({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Niels Moesgaard Jörgensen / ulricehamnsturistbyra.se

En regnig dag

En regnig dag drabbar även de vackraste platser. Ändå är det som att fantasin tryter varje gång dropparna börjar falla. Så här har vi listat våra 9 bästa tips på vad du kan hitta på i Ulricehamn en dag med sämre väder.

 

1. Upptäcktsfärd

Det finns många platser att upptäcka som ligger lite längre ut på småvägarna. En solig dag kanske inte bilen lockar, så varför inte ta en dag med dåligt väder i ära och besöka undangömda smultronställen! Vi har många kreativa entreprenörer som tagit tillvara på sin lite mer avskilda placering. Kaféer och gårdsbutiker som har nyttjat och anpassat sig efter sin omgivning, i både byggnadernas form och i egetproducerat sortiment.

Här hittar du gårdsbutiker värda ett besök. Här listar vi fikaställen värda en utflykt. Även om det inte är glassigt utomhus, så passar en krämig glass eller annan favoritfika oavsett väder.

 

 

2. Spa och relax

Med yrande väder är det som att en ansiktsmask blir lite effektivare, bastun blir lite hetare och ett dopp i sjön kan till och med värma. Ta en regning dag till din fördel genom att koppla av och skämma bort kroppen lite.

I centrala Ulricehamn har vi Kallbadhuset, ett vattenburet hälsotempel ute på sjön Åsunden. Här finns bastu och bad med bländande utsikt över sjön och Kråkebo naturreservat. Efterlängtar din kropp mjukgörande massage eller avslappnande behandlingar så finns Mitt I Sjön. Även Restaurang Bryggan har en bad- och relaxanläggning precis intill sjön Åsunden som man kan hyra.

Ute på landsbygden ligger Lindås SPA. Lindås SPA & Friskvård är ett familjeföretag i hälsans tecken. Här erbjuds behandlingar både för dig som har ont och för dig som bara vill ha det gott. Vill du ha lite av varje finns det olika typer av färdiga SPA-paket. Den lantliga spaanläggningen ligger i den lilla byn Liared där Colin Nutley fann sin inspiration till trilogin Änglagård

 

3. Shoppa

Shopping längs den idylliska lilla gågatan i centrala Ulricehamn. Gällstads stora utbud av varumärken bara en kvart bort med bil. Landsbygdens alla producenter och dessutom den textila historien som lyser igenom i de många små butikerna. Ulricehamn som helhet blir en komplett shoppingupplevelse. Det säger Tanja Olsson som är före detta konsult inom handel- och destinationsutveckling.

Ulricehamn med sitt vackra läge beskrivs ofta som Åsundens pärla. De pittoreska husen, kullerstensgatorna och butikerna ligger tätt. Här får du uppleva mysig småstadsshopping. I Ulricehamn City hittar du välkända varukedjor som blandas med fräscha butiker. Genom sitt kunnande, sin service och sitt trevliga bemötande ser handlarna till att du får det du söker. Här kan du läsa mer om stadens hundraåriga tradition av handel.

En dag i oväder gör sig utmärkt för shopping. Strosa längs gågatan i centrala Ulricehamn eller ge dig ut till shoppingbyn Gällstad. Lite längre ut på landsbygden finns det flera spännande gårdsbutiker med lokala råvaror och egna produkter.

 

4. Fiska

En vacker båttur på en spegelblank sjö i all ära, men fiskeaction i dyngsur regnjacka är en klass för sig. Det är sedan gammalt att fiskarna nappar bättre i regn. Skurarna får strömhastigheten att öka, syresätter vattnet och tar med fler insekter och smådjur ut i vattnet vilket aktiverar fiskarna. I Ulricehamn har vi 16 fiskeområden och vid flera av sjöarna finns det möjlighet att hyra båt. Här kan du läsa mer om fiske i Ulricehamn. För att se vår fiskebroschyr klicka här.

 

5. Ät & drick gott

Låt köket hemma vila och passa på att avnjuta en smakrik middag på någon av stans restauranger. Besöka det där matstället som du spanat in så länge, fira med familjen eller skäm bort någon speciell och unna er lite egentid. Med ruggigt väder utanför tillåts smak och doft att kännas än mer. 

På fikafronten har vi till exempel Café Torgstallet som i år 2020 blev valda till årets restaurang. I gammeldags miljö centralt beläget på torget erbjuder "Torgstallet" hembakat fika som snickerskaka, knäckflarn och deras omtalade bullar. För den hungrige serveras här även lunch som raggmunk, quinoasallad eller tacotallrik. 

För fler trevliga restaurang- och fikabesök klicka här.

 

6. Bowla, spela shuffleboard och biljard

Trots ett kyligt väder utomhus så går det hett till inne på KW Bowling banor. Vill striken inte gå din väg idag så finns det fler roliga aktiviteter på detta nöjescentrum. Vad sägs om shuffleboard, biljard, airhockey ? Efter rafflande bowling och spel så ligger deras restaurang lägligt intill. En helkväll med skoj att se fram emot med vänner, familj, jobbarkompisarna eller kanske dejten... 

 

7. Gårdarna Runt Sjön

En tur runt Åsunden tar oss tillbaka till tiden då Birgit Th Sparre inspirerades till sina herrgårdsberättelser. I över 20 år beskrev författarinnan Birgit Th Sparre sin hemtrakt kring sjön Åsunden och hennes romanserie Gårdarna runt sjön har trollbundit flera generationer läsare. Turen Gårdarna Runt Sjön kan både cyklas och åkas med bil. Platser som passeras är bland annat cafét Hemma på KällebackaÅsundsholm samt bokens gårdar Hofsnäs Herrgård (Lindö i boken) och Torpa Stenhus (Heljö i boken).

 

8. Sträcktitta på lokalinspelade filmer & serier

Änglagård, Saknad, Vilken Jävla Cirkus, Där rosor aldrig dör och Bröllop, begravning & dop är alla exempel på serier och filmer som spelats in i Ulricehamnområdet. En ny film är dessutom på gång att spelas in här i år 2020! Colin Nutley och Helena Bergström har i flera år haft inspelningar i bygden och kallet området för sin egen filmstad. "Ni bor på en fantastisk plats. Det här är Sveriges hjärta, Västergötland" säger Colin Nutley

En mulen dag passar det utmärkt att njuta av vårt vackra landskap från en mysig tv-soffa istället. Kanske du känner igen någon av platserna eller till och med någon person? Läs mer om vår filmstad här.

 

9. Gå på konstgalleri

I centrala Ulricehamn finns ett fint konstgalleri, Galleri Sm Art på Storgatan. Ofta öppet på helgerna eller vid förfrågan. Även i Rådhuset på Stora Torget brukar det vara konstutställningar. 

Mer inspiration