Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Anna Storm

  • Fotograf: Anna Storm

Jul i Uddevalla

  • 17 sep, 2018
  • Uddevalla Turism

Vintern i Uddevalla är minst lika magisk som sommarmånaderna. Drick en varm kaffe medan du strosar runt på stan och besöker julmarknaden. Eller varför inte ta med vännerna på ett spektakulärt julbord eller på en promenad på ett snötäckt fjäll. Här tipsar vi om härliga aktiviteter för en jul i Uddevalla.

Jul i Uddevalla centrum 2018

Spendera veckorna innan julledigheten med att besöka vårt centrum. Strosa gatorna upp och ner och kika i butiker eller besök något utav stadens alla caféer för en värmande kopp kaffe eller choklad. Den 22 november kl 18.00 hålls den årliga Ljusinvigningen i staden där stadens invånare inviger den fantastiska julbelysningen i Uddevalla Centrum med stämningsfull musik och invigningstal. Den 2 december är det även dags för skyltsöndag med levande skyltfönster. Under denna dag besöker tusentals människor centrum och stämningen är på topp.

Den 8–9 december hålls också den årliga julmarknaden ”Gammaldags Jultorg” i Uddevalla. Gammaldags Jultorg ger precis som namnet säger en fläkt av äldre tiders torghandel med torgbesökarna nyfiket botaniserande bland torgstånden. Här kan du köpa allt du behöver till julen som ost, korvar, enbärsdricka, sillinläggningar, kalkonkött, sylter, marmelader, glögg, hemkokt kola och hantverk av alla de slag. Eller varför inte ta en tur med häst och vagn!

För dig som även letar julklappar finns det också (utöver centrum) ett stort utbud av butiker på Torp Köpcentrum. Spendera en heldag här med familjen och inhandla allt ni behöver för en magisk jul.

 

Bland snötäckta fjäll & storslagen natur

Vår vackra natur och inte minst våra populära fjäll (Herrestadsfjället och Bredfjället) lockar till utomhusaktiviteter även under vinterhalvåret. Här kan du spendera en dag eller några timmar med att vandra på vackra stigar och vandringsleder (ex. Bohusleden och Kuststigen). Packa en ryggsäck med något varmt att dricka och äta och spendera timmar i frisk luft och storslagen natur.

Är ni sugna på att åka längdskidor ordnas skidspår på flera olika motionsanläggningar i Uddevalla om naturlig snö finns. Elljusspår finns på Klämman, Norra fjället, Bjursjön och Stenshult. Aktuell info finns på www.skidspar.se/vastra-gotaland/uddevalla.

Ett annat fantastiskt sätt att ta sig fram på (om det blir is) är långfärdskridskor. Den rytmiskt vaggande färden över fruset vatten, med stränder och uddar som passerar, är rent meditativ. Liten friktion, bra fart och bara ljudet från skridskorna mot isen som bryter vintertystnaden. Vill du inte åka själv kan du låta Upplevelsebolaget guida dig över isen. Vill du hellre hålla dig till ett tryggare underlag finns det en ishall i Uddevalla som har öppet mellan oktober och mars, men håll koll på öppettiderna då hallen kan vara förbokad. Isklättring är också en spännande aktivitet. Med stegjärn och yxor tar du dig uppför Bohusläns frusna vattenfall. Följ med Upplevelsebolaget på kanske ett av vinterns roligaste äventyr.

 

Gå på julbord

Ta med dig vänner, kollegor eller familj och gå på ett välsmakande julbord under vintern. På Mortens Krog och Hotel Carlia kan du gå på julbord som även erbjuder en spektakulär show. Lyckorna Brygga, Bokenäset och Gustafsberg Badrestaurang erbjuder julbord i storslagen miljö nära havet. Skärgårdsbåtarna erbjuder såväl jullunch vid kaj som kvällskryssningar där julmat serveras.

Passa på att boka ditt julbord i god tid då många av stadens populära julbord blir fullbokade snabbt.

 

Julkonsert

Få saker kan vara lika stämningsfulla som en julkonsert. I Herrestads Kyrka sjunger de in julen den 16 december kl 15.00 och kl 18.00. I Uddevalla Kyrka hålls en adventskonsert den 2 december samt även julkonserter den 7, 11, 14, 16 & 20 december. I Dalabergskyrkan hålls julkonsert den 5 & 6 december.