Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Kuststigen Väjern - Tullboden
Sotenäs

13 km, medel

Kuststigens etapp mellan Väjern och Tullboden, som också är Soteledens sjätte etapp, passerar några av Bohusläns mest välbevarade ljunghedar i kustmiljö. Här vandrar du i skog och bitvis havsnära.

 

Snabbfakta

Längd: 13 km

Tidsåtgång: ca 4-5 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar och havsnära vägar, bitvis brant och blött

 

Fiskesamhällen och jättegrytor

Denna etapp på Kuststigen och Soteleden startar i det lilla fiskesamhället Väjern, en kilometer norr om Kungshamn. Efter en stunds vandring passerar du jättegrytorna ”Dyrstolen” och ”Predikstolen”. Jättegrytor är urholkade fördjupningar i berget. De bildas genom att strömmande vatten fått en sten att rotera tillsammans med grus och mindre stenar. Under istiden skapades många stora jättegrytor och man kan ofta se löpstenen som urholkade berget i botten av jättegrytan eller i närheten som en ovanligt slät, äggformad sten. 

Vackert hedlandskap och fina bad

Håle dalar som du passerar är en fantastisk miljö med en stor mängd småfågelarter som häckar. Nära färjeläget till Malmön finns Bua hed, ett naturskönt område med vidsträckta kustljunghedar och fina badstränder. Heden ligger på en sandavlagring vilket gör att vegetationen är mycket slitagekänslig. Mellan uppstickande bergknallar utmed stränderna finns flera badstränder och från höjderna har man en magnifik utsikt över fjordlandskapet.

  

Fakta om leden

Längd:

Etappen är 13 kilometer.

Ungefärlig tid:

Etappen tar mellan 4 till 5 timmar att vandra. 

Markering:

Denna sträcka går både på Kuststigen och Soteleden. Kuststigen är märkt med namn och blå markering. Soteleden är märkt med blå/vita markeringar på stolpar och träd, och på vissa ställen stenrösen. Det finns bra kartmaterial över leden (se mer under rubriken Karta).

Svårighetsgrad:

Leden går i varierad terräng och är klassificerad som medel men kan bitvis vara blöt och brant. Stundtals vandrar du havsnära men även en del partier i skog.

Soteleden etapp 6

Start och mål:

Du startar denna etapp i Väjern. Här finns parkering vid Såtthagen fotbollsplan. Åker du buss är det busshållplats Väjern som gäller. 

Hitta hit:

Väjern är en liten ort i Sotenäs kommun, strax innan Kungshamn och Smögen. Hit tar du dig med bil på omkring en och en halv timme från Göteborg. Det går bra att åka buss från Uddevalla på cirka 1 timme och 30 minuter med byte i Hallinden. Det går också enstaka direktbussar från Göteborg på cirka 2 timmar.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google Maps samt på Sotenäs webbplats. Kartbroschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt finns att ladda hem från Sotenäs webbplats.

Kontaktinformation

Sotenäs Turistinformation

Kommunhuset, Parkgatan 46 (sommartid: Ångbåtspiren)

45631 Kungshamn


Telefon: +46523 665550


E-post: info@sotenasturism.se

Hemsida: sotenas.se/turism