Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jonas Ingman

Hummerpremiär 24/9

  • 17 sep, 2018
  • Celina Falck
  • Källa: Hummerpremiär

Den första måndagen efter 20/9 infaller hummerpremiären. Vi kan kalla det för Bohusläns nationaldag. Kl.07.00 den 24/9 i år sänks hummertinorna ner i Skagerrak.

Äntligen hummerpremiär!

Kaffethermosen är laddad frukostkorgen packad. Med varma kläder och ivrig blick glider de ut över havet i sina båtar i gryningen för att vara på plats prick kl.07.00 när startskottet går. Alla vet att det gäller att fånga den största och tyngsta hummern. 

Måndagen efter den tjugonde september varje år infaller hummerpremiären. En helig dag när både yrkesfiskare, glada amatörer och nyfikna turister deltar i Bohusläns stora folkfest till havs. Hummerfesten märks på hela Västkusten, och på landets alla fisk- och skaldjursrestauranger. 

Hummern är ett tiofotat kräftdjur som lever på cirka 2-40 meters djup. Den uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, och kommer alltså från samma tid som dinosaurierna. Under dagtid gömmer den sig under stenar och bland klippor men på natten ger den sig ut för att leta föda. Varje hummer har en egen håla som den återvänder till och försvarar mot inkräktare. Humrar kan bli upp till 75 cm långa och väga upp emot 4 kg, men de vanligaste är ca 30 cm och väger runt 1 kg. 

I Tanum finns fiskare och lokala företag som erbjuder hummerpaket med fisketur, hummermiddag och övernattning. Vi kan garantera att du får höra några riktigt spännande fiskehistorier på köpet. Under hummersäsongen kan du naturligtvis också äta hummer på många restauranger längs vår kust. 

 

Hummerupplevelser