({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: G Assner

Upptäckter till fots

Reservatsguidningar, Stadsvandring, Kulturvandring och Strandguidning, mer info se vår evenemangskalendern.

Nord- och Sydkoster

Fotograf: Roger Borgelid

Reguljär båttrafik går under hela året till landets västliga bebodda öar som till större delar är naturreservat. Utmärkt vandringsmöjligheter längs stigar och markerade leder finns på båda öarna. Öarna är tillräckligt stora för att upptäckas till fots och sommartid är det aldrig lång till salt dopp i havet.

Missa inte Valfjäll Sydkoster, utsiktsplats med hänförande vyer över Kosteröarna och arkipelagen. Ett annat självklart måste är att gå upp på Högen, Nordkoster, fyrplatsen bjuder på milsvid utsikt över Kosterarkipelagen med Ursholmen längst i väster.

Res hit med Kosterbåten, avgångar från norra hamnen i Strömstad under hela året. www.kostermarin.se

Ladda ner reservatsfolder med karta och vandringsappen Kosterhavet
Tips på vandringturer hittar du här

 

Nord Långö naturreservat

Sommartid är ön ett populärt besöksmål med fina bad- och strövområden. Från Alaska, en blomsterträdgård anlagd med sten och snäckor, lutgår flera stigar till utsiktsplatser och mysiga badställen på öns väst- och nordsida. Hit tar man sig med egen båt och båtförbindelser ut till ön från Strömstads norra hamn under sommarsäsong, överresan tar ca 20 min.

Läs mer här>>

Saltö

Fotograf: Katrin Sjögren

Ett naturreservat där större delen av ön är bevuxen med tallskog som i vissa fall är över 200 år gamla, här växer även Ostronört och Kostertistel (båda är fridlysta). Möjlighet till havsbad finns från sandstrand såväl som från klippor. Sommartid finns kiosk öppen vid parkeringen. 
Hitta hit; Ligger 15 km söder om Strömstad, avtag vid Daftö Resort.

Ladda ner folder Saltö med karta här

Nötholmen

Fotograf: Katrin Sjögren

På norra sidan av Strömstad vid Kebalviken ligger ön med fina turmöjligheter. På öns finns ca 3 km stigar och västra sidan finns vindskydd med grillplats och utsikt mot havet. Nötholmen erbjuder handikappvänliga naturupplevelser i form av rullstolsanpassade stigar i strandnära miljöer. 

Nötholmen naturreservat

Västra Rossö & Kockholmen naturreservat

Naturreservat med havsnära vandringsled tar dig helt till sydspetsen och bjuder på fin utsikt över Kosterhavet, vacker vindpinad tallskog med gott om sand- och klippstränder. Hällmarker, jättegrytor, porfyrgång och andra spår från istiden kännetecknar södra delen av naturreservatet Kockholmen. Hitta hit: Väg 176 söderut, tag in på Rossö väg. Kör till skylt "västra Rossö" till naturreservat Kockholmen.

Läs mer här >>

 

 Halle-Vagnaren naturreservat 

Fotograf: Ulrika Husar

Det är inte så lätt at ta sig upp till toppen av Halle-Vagnaren men markeringar hjälper vandraren att hitta rätt. Doftande ljung, gröna mosskuddar och den spännande tallskogen är väl värd mödan. På höjderna består växtligheten av gammal tallskog med både tallar och granar som är långt över trehundra år. Väl uppe får man en fantastisk utsikt ut över havet och den norska skärgården. 

Läs mer och ladda ner reservatsfoldern

 

 Kobbungen naturreservat

Fotograf: Ulrika Husar

Kobbungen vid Singlefjorden norr om Strömstad består av halvön Nordbytången. Området har stora värden för friluftslivet genom sin relativt orörda natur, rika växt- och djurliv och mångfald av olika naturmiljöer att upptäcka. Inom området finns ett antal mindre stigar. Området är delvis svårforcerat med stora höjdskillnader och tät vegetation.

Läs mer och ladda ner reservatsfolder med karta

 

Utsiktsplatser

Fotograf: Katrin Sjögren

Korpeberget - en av stadens bästa utsiktsplatser endast 5-10 minuter promenad från busstationen och gästhamnen i centrala Strömstad bjuder på fantastisk utsikt över staden och närliggande Kosteröarna.

Björnerödspiggen – Bohusläns högsta berg 220 meter över havet med ett utsiktstorn som erbjuder stora vidder med utsikt över landskapet. Vandringen till Björnerödspiggen sker på Bohusleden och tar ca 2 timmar fram och tillbaka från Björneröd vid Krokstrand.

Dragonkullen – en gränsnära vandring till en utsiktspunkt med utsiktstorn som erbjuder en fantastisk utsikt över Svinesundsbron och Idefjorden. Vandringen tar ca 1 timme fram och tillbaka från parkeringen.

Tips!

Upplev Ute, ett magasin där du finner tips på fina friluftsområden i Strömstads kommun; stadsnära ställen, Södra skärgården, Kosterarkipelagen och Helhetsperspektivet. Till dem kan man gå, cykla, åka bil, buss eller båt. 

Ladda ner PDF-fil här>> 

Rundvandring i centrala Strömstad

Vandringsleder

 

Bohusleden 

Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring. Den sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. I söder ansluter Bohusleden till Hallandsleden.

De variationsrika etapperna inom Strömstad kommun ligger lätt åtkomligt och sträcker sig mellan Strömstad – Högstad - Krokstrand – Vassbottna. Bohusleden slingrar sig fram på stigar, mindre vägar, i skogar och ibland genom idylliska gårdar.

Leden bjuder även på vyer över landskapet, en tur upp på Bohusläns högsta berg Björnerödpiggen vid Krokstrand bjuder på vacker utsikt över Idefjorden och omgivande landskapet.

Ladda ner information och karta för Strömstads Kommun

Information om hela Bohusleden,  www.bohusleden.se

Kuststigen 

Kuststigen invigdes 2007 och är ett samarbete mellan Norge och Sverige i projektet Kustnära vandringsleder. Kuststigen Bohuslän finns antingen sammanhängande eller som rundslingor i Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Orust, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstad. Kuststigen och Bohusleden ansluter på några ställen till varandra. Tillsammans bildar de ett unikt ledsystem som knyter samman kontrastrik kust- och skogsmiljö i Bohuslän.
Ny guide Kuststigen; ladda ner bläddringsbar PDF här>>

 

Läs mer här om våra större vandringsleder, naturreservat och nationalparken Kosterhavet