({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Picasa

Grebbestad Tångknäcke

I årtusenden har tång/alger använts som en viktig del av födan i Asien och andra delar av världen. I över ett kvarts sekel har tång använts i Grebbestad Tångknäcke.

I årtusenden har tång/alger använts som en viktig del av födan i Asien och andra delar av världen. I över ett kvarts sekel har tång använts i Grebbestad Tångknäcke.

De alger som används i Tångknäcke är fingertång, blåstång, sockertång och knöltång.  Tången ger brödet sin unika smak och är dessutom rik på mineraler, spårämnen, aminosyror, fibrer och vitaminer. Till 100 gram Tångknäcke behövs ungefär 30-40 gram färsk tång som torkas och mals. Den umamirika tången fångar upp och förstärker smakerna, det är en av hemligheterna varför det smakar så gott med Tångknäcke. Innehåller endast naturliga råvaror.

En av de vanligaste, fingertång, växer längs de kallare havens klippkuster och blir synliga först vid lågvatten. Karakteristiskt för alla Laminaria- arter är att bålen är formad som en stor band- eller bladformig, flikad skiva som sitter fäst vid klippor och stenar med ett slags stjälk försedd med klolika fästorgan Fingertången är flerårig och förnyar sina skivor varje år. Det intressanta med med Laminarian är att den växer från stjälken och utåt, de älsta delarna är alltså de flikar som är längst ut. Tång är som landväxter beroende av solljus därför växer de bara ner till ca 50 m djup.

Tångmjölet tillsätts för att brödet skall bli rikt på mineraler, spårämnen, aminosyror och vitaminer men också för att dess smakförhöjande egenskaper. Tången som används torkas och mals därefter till mjöl. Tångmjölet ersätter inte andra mjölsorter men kompletterar dessa och ger brödet dess unika karaktär. Den ekologiska tång som används skördas i det rena vattnet utanför Island där den sedan torkas skonsamt med värme från de heta källorna. Av 10 kilo färsk tång blir det ca 1 kilo tokad mald tång. 

Laminaria är som andra algarter mycket rik på mineralsalter, spårämnen och vitaminer, 
varför den används som råvara till bl a läkemedelsindustrin.

Läs mer om Tångknäcke och vart du kan köpa det.

tangbrod.se

 

Upplev mer av Tanum

Välkommen till norra Bohuslän & världens vackraste skärgård! Njut av färska skaldjur och storslagen natur i världsklass. Besök det unika världsarvet vid Vitlycke och Kosterhavets marina nationalpark.