Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Hidvi Group

  • Fotograf: Backa Loge

Upplev vildmarken i Fegen

Där Västra Götaland möter Halland i söder och Småland i öster hittar Ni Fegen, ett naturreservat och område med vandringsleder, cykelmöjligheter och som även är ett område för kanot och fågelälskare

En del hittar hit av en slump, på vägen till eller kanske från Sveriges mest välbesökta varuhus, Gekås. En del återkommer hit år efter år, för att samla kraft, rensa tankarna och uppleva tystnaden.

Sedan år 2012 är Fegen ett naturreservat. Det är ett vackert sjölandskap som består av sjön Fegen och omgivande marker. Med sitt rika djurliv och omväxlande natur är Fegen ett populärt friluftsområde. Men redan innan år 2012 var Fegens natur känd. Fegen avsattes som naturvårdsområde 1980, främst på grund av förekomsten av vårsiklöja, det rika fågellivet med bland annat fiskgjuse och storlom samt områdets stora betydelse för friluftslivet. Fegen är förmodligen den enda svenska sjö där den hotade fisken vårsiklöja fortfarande finns kvar.

Naturstig Fegen

Fegen och grannsjöarna Svansjöarna och Kalvsjön bildar tillsammans ett område som har ett stort utbud av friluftsaktiviteter. Här hittar du cykelleder och ett varierande utbud av vandringsleder. Längs Fegens östra sida går Gislavedsleden som knyts samman med Europaleden. 

Strand vid lägerplats Lommaholmen

Området sköts av Västkuststiftelsen och Svenljunga kommun och i hela området finns det tillsynsman. Detta skapar både trygghet och ordning och reda. 

Tillsynsmannen hjälper dig gärna med frågor och vem vet, kanske han ger tips om några smultronställen?

Tillsynsmannen samlar också in lägercheckar som du behöver köpa för att använda rastplatserna i området. Checkarna läggs i avsedda lådor vid rastplatserna. Det är viktigt att veta att det är förbjudet att göra upp eld i naturen i hela Fegenområdet inklusive Svansjöarna och Kalvsjön, därför är det viktigt att du använder anvisad lägerplats. Här hittar du också ved och soptunnor.

Lägerplats med vindskydd, Mölneby

 Vissa av lägerplatserna har vindskydd så att man kan övernatta. Lägerplatserna sträcker sig upp i vattendragen norr om Kalvsjön och Fegen mot Östra Frölunda och Håcksvik. Dessa två orter fungerar också utmärkt som utgångspunkt när ni vill paddla kanot

Vill ni veta mer om Fegen så kan ni alltid kontakta Svenljunga Turistbyrå eller Turistbyrån FIA som ligger i samhället Fegen längst söderut i sjön.