({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Celina Falck

Kalvö Ostron

  • 30 nov, 2018
  • Celina Falck
  • Källa: Kalvö Ostron

"Ett liv i samklang med hav och natur."

En nyfiken säl kikar plötsligt upp vid bryggan och tar sig en ordentlig titt på vardagslivet ovan ytan. Havsluften biter tag i kinderna och jag drar kragen långt över näsan. Åsa Hardin som varit i Uddevalla och lämnat vattenprover från ostronbanken lägger vant till med taxibåten och hjälper mig ombord. När vi sakta glider norrut genom sundet förbi Hjalmars Bar & Brygga, Skäret och de vackra gamla sjöbodarna sjunker pulsen. Blicken sveper över de glödande granithällarna. Den låga vintersolen skänker ett magiskt skimmer över Kalvö.

”Här har jag sprungit sedan barnsben. Jag kan varenda klippskreva. I den här gamla trälåren lägger vi breven som postbåten kommer med. Jag minns vilken höjdpunkt det var som barn om somrarna att få vykort från vänner på fastlandet.”  Säger Åsa.

Den röda sjöboden luktar tjära och tång. ”Kalvö” står det på en handgjord skylt över dörren. Där inne står ett rustikt långbord med enkla träbänkar, fårskinnsfällar och fotogenlampor. 

”Det här bordet är det enda vi har investerat i inredningsmässigt. Det har Anders Snickare i Hamburgsund tillverkat. Det är en grov träskiva, och våra gäster som ska lära sig att öppna ostron här behöver inte vara rädda för att göra knivmärken i skivan.”  Säger Åsa.

På ena väggen hänger ett gäng vadarbyxor och vattenkikare. Vid fönstret längs den andra väggen står tomma ölflaskor uppradade. 

”Det är ostronstout som vi tagit fram tillsammans med Morgondagens Ekologiska Ölkafé i Hamburgsund. De använder våra ostron i tillverkningen, det är riktigt häftigt!”  Säger Åsa.

Ostronbanken vid Kalvö har funnits sedan 1600-talet och varit i familjens ägo i generationer. På ön bor tre helårsboende, och flera sommarboende. 

”Folk brukar anta att det är tre familjer som bor här året om. Men nej, vi är alltså tre personer! Det är jag, min man Anders och en person till. Jag och Anders flyttade hit från Lerum för tio år sedan, efter att Anders blivit väldigt sjuk. Ett val vi aldrig ångrat. När man går igenom något livsavgörande som en sjukdom kan vara, så börjar man ifrågasätta vad som är värdefullt i livet. För oss var det ett liv i samklang med hav och natur. Jag driver Kalvö Ostron tillsammans med Anders, och brorsan är en naturlig del av det hela på så sätt att det är han som dyker och handplockar ostronen." Säger Åsa. 

Under hela året erbjuder Åsa och Anders sina gäster att få uppleva livet på ön med ostronen i fokus.

”Våra gäster får alltid genomgå en liten ostronskola för att öka förstålsen för råvaran. Därefter får de dra på sig vadarbyxorna och själva vara med och plocka ostronen. Sedan samlas vi i sjöboden och njuter av havets läckerheter. Jag brukar sätta igång muurikkan här på utsidan där jag steker ostron med vitlök och kryddor för att de även ska få prova tillagade ostron. Det blir alltid succé!”  Säger Åsa.

Vill du läsa mer om Kalvö Ostron? Kika in på Kalvö Ostron på Facebook och Instagram. Hemsidan www.kalvoostron.se är under konstruktion.

Kalvö Ostron