Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Hembygdsgården Balteryd och Ingelsby skolmuseum
Tibro

Balterydsgården och Brännhults gård är två välbevarade äldre gårdar, som sköts av hembygdsföreningar i Tibro kommun.

Gården är ett välbevarat exempel på en storgård från tiden kring lagaskiftet. Förutom mangårdsbyggnad finns även ett antal intressanta ekonomibyggnader, bland annat den nyligen renoverade kölnan. Kölnan uppfördes ursprungligen som en torkugn för malt men har genom åren haft flera olika användningsområden,bland annat som brygghus och slakteri.

Ett stenkast från hembygdsgården ligger Ingelsby skolmuseum. Skolan är från 1880 och är inredd med gammaldags skolbänkar, undervisningsmaterial och lärarbostad. 

Aktiviteter

Balteryd har temautställningar och traditionellt midsommarfirande. Under juli månad arrangeras det kaffeservering och underhållning vissa lördagar. Mycket aktiviteter ordnas också av föreningen Tibro längs åna. På våren och hösten kan grupper med årskurs 3-elever vara med om en tidsresa tillbaka till 1913. Barnen får jobba och gå i skolan på gården under en dag med tidstypiska kläder och namn. Tidsresan bokas på Tibro Museum, tel. 0504-184 14. 

Brännhults hembygdsgård

Brännhult är en gård belägen vid vägen i närheten av sjön Örlen. Gården har anor från 1600-talet och består av två mangårdsbyggnader som liknar varandra i storlek och byggnadsstil och som ligger tätt samman. Ett antal uthus samt en torpstuga som flyttats hit hör också till hembygdsgården.

Aktiviteter

Ransbergs Hembygdsföreningm som sköter gården, ordnar våffeldag på försommaren och i augusti arrangerar föreningen en hembygdsfest med aktiviteter av olika slag.

 

Kontaktinformation

Balteryd

Balterydsvägen

54393 Tibro


Telefon: +46 50418414