Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Styrsö

    Fotograf: Johannes Berner/Göteborg & Co

Styrsö & Vrångö – stadsnära skärgårdsidyller

I Göteborgs skärgård finns flertalet magiska öar, men två platser som lyser lite extra starkt är Styrsö och Vrångö. Det är svårt att föreställa sig att det ligger en storstad i närheten av dessa två idylliska öar – men Göteborg är inte långt bort.

Längs med Göteborgs kust breder skärgården ut sig som ett pärlband av öar. Sammanlagt finns här omkring 20 öar, alla oerhört pittoreska och charmiga på sitt eget sätt. Många av dem, Styrsö och Vrångö inkluderat, är helt bilfria. Här tar du dig fram till fots, cykel eller med flakmoped. Byt ut bruset i stan mot en dag i fantastisk skärgårdsmiljö – upplev lugnet, njut av pinfärska skaldjur till middag på en slät granitklippa och avluta med ett härligt, salt bad i havet. Det är minst sagt en unik upplevelse.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Så tar du dig hit

Styrsö och Vrångö ligger en kort spårvagns- och båttur från centrala Göteborg. Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 282 mot Styrsö eller färja 281 mot Styrsö/Vrångö. Hela resan tar 48 respektive 57 minuter och du kan ta dig hit året om.

Styrsö

Styrsö är centralorten i den södra delen av Göteborgs skärgård. Här är avstånden små, vägarna smala och bebyggelsen idyllisk. På Styrsö finns det flera vandringsleder och naturstigar som tar dig längst ut i havsbandet och till utsiktsplatser med magnifik utsikt över skärgården och hamninloppet till Göteborg. Från öns högsta punkt, Stora Rös, kan du njuta av en storslagen utsikt över hela skärgården.

Fasaden, inredningen och de personliga detaljerna – att besöka pensionat Styrsö Skäret är som att förflytta sig ett sekel tillbaka i tiden. Varje rum är unikt inrett och pensionatet ligger strax intill havet. Utsikten från matsalen och terrassen är magnifik och här äter du också riktigt, riktigt gott. Menyn består av klassiska svenska rätter, där fisk och skaldjur har en given plats.

Fotograf: Lina Börjesson

En annan pärla på ön är café Öbergska. Här slår du dig ner i trädgården med en mumsig fika, kanske spelar en runda boule, eller njuter till härlig live-musik. Stället har till och med en egen Gin & Tonic-bar!

Vrångö

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i skärgården. Vrångö är känd för sin vackra natur och för sina ypperliga badmöjligheter. Omgivningarna bjuder på en blandning av halländska sandstränder och bohuslänska klippstränder. Här växer sällsynta och mindre vanliga växtarter, och småöarna och skären utgör fina häckningsplatser för skärgårdsfågel.

Vrångös gamla lotsutkik är helt klart värt ett besök. Förr satt lotsarna och spanade efter fartyg att hjälpa in till Göteborg. Idag bjuder platsen på en panoramavy med utsikt mot bland annat Vinga fyr, Öckerööarna och fastlandet.

Vrångö

Fotograf: Emil Fagander / Göteborg & Co

På västsidan av Vrångö ligger Kajkanten. Här bor du bekvämt i moderna sjöbodar med dusch, toalett och pentry för självhushåll. Vill du maximera skärgårdskänslan hoppar du ombord på Kajkantens bastuflotte eller hyr en havskajak och utforskar skärgården från vattenlinjen.

Kajkanten

Fotograf: Maja Nylander/Kajkanten

När båten lägger till och du kommer i land på Vrångö möts du av charmiga Skärgårdens café. Här finns restaurang, café och en glasskiosk. Och det bästa av allt – du har havet precis nedanför. 

Fotograf: Emil Fagander/Göteborg Co

Missa inte:

  • Brännholmsviken – en vacker bukt på Styrsös södra sida. Här är det lugnt och stilla, långt från bebyggelse och du kan få en avkopplande stund för dig själv.

  • Fiskeboa på Vrångö – köp med dig en påse färska räkor för att avnjuta på klipporna eller slå dig ner i den inglasade uteserveringen och ät i lugn och ro med utsikt över hamnen. Färskare och mer lokal fisk och skaldjur får du leta efter.

  • Isbolaget Donsö – vandra över bron från Styrsö till den lilla genuina ön Donsö. Längst ut på piren i Donsö hamn hittar du ett ombyggt ismagasin och i den unika lokalen kan du idag äta gott. Lagom till sommaren 2019 kommer du även kunna bo över här!

  • Att besöka Styrsö & Vrångö året runt – öarna är magiska på sommaren, men minst lika fantastiska att besöka under vår, höst och vinter. Landskapet blir något helt annat och du kan uppleva en stillhet och ett lugn som är svår att hitta någon annanstans. På flera av restaurangerna serveras dessutom julbord och har du aldrig tidigare testat vinterbad är det dags nu!

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en dagsutflykt.

Andra har också läst: