Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Sotenäs Turism

Information om Soteleden

Visste du att blotta åsynen av grönska gör oss friskare, piggare och gladare? Dagsljuset och luften påverkar oss på ett positivt sätt. Aktiviteter utomhus förbättrar såväl koncentrationen som den fysiska konditionen. Vandra är en lysande aktivitet - och i Sotenäs finns många möjligheter på Soteleden-Kuststigen.

Snabbaste vägen till Soteleden-Kuststigen hittar du genom den digitala kartan: www.sotenas.se/vandra

Här finns åtta förslag på dagsetapper där det antingen finns en busshållplats eller parkeringsplats i närheten. För kollektivtrafik-info, kika in på Västtrafiks reseplanerare.

Soteleden bjuder på naturupplevelser av skilda slag, en kombination av skog-, berg- och kustmiljöer. Du kommer att finna rikligt med natur- och kulturmiljöer som för dina tankar tillbaka til de människor som en gång levt i denna natur.

Snart märker du att det finns många berg på Sotenäset. Vandringsleden går upp och ner på ett flertal platser med hänförande utsikt över västerhavet och skärgården.

Här finns också lugna skogsmiljöer där tall- och granskogar blandas med lövskogar, myrmarker och tallhedar. Omväxlingarna är många och du tröttnar aldrig på att vandra i vårt landskap. Det finns flera vindskydd och raststugor där du har möjlighet att grilla och vila en stund.

Markeringar

Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på träd, stolpar. Det förekommer även märkta stenrösen och vissa bergspartier. På vissa skyltar står även namnet Kuststigen. Pilar visar var leden avviker eller korsar allmän väg.

Karta

Det finns en mapp med 6 olika kartblad över Soteleden som visar dig vägen. Denna mapp kan du titta mer på HÄR, eller köpa på följande platser:

Turistbyrån, Kungshamn (Sommar)
Sotenäs kommunhus, Kungshamn
Gästhamnen, Hunnebostrand (Sommar)

De olika etapperna

Kartblad 1 - Bovallstrand och Tossene med omnejd
Här får du en vandring som går upp och ner på ett flertal platser med hänförande utsikt över västerhavet och skärgården. Men här finns också lugna skogsmiljöer där tall- och granskogar blandas med lövskogar av al, bok och ek. För dig som vill ha en utmaning prova Äventyrsslingan, följ anvisningar vid Sparödsberget. Längs denna etapp finns gott om fornlämningar. Vid Säm finns bl.a hällristningar, domarring och tre rösen. Vid Tossene kyrka kan du se gravfält och hällristningar. Det finns även fina utsiktsplatser längs etappen, Vid Hogsäms myr har du en fantastisk utsikt över Västerhavet och vid Klåvanestugan ser du ut över Bottnafjorden och Bottnadalen.
Bra startplats är: 

Kartblad 2 - Hunnebostrand och Ramsvik med omnejd
Här bjuds du på en vandring i "Klippornas Rike". På Ramsvik genomkorsas den röda bohusgraniten av yngre bergarter och överallt finns spår av inlandsisens verksamhet.  Ramsvikslandet är ett naturreservat som sköts av Västkuststiftelsen. Lösgående djur gör det extra viktigt att stänga grindar efter sig och att ha hundar kopplade. Från brofästet vid Ramsvik kan du gå eller cykla till Hunnebostrand. Du vandrar genom gårdarna vid Ödby Ö och via en pontonbro vid Hunnebo lera tar du dig till södra delen av Hunnebostrand. För den som är intresserad av kulturhistoria är ett besök sommartid på Gammelgården med Stenhuggerimuseet ett bra val.
Vid Gammelgården kan du välja att vandra norrut mot Bratteby eller sydväst mot Askum. Soteleden går här genom lövskogar, betesängar och delvis i kuperat bergsområde.
På toppen av Röseberget vid Gammelgården finns en grav från bronsåldern. Mellan Bratteby och Enebacken passerar du en hel rad av sevärdheter, bl.a hällkista, gravfält och många gamla stenbrott.
Bra startplats är:

Kartblad 3 - Kungshamn och Smögen
Från Kungshamn ansluter motionsspåret till Soteleden. Du kan gå norrut mot Hunnebostrand via Väjern eller mot Hovenäset via naturvårdsområdet Klevekilen. Förålarna är ett gammalt hagmarkslandskap, där kan du stöta på den botaniska rariteten Hårstarr. På en kala bergsheden mot Klevekilens naturvårdsområde i öster finns isolerade kärr och myrmarker. 
Sandön på Smögen är ett inbjudande mål för friluftsliv. Kloppstränderna ger utmärkta tillfällen till bad och sportfiske. Hällmarkslandskapet med sina fantasieggande bergsskulpturer har stor attraktionskraft. Del av leden är anpassad för barnvagn och rullstol.
Tryggö, den södra delen av Ramsvik, ger storslagna vyer över västerhavet med några av de bästa badplatserna runt Haby bukt. Lösgående betesdjur gör det extra viktigt att stänga grindar och att ha hundar kopplade.
Borgen Bratta vid Klevekilens östra strand har en sägen från vikingatiden. I några små gölar vid Sandön finner du fina röda näckrosor och på Tryggö finns ett stort röse, Kung Tryggves grav, som tros vara från äldre bronsåldern.
Bra startplats är:

Kartblad 4 - Kisteröd och Åby med omnejd
Här vandrar du i gamla lantbrukslandskap omgivna av bergspartier. Du kan gå i naturreservatet Anneröd-Hogsäm, där finns en av Sveriges nordligaste spontant förekomna bokskog. Vid Välseröd vatten och det fina myrområdet vid Kisteröd vatten kan du med lite tur stöta på bävrar.
Åby Säteri har anor från 1300-talet och är av riksintresse med flera K-märkta byggnader. Bevarade brev från 1300-talet visar att Norges kung Håkon Magnusson vistades här vid den tiden. Nordens Ark är en djurpark för utrotningshotade djur från hela världen. Området kring Nordens Ark är mycket känsligt. Längs strandkanten utmed Åbyfjorden får inga hundar vistas. Det är inte tillåtet att lämna leden längs denna sträcka.
Kring Nordens Ark finns många hällristningar och en ekopark för vandring.
Bra startplats:

Kartblad 5 - Åbyfjorden och Lyckan med omnejd
Detta är en etapp som är både lätt och kuperad. Observera att området runt Rödsberget är bitvis väldigt brant. Åbyfjorden är den smala grunda havsvik som avdelar Sotenäset från Härnäset. Fjorden saknar egentligen tröskel och är till större delen relativt grund. Åby Säteri har anor sedan 1300-talet och området kring djurpaken Nordens Ark är mycket känsligt. Här råder totalt eldningsförbud hela året, och längs strandkanten vid Åbyfjorden får inte hundar vistas. Det är ej heller tillåtet att lämna leden på denna sträcka.
Vid Rödsberget och Sunningarna domineras landskapet av lövskog med ek, asp och björk. Marken i skogarna täcks under våren med ett fantastiskt hav av vitsippor och blåsippor.
Åbyfjorden är en viktig övervintringsplats för sjöfågel och vadare. Kring Åby och Nordens Ark finns rikligt med fornlämningar, mest känt är Åbyristningen, en av Sveriges vackraste hällristningar. Se skyltar vid Nordens Ark.
Bra startplats:

Kartblad 6 - Malmön och Örn med omnejd
Malmön är en drygt 4 km lång och 2 km bred klippö vars historia handlar mycket om stenhuggeriverksamhet. Det går bilfärja till Malmön från Tullboden en gång i halvtimman året om. Möjligheterna till bad och friluftsliv är fantastiska på Malmön. Sandstränderna är fantastiska.
Bua hed naturreservat representerar en särskild naturtyp, hedlandskap. Människor har använt sig av platsen från sen stenåler och fram till idag. Här vandrar du från den karga miljön uppe i stenbrotten ner till lummiga dalar.Håle dalar är en fantastisk miljö, här häckar en stor mängd småfågelarter.  På den kala bergsheden mot Klevekilens naturvårdsområde i öster finns isolerade kärr och myrmarker som delvis är bevuxna med tallskog.
Malmön är rikt på fornminnen. Står du vid ett röse på ön så ser du garanterat ett annat. Leden går bitvis på vägen, lägg märke till stenarbeten i broarna och stengardisterna. 
Bra startplats:

Har du frågor kring Soteleden, kontakta Sotenäs kommun. 0523-66 40 00 eller info@sotenas.se

Vi önskar dig en riktigt härlig vandring i Sotenäs kommun!