({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Henriksholm i sjön Ånimmen, Dalsland

Henriksholm är en privatägd ö på ungefär 100 hektar, som varit bebodd sedan 1500-talet. Ön ägs numera av familjen Berger, och är täckt av hälften skog och hälften ängsmark. På Henriksholm ligger en anrik herrgård med 18 rum, samt en paviljong som kan hyras veckovis med eget hushåll. För att komma dit från fastlandet tar man en privat bilfärja eller en båt. Närmaste tätort är Åmål, som ligger 22 kilometer bort.  Området ligger också nära såväl Vänern som naturreservatet Sörknaten. Här finns fantastiska möjligheter till paddling, vandring, bad och fiske. Förutom Henriksholm så har familjen Berger även fyra hus vid Stenebynäs som de hyr ut veckovis. Husen ligger otroligt vackert vid sjön Iväg, strax utanför Dals-Långed i Dalsland. Vid husen finns det tillgång till både bastu och båtar.

 

Ett Sverige i miniatyr

Henriksholm är ett naturvårdsområdet och har en varierad natur – man skulle nästan kunna säga att varje del av den svenska naturen är representerad på ön. Ön har till och med samma avlånga form som Sverige, och här finns alltifrån plan mark till berg, skog och ängar. Här finns också ett rikt djurliv – har du tur kan du se alltifrån rådjur, grävling och räv till den sällsynta vitryggiga hackspetten. Här häckar också storlommen och fiskgjusen. Den artrika sprickdalssjön Ånimmen är 12 kilometer lång och 33 meter djup, och dessutom hem för abborre, gädda, ål, lake, brax, mört och massor av andra fiskarter. Ånimmen förbinds med övriga delar av Dalslands kanal genom Snäcke sluss i söder. I sjöns norra del finns Strömmens sluss, som leder vidare till sjön Ärr.