({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vandringsleder i Uddevalla

Upplev naturen i Uddevalla till fots. Njut av salta bad, storslagna vyer och vackra skogspartier längst er väg.

 

 

 

STRANDPROMENADEN

Uddevallas stolthet med sitt spektakulära trädäck smygande runt de branta bergväggarna längs havslinjen. Ett självklart utflyktsmål! 

Strandpromenaden och då framför allt sträckningen Svenskholmen-Skeppsviken-Gustafsberg-Lindesnäs, har blivit Uddevallabornas stolthet. 2009 utsågs den dessutom till Sveriges vackraste väg av Vägverket och tilldelades Vackra vägars pris!

Under en vandring utmed hela Strandpromenaden passerar Uddevallas historia revy. Vid utgångspunkten Skalbankarna finns lämningar från stenåldersbosättningar och bankarna är unika fossila lämningar från sista istiden för ca 10.000 år sedan. Leden fortsätter utmed Bäveån genom den idylliska Regementsparken och förbi Bohusläns Försvarsmuseum.

Strandpromenaden skär igenom stadsdelen Tureborg, som fått sitt namn efter den borg Ture Malmgren lät bygga i närheten. Av borgen återstår ett utsiktstorn, men Tures romantiska hem Villa Elfkullen ligger kvar på en höjd vid ån. Vägen går vidare ner mot Vadbacken och genom parkområdet Hasselbacken där stadskyrkan tronar och följer den gamla hamnkanalen genom centrum till Bäveåns utlopp. På kajens norra sida ligger Bohusläns museum.
 
Strandpromenaden fortsätter på södra sidan via Svenskholmen ut mot Skeppsviken där man går på det spektakulära trädäcket, som är förankrat i bergväggen på ena sidan. Badplatsen vid Bodele och friluftsbadet Landbadet passeras innan framkomsten till Gustafsberg, Sveriges äldsta badort, som minner om badortsliv från flydda tider. Nu återstår bara en kortare sträcka utmed Byfjorden och de vackra sommarvillorna från 1800-talets slut innan målet är nått i Lindesnäs.
 
 
 
 
Strandpromenaden

 
 
Längd: 9 km. 
Tid: Ungefär 3 timmar utan raster.
Markering: Ljusblå skyltning finns längs hela vägen.
Underlag: Grus, asfalt och skogsstigar
 
 

 

SLINGAN "JORDEN RUNT"

Naturupplevelse med himmel, hav, berg och dalar. 

Ta en stärkande promenad på vandringsslingan ”Jorden runt” på Gustafsberg.

Slingan är markerad med pollare med vit topp. Den är 5,5 km och är utformad så att du själv bestämmer hur långt du vill promenera, i mitten av slingan ligger Gustafsbergsparken.
 
”Jorden runt” är en naturupplevelse med himmel, hav, berg och dalar.Hälsokällan är tillgänglig vid vissa tillfällen, passa då på att släcka törsten genom att ”dricka brunn” och bli delaktig i en 300-årig tradition.
 
 
 

Slingan Jorden runt

 

 

Längd: 5,5 km

Tidsåtgång: ca 2 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: bitvis kuperad

 

Karta för utskrift 

  

 

 

SNÄCKSKALSTRIANGELN

En rundslinga genom tre naturreservat 

Snäckskalstriangeln är en vandringsled som tar dig mellan tre av de områden i Uddevalla där snäckskalsbankar påträffas: Kuröd, Ramseröd och Älje Porsen.

Leden tar dig på en resa genom tiden med början för ca 10 000 år sedan då bankarna skapades, fram till 1900-talets början då skalgruset exploaterades och skapade en industri som kom att forma Uddevalla på många sätt. Skalgruset i marken har gett alla tre områdena intressant flora och fauna med höga naturvärden och de är därför också naturreservat.

Inspiration till ledens markering kommer från de säckar som snäckskalen packades i. Dessa pryddes av en liknande snäcka och färgen på bandet är taget från säckens färg.

För att hitta hit kan ni cykla till Skalbanksmuseet i Kuröd, ta bussen till hållplatserna Nordverk, Nöthult, Gräskärr eller Glimmingen, köra bil och parkera vid Skalbanksmuseet, Ramseröds naturreservat eller vid Älje-Porsens naturreservat.

Hitta hit Skalbankarna Kuröd

 

Karta för utskrift 

Längd: Ca 16 km. Stigen är ganska kuperad.
Tid: Ungefär 4-5 timmar utan raster.
Markering: Beiga band och klistemärken med snäckskalstriangelns symbol.
Underlag: Skogsstigar, grusvägar och asfalt.

 

 

VINDSVALAN

Motionsspår nära Uddevalla

Uppe i skogarna i Kapelle finns detta fina motionsspår där du kan promenera eller motionera i det något kuperade spåret samtidigt som du får en riktigt fin upplevelse i naturen.

Detta är ett uppskattat spår som är beläget nära Uddevalla så det är utmärkt att ta sig till en solig eftermiddag för att njuta av skogen. Kanske kan du få se och höra Uddevallas symbolart korpen, då den trivs i närområdet?

Spåret är grusat men är inte belyst så det passar sig bäst under dygnets ljusa timmar. Välkommen ut till ännu ett av Uddevallas fina tätortsnära naturområden!

Med cykel når du Vindsvalan antingen via Sigelhults kyrkogård, Lindåsvägen eller Bratterödsvägen. Tar du dig upp till Bratterödsvägen får du förbereda dig på en ordentlig uppförsbacke på vägen upp till Kapelle. Det kan vara glest med skyltar så ta med kartan som stöd.

För att ta bilen upp kör du mot Kapelle och Emaus. Följ sedan Bratterödsvägen så når du parkeringen efter cirka 2 km.

Hitta hit

Naturen i Dalsland

 

Karta för utskrift

Längd: Cirka 4,2 km. Spåret är lätt kuperat.
Tid: Ungefär 1-1,5 timma utan raster.
Markering: Ingen markering finns längs vägen men det finns vägvisare för att underlätta.
Underlag: Grus och skogsstig

 

 

 

TURESTIGEN

En led med ett tydligt tema: Ture!

Stigen är en rundslinga och börjar och slutar på samma ställe. Stigen leder dig från bostadsområdet Tureborg via Tureborgens ruiner och in i Ture dalars naturreservat.

Uppe vid ruinen kan du se resterna av Ture Malmgrens pampiga borg som han lät bygga under början av 1900-talet med medeltida slott som inspiration. Leden går även igenom den trolska bäckravinen som utgör naturreservatet Ture dalar. Naturreservatet har en dramatisk terräng med mossbelupna stenar i en susande ädellövskog.

Leden är markerad med röda markeringar och är en rundslinga på ungefär 2 km, dock är vissa passager ganska branta och kan upplevas som svåra. För att ta sig till området går det bra att cykla till änden på vägen Dalgången för att komma rakt på starten till leden. Om du tar dig med bil kan du parkera vid tennisbanorna längs vägen Dalstigen, därifrån är det ca 400 meter upp till slingan.

Hitta hit

Tureborgen

 

Karta för utskrift

Längd: Cirka 2 km. Stigen är ganska kuperad.
Tid: Ungefär 45 minuter utan raster.
Markering: Röda band och röda markeringar.
Underlag: Skogsstigar, grus och klippor.

 

 

 

EGONSPÅRET

Vackert och dramatiskt

Utmed Brattåsbäcken finner ni detta vackra och dramatiska promenad- och motionsspår.

Runt bäckens nedre del går det fyra kilometer långa Egonspåret. Vandra på de stundtals branta brinkarna och njut av deN omväxlande lund- och barrskogen och de vackra jättegranarna. Efter skjutbanan på Bulid passerar ni ett vattenfall och rester av en gammal kvarn.

Floran och faunan är rik, med skogsbräsma, kärrfibbla och gullpudra, forsärla, strömstare och mindre hackspett. Egonspåret, som utgår från Uddevalla Orienteringsklubbs stuga, har fått sitt namn till minne av Egon Johansson som förolyckades när han arbetade med att färdigställa spåret i mitten av 1990-talet.

Backarna på vardera sidan av bron över Brattåsbäcken har namngetts Håkans backar, våren 2019, för att hedra minnet av vår alldeles förtidigt bortgångne klubbmedlem Håkan Flingmark. Egonspåret underhålls av Uddevalla Orienteringsklubb och ansvaret är sträckvis fördelat. Underhåll av just dessa backar var Håkans tilldelade ansvar. Ett ansvar han tog på stort allvar och med mycket omsorg och därför finns inget mer passande namn för denna sträcka på Egonspåret än Håkans backar.

groda

 
 
Längd: Cirka 4 km. Stigen är ganska kuperad.
Tid: Ungefär 60 minuter utan raster.
Markering: Röda band och röda markeringar.
Underlag: Skogsstigar och grus.
 
 

 

HERRESTADSFJÄLLET

En solklar favorit för vandring, klättring och fiske.

Herrestadsfjället är en solklar favorit att besöka oavsett om du vill vandra, klättra, åka längdskidor, söka fiskelyckan eller bara njuta av den inbjudande naturen. 

Skogsområdet har ett stort inslag av hällmarker, myrar och sjöar. Den äldre skogen av reservatet har en ålder av 100 till 130 år. Genom området går många vandringsleder och fjället är ett populärt besöksmål för såväl vandring och klättring som längdskidåkning, men också många fiskare åker hit – det har nämligen planterats ädelfisk i vissa sjöar. Pass på – fiskekort behövs!

Hitta hit

 

Översiktskarta

En mer detaljerad karta från Uddevalla Orienteringsklubb finns att köpa på Uddevalla Turistcenter.

Mer info om Herrestadsfjället

 

 

 

MAJOREBERGSLEDEN 

En lummig regnskogsliknande dalgång.

Vill du uppleva en lummig regnskogsliknande dalgång med mängder av blommande vitsippor där du med lite tur också kan se bäver, kungsfiskare och vandrande havsöring?

Vandringsleden slingrar sig fram genom underbar natur, förbi porlande bäckar och brusande vattenfall, den är lättillgängligt och ett spännande utflyktsmål för hela familjen.

Leden består av en lättpromenerad grusad gångväg på 700 meter till den första grillplatsen. Dit kan du ta dig med hela familjen. Därefter har leden karaktären av en naturlig vandringled med både omslutande grönska och vidsträckta vyer, här är den lite mer utmanande.

Majorebergsleden startar vid Majoreberg, som ligger vid vägen som går upp mot Klämman på Herrestadsfjället. Leden går i en vid cirke och den startar och slutar vid ladugårdsbyggnaden på Majorebergsvägen, väl utmärkt med skyltar.

Hitta hit

VATTENDRAG MED GRÖN SKOG

 

Karta för utskrift

Längd: 3,5 km. Stigen är ganska kuperad.
Tid: Ungefär 60 minuter.
Markering: Skyltar.
Underlag: Skogsstigar och grus.