Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Katrin Sjögren

01
aug
-
08
aug

Naturguidningar med Västkuststiftelsen

Hitta en guidad vandring som passar dig

Med anledning av covid-19 väljer Västkuststiftelsen att ställa in en del guidade vandringar. På samtliga de vandringar som genomförs krävs nu föranmälan. Du hittar information om hur du föranmäler dig under respektive vandring på deras hemsida. 

http://vastkuststiftelsen.se/guidningar/?fwp_vandring_kommun=stromstad

Vandringarna vänder sig till alla som vill komma ut och njuta av vår natur. Det krävs inga förkunskaper och det kostar oftast inget att följa med. Med skor och kläder anpassade efter väder samt matsäck och en stor portion nyfikenhet får man mest behållning av vandringen.

TIPS! Samåk till vandringen. Använd gärna skjutsgruppens app: https://skjutsgruppen.nu/

Augusti

Sand, klapper och granitklippor

Plats: Saltö, Strömstad
Datum: 1 augusti 2020 kl. 10:00 - 13:15

Vandring genom kusttallskog och vidare ut på de exponerade klipporna av Bohusgranit som stupar brant ner mot Kosterfjordens djupränna. Här ser vi den sällsynta bergarten rombporfyr, jättegrytor och grottformade vittringsformer. I väster ser vi Kosterskärgården där gnejsberggrunden är 600 miljoner år äldre än Bohusgraniten på Saltö. Vandringen är ca 4 km och går delvis i lite besvärlig terräng (klapperfält). Vi fikar under vandringen så ta gärna med matsäck. Samarrangemang med Västerhavsveckan.

Samlingsplats: Samling vid reservatsparkeringen (https://goo.gl/maps/kYnh4gVZRj22)

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Thomas Eliasson, Tel. 0702-22 88 57
Tema: Geologi, Västerhavsveckan
 

Vresig urskog och hänförande utsikt

Plats: Halle-Vagnaren, Strömstad
Datum: 8 augusti 2020 kl. 10:00 - 14:00

Halle-Vagnaren bjuder på en varierande natur, men främst en urskogslik tallskog med över 300 år gamla tallar och en hänförande utsikt över skärgården. På väg upp till toppen går vi genom en skog som under 2019 besöktes av en tromb, här ser vi resultat av naturens krafter. Från toppen belägen 120 m över havet, ser man vid klart väder topparna på Lifjäll och Gausta i Norge. Vi ser även ut över två marina nationalparker, Kosterhavets och Hvaleröarnas.

Vänder man blicken in över land ser man även där över till Norge och Bohusläns högsta topp Björnerödspiggan på Löveråsfjället. Vandringen fortsätter ner mot den vackra Vagnsjön i sin dal med lövskog och kulturhistoriska spår. Vandringen är 4-6 km i bitvis krävande terräng, men vi tar det försiktigt och anpassar hastigheten efter gruppen, vandringen tar 3-4 timmar. Ta med matsäck så tar vi en paus när vi kommer upp på toppen. Under vandringen kommer vi berätta om traktens kulturhistoria och den intressanta mätpunkt som finns som en pelare på toppen och som ingår i ett mätsystem med höga punkter. Vi ser också på växter och djur som vi träffar på. Samarrangemang med Västerhavsveckan.

Samlingsplats: Reservatsparkeringen vid Skärjebacken-Skärjedalen (https://goo.gl/maps/wXJKm4bezGt). Vägbeskrivnig: E6 till Nordby Köpcenter, mot Lervik, därefter skylt Halle Vagnarens Naturreservat till parkeringsplatsen.

Svårighetsgrad: Medelsvår vandring

Guide: Ingela Skärström, Tel. 0705-81 57 23
Tema: Västerhavsveckan
 
 

Hitta till vandringarnas samlingsplatser med bil eller kollektivtrafik. Så här gör du: http://vastkuststiftelsen.se/hitta-enkelt-till-samlingsplatsen/

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen

Göteborg


Telefon: +46 31 40 29 81


Hemsida: vastkuststiftelsen.se/