({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Linnea Johansson

Roadtrip bland gårdsbutiker och caféer

Häng med på en riktigt mysig roadtrip till mysiga gårdsbutiker, caféer och bagerier med lokalproducerat i fokus. Här bjuds det på pinfärska råvaror och hantverk av högsta kvalitet. Under turen passerar du idylliska öar och mysiga skärgårdssamhällen.

På kartan här nedanför hittar du till lokalproducenter, gårdsbutiker, självplock och caféer som säljer det lokala mathantverket. Scrolla vidare under kartan för att läsa mer om våra smultronställen som är väl värda ett besök och planera din roadtrip. 

 


Ekologiska odlade blommor och grönsaker på Tjörn

Mölnebo Odlingar


Vid Tjörns södra spets hittar du den ekologiska och krav märkta gårdsbutiken Mölnebo odlingar. Här finns örter, rotfrukter, blommor och grönsaker. Tomathuset med sina prisbelönta tomater är öppet för självplock och alla som någon gång plockat tomater direkt från plantan vet hur mycket sötare de smakar än butiksköpta varianter. Är du nyfiken på vad som är moget att skörda när du kommer dit kan du alltid slå en signal till dem i förväg.

Läs mer

 

Surdegsbageri vid havskanten på Tjörn

  Lottas Bak & Form


Granne med havet vid Bleket hittar du det lilla surdegsbageriet och caféet Lottas Bak & Form. Här är hantverket i fokus – ekologiskt, kulturspannmål och surdeg är det som gäller. Fullkornsmjölet skållas, äggen hämtas direkt från lokala ekoproducenter och i bageriet är stenugnen lika varm som havsutsikten är inbjudande. Slå dig ned på altanen och blicka ut över havet, här kan du njuta av både frukost och lunch. Brödkorgar packas till frukosten och till lunch njuter du av en god surdegspizza med topping efter säsong. 

Läs mer

 

Den mysiga lilla fårgården med gårdsbutik på Tjörn

  Moriks Fårgård


Strax intill havet men ändå lantligt ligger Moriks fårgård. En trappa upp i den fina ladan hittar du den lilla gårdsbutiken med café. Slå dig ned inne i butiken eller ute bland träden i den grönskande trädgården och njut av hembakt från gården. På gården finns hönor, får, katt och hästar.

Läs mer

 

Gårdsbutik med lokala varor och självbetjäning på Tjörn

  Sibräcka Prästgård och gårdsbutik

På Sibräcka Prästgård hittar du en fin liten gårdsbutik fylld med egenproducerat kött från gården. Här finns även surdegsbröd, glass, honung, ekologisk olivolja och annat från närområdet. Butiken är obemannad och du betalar enkelt med swish. Under sommaren finns bland annat jordgubbar för självplock på gården.

Läs mer

 

Sundsby Säteri - en plats på Tjörn du inte får missa

  Sundsby Säteri


Den kulturhistoriska parken har anor från 1500-talet. Med sina röda trähus, stora träd och gräsytor, perennrabatter, vinkast och köksträdgård är detta en plats du inte får missa. I anslutning till säteriet finns också flera vandringsleder. I säteriets magasinsbyggnad hittar du Silver Wijk  med smycken och inredning. Äter och fikar gott gör du hos Margaretas Kök & Skafferi som även har en gårdsbutik med bageri. Missa inte höstens stora skördemarknad på säteriet. 

Läs mer

 

Blommor, fika och antikt på Orust

  Fröken Trulls Café & Antikt och Morlanda handelsträdgård


Vid Ellös på Orust hittar du Fröken Trulls Café & Antikt. En inspirerande och mysig plats med riktigt god mat som lagas och baseras på säsongsbetonade lokala råvaror. Här kan du även njuta av en god fika, vad sägs om äggost. Hela caféet är en stor antikbutik där allt är sill salu. Vägg i vägg ligger Morlanda Handelsträdgård och det fantastiska Pelargonmuseet.
Ett härligt utflyktsmål   för stora och små och även hundar är välkomna.

Läs mer

 

Honung, fika och blommor på Orust

  Tavlebord Honungsgård och Tavlebords Lanthandel


På Honungsgården får du lära dig allt om binas fantastiska liv, här finns en Bi-utställning, en Bi-trädgård, bisafari, ta en bizza till lunch, köp hem nyslungad honung och vill du stanna längre så bokar du en natt i det unika boendet Bikupan. Slå dig ned i den mysiga trädgården och njut av något gott från det KRAV certifierade caféet. Här finns även en gårdsbutik med närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta produkter.  

Strax intill hittar du Tavlebord Lanthandel, en saluhall med lokala producenter i gammal lanthandelsmiljö.  

Läs mer

 

Hantverk, fika och trädgårdar på Orust

  Töllås Fårgård och Anns Keramikbod


Tar du dig sedan vidare norrut på Orust ligger den lilla keramikverkstaden och butiken Anns Keramikbod längs med slingrande små vägar vig Höggeröd. Keramikboden har begränsade öppettider så se till att ta dig hit på onsdagar mellan kl 10-18.

Strax norr om Anns Keramikbod hittar du Töllås Fårgård. En otroligt mysig liten plats för hela familjen. Här finns några ställplatser och en stuga att hyra. I den stora lummiga trädgården finns fina platser för en trädgårdsfika. Här kan du även köpa nyskördade grönsaker direkt från trädgården. För barnen finns kaniner, ankor och får. Strax intill står även några fina hästar. Köp en god lunch och njut i trädgården eller inne i det gamla hönshuset. Här produceras egen glass och riktigt god flädersaft. 

Läs merNjut av havets nyfångade delikatesser på den lummiga ön Lyr, Orust 

  Bryggvingen restaurang och fiskaffär


På den lummiga ön Lyr på sydvästra Orust hittar du Bryggvingen med fiskaffär och restaurang. Till ön tar du dig med egen båt eller med vägfärja. Här njuter du av ett fantastiskt läge och riktigt färska råvaror som till stora delar fiskas av Erik med den egna fiskebåten. I fiskbutiken hittar du egenfångade delikatesser från havet, Take Away, hembakat bröd, mejerivaror, färsk frukt och grönsaker.

Läs mer

 

Gårdsbageriet i Kungälv där hantverk står i centrum

  Skåra gårdsbageri

Mycket lantligt längs snirkliga små vägar, som även tar dig mot fina lilla Rörtången, hittar du Skåra Gårdsbageri. Här säljs genuint brödhantverk utifrån traditionella metoder. Förutom det goda surdegsbrödet så bakas Knäckebröd, fikabröd och ungefär 2 gånger i månaden blir det pizza på surdeg med årstidens primörer. Vid bageriet är det mysigt att slå sig ned för en fika och en god kaffe. Här kan du även njuta av Syriansk lunch både på plats eller att ta med.

Läs mer

 

Den lantliga gårdsbutiken i Kungälv med närhet till både älv, fästning och centrum

  Mariebergs Gårdsbutik


Längs med Göta Älv, fyra km norr om Bohus fästning ligger familjegården Marieberg med sin gårdsbutik. Här finns kött från den egna ekologiska gården och andra lokala gårdar. I butiken hittar du även lokala produkter som honung, marmelader, bröd mm.

Tips 
Ta en promenad runt Bohus fästning på fästningsholmen i centrala Kungälv. Här betar några av gårdens får.