Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Julbelyst Strömstad

    Fotograf: Håkan Karlsson

Juliga upplevelser vid Gränsen

I november och december hittar du mysiga upplevelser med julmarknad, julverkstad, tomtebesök, Luciafirande, julbord, juldelikatesser och julkonserter i gränsregionen Bohuslän, Dalsland och Østfold. Upplev riktig norsk och svensk jul - välkommen till en spännande jul på gränsen!

Jul i gränsregionen Bohuslän, Dalsland och Østfold. 

 

JULSHOPPING OCH JULAKTIVITETER I STRÖMSTAD

Ta hela familjen på en julresa till Strömstad för att komma i julstämning, äta gott och handla i den mysiga staden vid havet! Res hit med bil, buss eller varför inte med de fina färjorna mellan Sandefjord och Strömstad. Dra fördel av de olika shoppingmöjligheterna; I centrum av Strömstad hittar du unika små butiker och restauranger samt hotell runt hörnet. Varför inte kombinera din shoppingresa med ett besök i de natursköna Kosteröarna eller en avkopplande spa-vistelse på Strömstad Spa. Fortsätt norrut till Nordby Shoppingcenter och Svinesund handelsområde.

JULHÄNDELSER OCH JULMARKNADER

23 november, Julmarknad i församlingshemmet i Skee kl. 11-15 Försäljning av hantverk, café, underhållning och julverkstad för barn och lotteri.

7 december, Julmarknad på Entré Rossö Kosterhavet kl. 11-15 Med lokala produkter och hantverk. Julcafé och tomten kommer också!

12 december Stämningsfull julkonsert på Kulturhuset Skagerack med några av Sveriges stora musiker, Sarah Howard, Fredrik Widstrand och Lisa Björk tillsammans med Tribute to Dire Straits-pianisten Sven Hammarström och violinisten Maisan Gustavsson. Dessutom gästbesök av Tontämjarna! Biljettköp och mer information. 

13 december, Välkommen till en annan julkonsert med populära låtar och musik från båda sidor av Nordsjön!
Vildsvin - Fågeljakt - Getter! Ja, det hör också till jul enligt denna ensemble från England, Norge och Sverige. De har haft fulla hus i Fredrikstad i tio år med sin unika repertoar och spel- och sångglädje. Kl. 20 på kulturhuset Skagerack. Biljettköp och mer information. 

13 december, Luciahögtid med barn från hela Strömstad pastorat i Skee kyrka kl. 18 till 19.30. Efteråt kommer det att vara lussefika i församlingshemmet.

15 december Kosterkörens julkonsert med Victoria Erixon Tyft, som spelar dragspel & sjunger i Koster kyrka kl. 15-16. Res ut med Kosterbåten, avgång från Ångbåtskajen i centrum och gå av vid Långegärde brygga.

20 december, Tontämjarnas årliga julkonsert, den legendariska kören uppträder under ledning av Martin G Rasten i  Strömstads Kyrka kl. 20.30. 
Gratis entré med kollekt/swish till körens verksamhet.

21 december, Julkonsert Laudatkör med solisten Thomas Flodin & Martin G Rasten, cello i Strömstads kyrka kl. 19.

 

JULBORD OCH JULBORDPAKET MED ÖVERNATTNING

Foto: Daftö Resort Julshow

Strömstad erbjuder allt från traditionella Bohuslänsk julbord i havsbotten, julbord med allt som hör jul och julbord med underhållningsshower. Besök restaurangernas webbplatser för att se deras julspecialiteter. Du kan också hitta julbord i kombination med övernatting i Strömstad.

LOGI

Vill du ta med familj och vänner för att shopping i ett julbelyst Strömstad eller ta del av vårt fina julutbud med aktiviteter och julbord så finns det många boendealternativ att välja mellan, både centralt och i skärgården som är öppen året runt. Det finns något för alla!

Se boende här: http://www.vastsverige.com/sv/stromstad/Broad/

 

JUL I DALSLAND

Det finns många julaktiviteter, julmarknader och julbord i Dalsland - här är de viktigaste: 

18 - 20 oktober, Jul på Baldersnäs, Slottsmässa julmässa samlar Sveriges mest skickliga hantverkare. Här hittar du allt från textilhantverk, silverhantverk, halm- och trähantverk, ullprodukter till handgjorda ljus, glaskonst, keramik och mer. Kvalificerade mathantverkare erbjuder viltkorvar, konstnärlig marsipan och andra delikatesser. Ta chansen att besöka och uppleva julstämningen på Baldersnäs herrgård och köpa julklappar direkt från hantverkarna. Läs mer om Palace Fair här .

16.-17. och 23-24. November, Alltorp julmarknad är en 40-årig tradition och är mycket välbesökt. Njut av den mysiga atmosfären medan du promenerar bland 30 utställare som erbjuder både hantverk och delikatesser, inklusive lamm, goda drycker och julsötsaker. Barnen kan besöka webbplatsen och leverera sina önskelistor. Naturligtvis finns det också möjligheten till ett bra "kaffe" med hemlagat bröd. Läs mer om Alltorps julmarknad här .

23 november, i väntan på jul - Song of joy, Kulturbruket på Dal
Enligt traditionen kommer låten Song of Joy med solister och musiker till Kulturbruket på Dal. Med konserten "I väntan på jul" delar kören sånger som inbjuder dig till lugn och ro medan de reflekterar över den glädje och fest vi alla ser fram emot. Song of Joys musikledare är Birgitta Stenbratt och körens blandning av olika typer av musik arrangeras av kapellmästaren Michael Ottosson. De sätter sitt prägel på körens ljud och gör konserterna till en unik upplevelse för alla som tycker om tradition blandade med moderna evenemang, både gamla och nya låtar. Läs mer om konserten här .

23 november, Eld- och ljusfest runt Höljen
Ljusfesten runt Höljen, Åsensbruk, Håverud och Upperud har blivit en fin tradition när höstmörket faller. Årets belysning börjar i Åsensbruk kl. 17. Sedan tänds 1600 facklor längs vägen från församlingshuset i Bränna till Håverud och vidare till Upperud och längs den lilla vägen vid sjön Höljen. Den fortsätter sedan i Håverud kl. 18 och i Upperud kl. 19. Läs mer om ljusfesten här .

6.-8. December Julmarknad på Baldersnäs
Hantverkare fyller virket med sina varor. Parken och Herrgården är dekorerade till jul och allén är dekorerad med tusentals ljus. Öppet kl. 11-18 varje dag, med öppet kafé. På söndagen 8 december förvandlas grillbaren till ett juligt landskap med vacker julatmosfär och julmusik. Mellan kl. 12 - 15 kan du slå "tomten" i loggen, så ta med din önskelista. Gör juldekorationer med jultomten och upplev en mysig julstämning. Läs mer om julmarknaden på Baldersnäs .

7 december är jultomten i Brålanda Jul i Brålanda är unik och måste upplevas. Familjehelgen har firats sedan 1952 med julmarknaden, "Tomte Classic", "Hemvändarfest" och jultåget kl. 16 som en höjdpunkt. Butiker och köpcentret är öppna hela dagen. Tävlingar, lotterier, musikunderhållning, godispåsar för barnen och dans runt julgranen. Läs mer om jul i Brålanda här .

 

JUL I TANUM

Julmarknader och julaktiviteter 

30/11: Julmarknad i Fjällbacka Julmarknad med gammeldags torghandel på torget i Fjällbacka. 

1/12: Adventsmys i Havstenssund Södra hamnen i Havstenssund, 1 dec från kl.15. Försäljning, fika, korvgrillning, glögg och lotteri. Grillade Ostron & Ostronsoppa. Hembakt, Hantverkslotteri, Ostar och Deli från Greby Mejeri, Granbockar, Hantverk, träslöjd. Utförsäljning av tångprodukter. Havstenssunds tröjor & mössor.

1/12: Julmarknad i Bullaregården Julmarknad i Bullaregården, Bullaren. Välkomna till en riktigt julmarknad i Bullaregården sön 1/12 kl.9.00-13.00. Du kan fynda bland granbockar, honung, sylt, bröd, godis, handgjorda knivar, keramik, tomtar och mycket mer. Julgröt och skinksmörgås, samt kaffe med hembakt finns att köpa i serveringen.

1/12: Ljusfest i Grebbestad Ljusfest & Julskyltning i Grebbestad! Varmt välkomna till vinterns mysigaste dag i Grebbestad söndagen den 1/12. 

6/12: Julkonsert i Hamburgsunds kyrka “JUL PÅ SVENSKA”. Julkonsert i Hamburgsunds kyrka fredagen den 6 dec kl. 18.30. Fri entré! Elsa Ehnebom, Fredrik Ehnebom, Håkan Torstensson, David Bäck & Andreas Borg.

7/12: Julmarknad i Hamburgsund Lördagen den 7 december kl.14.00 - 17.00.

7/12: Julkonsert med Tanums kammarkör i Tanums kyrka Julkonsert med Tanums kammarkör under ledning av Carl Markman. Lördag 7 december kl. 18:00 i Tanumshede kyrka.

26/12: Julsångsgudstjänst med Anna och Sofia Lindström Julsångsgudstjänst med Anna och Sofia Lindström i Bottna Kyrka kl.16.00. Varmt välkomna!

Julbord & julbordspaket i Tanum!

Tanum erbjuder ett stort urval av julbord och julbordsaktiviteter med övernattning. Bada bastu med juldopp i havet, provsmaka ostron eller njut av nykokta havskräftor. Tanum har något för alla!

Väderöarnas Värdshus (Fjällbacka) Njut av ett havsinspirerat klassiskt julbord i en helt unik miljö längst ut i havsbandet. Promenera över de karga klipporna, bada i vedeldad badtunna, och fascineras av naturens skådespel. Jullunch eller julbordspaket går att boka 22/11–24/12. Läs mer och boka julbord eller julbordspaket med övernattning här!

Sandbunkern Bistro & Deli (Fjällbacka) Njut av vällagad julmat på Sandbunkern Bistro & Deli i Fjällbacka. Med utsikt över Fjällbacka GolfKlubb serveras julbord mellan 29/11–8/12. Trött på julstöket hemma? Här kan du även beställa jultallrikar och bufféer etc. Läs mer och boka julbord här! 

TanumStrand (Grebbestad) Njut av julmys i sjöboden Udden med glögg och ostron, kräftkok på bryggan, bastubad med juldopp, spa, och musikunderhållning. Ett dignande fem rätters julbord serveras torsdagar, fredagar och lördagar mellan 23/11–21/12. Läs mer och boka julbord eller Julbordspaket med övernattning här! 

Hotell Tanums Gestgifveri (Tanumshede) Njut av klassiskt julbord i gammeldags miljö. Egen inlagd sill och egenkryddad nubbe har varit tradition här i över 350 år. Julbord serveras alla helger från den 23/11–21/12. Julbuffé serveras lunchtid utvalda dagar i december. Läs mer och boka julbord eller julbordspaket med övernattning här!

Q Restaurang och Bar (Grebbestad) Här kan du njuta av ett härligt julbord med lutfisk i centrum. Läckerheter från hav och land mitt på bryggan i Grebbestad. Julbord med show serveras från den 29/11 - 14/12. Läs mer och boka julbord här!

Telegrafen (Grebbestad) Den lilla restaurangen är vida omtalad för sitt hemlagade julbord med tillhörande hemgjord snaps. Julbordet serveras under helger mellan 29/11–21/12. Läs mer och boka julbord här!

Grebys Fisk & Skaldjursrestaurang (Grebbestad) För er som anser att julbord är överskattat och tycker att det räcker att äta julmat på julafton så är Grebys det självklara valet. Mat och musik i en härlig kombination som inte är i närheten av julmusik eller julbord. 22/11–14/12. Läs mer och boka bord här!

Läs mer om Julbord och Julbordspaket  i Tanum här.

JUL I ØSTFOLD

JULMARKNADER

9. -10. November Före juldagar på Høytorp Fort, Mysen God julstemning, aktiviteter, god mat och möjligheter till julshopping. Alla spelare på Høytorp fort öppnar sina dörrar och det kommer att finnas aktiviteter runt hela fortet.

22. -24. November, Julmarknad på Fredriksten fästning, Halden God gammaldags julatmosfär med marknadsställningar och trevliga aktiviteter för barn och vuxna på fästningen. Försäljningsbås med fantastiska julklappar, juldekorationer, hantverk, hälsoprodukter, smycken, stickprodukter, biljetter och mycket mer. Hemlagad mat, bakverk, julkakor, julgröt, nybakade munkar och korv.

30 november -1. December, Julhelg på The Funny Farm, Hobøl Julmarknad, servering gröt och annat godsaker, julsång, ansiktsmålning, besök av jultomten och massor av söta djur.

30 november -15. December (lör / sol) Julmarknader - Jul i Gamlebyen, Fredrikstad Upplev jul i vackra Gamlebyen, med rika julmarknader, glada människor och spännande aktiviteter för unga och gamla. Försäljning av konst, smycken, hantverk, juldekorationer, mat och mycket mer. Körsången på gatorna, besök Pepparkakastaden och gå med i en julverkstad med Øisteins (jul)!

1 december, Jul på Rømskog julmarknad med försäljning av bakverk, honung, lokal mat, julgranar, konst, interiörer, julklappar för unga och gamla och mycket mer.

6. -8. December, Julmarknad i Kulås, Sarpsborg Här hittar du aktiviteter, underhållning och idyllisk julstämning.Följ med oss ​​på Parknissens jul på lördag och söndag under julmarknaden. En spännande, mystisk och rolig promenadshow för hela familjen! 

TRADITIONELL FAMILEJUL TILL ÖSTFOLDS MUSEUM 

Foto: Østfoldmuseene/Kristian Ringen Media

30 november,  Jul på Folkenborg Museum, Mysen Ett julevenemang för hela familjen med julsång och julbelysningen i den 300 år gamla Blue Hall. Gå på jakt, dekorer pepparkakor, gör honungljus och juldekorationer på barnkammaren. Försäljning av lokalproducerade produkter.

1 december, Jul på Borgarsyssel museum, Sarpsborg Gå med på tomtejakten, rid häst och vagn, köp julklappar, dessutom blir julmat som i gamla dagar och julverkstad med Sarpsborg hantverksteam.

1 december, Julmässan på Haldenvassdragets Kanalmuseum, Ørje Julaktiviteter för unga och gamla. I museumbutiken hittar du många trevliga julklappar. Smeden är öppen och på Ole Smed kan du smida en spik. 

7 december, Gammaldags jul på Kustmuseets Hvalar Gammaldags julkänsla med små och unika utställare, juldekorerade rum, julgrantändning, musik, julbakning, julgröt och julverkstad.

8 december, Jul på Herregården, Elingaard Herregård, Fredrikstad upplev 1700-tals julatmosfär med häst och vagn, julmarknad, mat, musik och besök i ladan.

JULSHOW OCH KONSERT

16 november -14. December, jul på Joneid, Quality Hotel Sarpsborg Här hittar du de klassiska jullåtarna i storbandform, Stian Joneid, Atle Pettersen, Marianne Antonsen, Malin Joneid och The Livin 'Jazz Orchestra.

22 november, Julskratt med Stand Up Norway, Halden julställning i Brygga kulturhall med Nicolay Ramm, Hans Morten Hansen, Rasmus Wold och Jørgen EP.

30 november - 8 december, Peter Pan, Halden Family Musical på Fredrikshald's Theatre. Gå med Peter, Wendy, Michael och John på en resa till Aldriland, där vi träffar både de föräldralösa pojkarna, älvarna, sjöjungfrur och läskiga pirater!

6 december, Juleshow med Øivind Blunck, Elisabeth «Bettan» Andreassen Reidun Sæther och Trond Nagell-Dahl, Halden , Fyra stora röster, en stor orkester och en sal fylld med underbar julatmosfär på Brygga Kultursal. En kväll med skratt, glädje, tårar!

18 december, Tenorane - Så ha en god jul, då! Brygga Kultursal, Halden Upplev den kritikerrosade gruppen Tenorane och Steffen Horn i sin åttonde julkonsert. Repertoaren sträcker sig från Bach till Beatles, eller från Puccini till Prøysen, allt förmedlat med stor musikalitet och humör.

23 december, kvällen före kvällen med Erik-André Hvidsten, Sarpsborg kyrka Julens sista konsert börjar kl. 23 och när klockorna ringer i slutet av konserten är klockan 00:00 på julafton. Tillsammans med sina musikaliska vänner ger Erik-André en upplevelse av lugn och julanda.

 

Sidan har skapats genom projektet Gränsen som attraktion. 
I projektet Gränsen som attraktion arbetar vi tillsammans med turistorganisationer och förvaltare för skyddad natur i Bohuslän, Dalsland och Østfold för att vidareutveckla den hållbara beöksnäringen i gränsregionen och bidra till att skapa nya långsiktiga företagssamarbeten. Vi arbetar för att främja utvecklingen av det gränsöverskridande samarbetet och utvecklingen av gränsregionala produkter för att därigenom öka gränsregionens attraktion och konkurrenskraft.