

Bryggvingen, på den lilla ön Lyr, är en alldeles unik plats invid havskanten där vågorna och klipporna möts. Med havsljuset tätt inpå och mat som bokstavligen serveras direkt från vattenglittret utanför. Beläget vid Kråkefjorden är det ett uppskattat utflyktsmål för gäster såväl landvägen med färjan Annie, som via havet. Med egen brygga nedanför kan besökaren äta och till och med sova över på plats. Bryggvingen har också en alldeles egen fiskaffär.

Tavlebords Honungsgård

I Tegneby på Orust ligger Tavlebords Honungsgård – ett KRAV-certifierat café där allt bakas i det egna bageriet och där det även serveras lättare lunchrätter med vegan, gluten, ägg- och mjölkfria alternativ. Pröva den bohuslänska specialiteten äggost eller Helges berömda vaniljbullar. I gårdsbutiken finns egenproducerad honung samt produkter för hud- och hårvård att köpa.

  • Fotograf: Charlotte Berg, Södra Bohuslän Turism

  • Fotograf: Charlotte Berg, Södra Bohuslän Turism

Slussens Pensionat

Slussens Pensionat ligger alldeles i vattenlinjen, på Orust. Här njuter du av det mesta som Bohuslän har att erbjuda – salta hav, god mat, musik och underbara människor. Ambitionen är att skapa en hållbar gastronomi, och servera mat så nära, ekologiskt och gott det bara går. All fisk och skaldjur som serveras är KRAV-märkta eller har en certifiering av MSC eller ASC, som står för hållbart fiske/odlad fisk. På menyn finns bara svenskt, ekologiskt kött och kyckling från lokala leverantörer och även grönsakerna köps allra helst från odlarna på Orust.

Mer information