({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Hans Schub

Väderöarna

I yttersta kustbandet, rakt väster om Fjällbacka ligger Väderöarna. Öarna är fulla av minnen och spår från århundradens sjöfart. Här finns spår så långt tillbaka som till 1200-talet.

Upplevelser och sevärdheter

Till Väderöarna åker man bland annat för att "bara vara", dyka, fiska, måla, bada vedeldad bastu och badtunna, ägna sig åt fågelskådning, titta på sälar, bada i det kristallklara saltvattnet, vandra bland klipporna eller gå den nya fina naturstigen som sträcker sig över ön med historiska platser  och är en fantastisk naturupplevelse.

Väderöarnas Värdshus erbjuder boende, konferens och mat och har öppet hela året. Här finns drygt 30 bäddar fördelade på 11st. enkla men bekväma rum. Värdshusets kök följer havets, vädrets och årstidernas växlingar och här står havet som huvudleverantör av råvarorna.

Serveringen har fullständiga rättigheter.

Bröllop, dop, kalas och fest är en vanlig företeelse på värdshuset.

Förutom att ägna sig åt avslappnande promenader och havsbad har värdshuset en rad aktiviteter att erbjuda, berättarkvällar, trubadurkvällar, bad i vedeldad bastu och badtunna, båtturer i Väderöarkipelagen, kajakpaddling, fiske, hummerfiske, ostronkvällar, dryckesprovningar, julbord, nyårsfirande mm.

 

Basfakta

På Väderöarna, som har ett av Sveriges varmaste och blåsigaste klimat, finns en av Bohusläns största sälkolonier. Det annorlunda klimatet ger en spännande kombination av frodig grönska och karg utsatthet. Ornitologer, sportfiskare, dykare och andra naturintresserade har mycket att upptäcka på ögruppen, både över och under havsytan. Den 9 juni 2012 invigdes det nya naturreservatet.

2005 öppnade Väderöarnas Värdshus som i dag har både rum, restaurang och bryggcafé. Den gamla lotshamnen finns kvar och är en liten trygg gästhamn i dag. Ögruppen kan dessutom stoltsera med flera fantastiska naturhamnar. Hit tar man sig med egen båt, eller med Fjällbacka båttrafik som ingår i värdshusets regi och de utgår ifrån Fjällbacka.

 

 

Historia och kuriosa

Väderöarna ansågs länge vara omöjliga att bebo på grund av det blåsiga vädret och den karga miljön. Sjöfarare har legat inblåsta här sedan 1400-talet i många av öns naturhamnar och man kan i dag hitta flertalet ristningar på ön t e x. kompassrosen. Under 1700-talet startade lotsverksamheten och lotsfamiljerna bodde på ön fram till 1966. De var som mest fem familjer, tolv vuxna, sjutton barn, en lärarinna och tre pigor.

Väderöarna är i dag en såkallad "kronholme" och ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Den meteorologiska stationen som sitter uppe vid lotsutkiken ingår i SMHI:s nät av väderstationer för kustobservationer. Vindobservationer från denna station omnämns i den svenska Sjörapporten i svenska medier. Den högsta uppmätta vågen längs den svenska kusten registrerades av mätbojen sydväst om Väderöarna under stormen Per 2007. Signifikant våghöjd var 10,2 meter.

Vi rekomenderar