({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Cykling vid Hemma hos Källebacka

    Cykelturveckan i Ulricehamn

    Fotograf: Jonas Ingman

Ett smakprov av Ulricehamn med omnejd

Storslagen natur och fantastiska cykelleder - Ulricehamn har alla förutsättningar för att erbjuda en cykelsemester i högsta klass. Boka in Cykelturveckan 3-8 juli 2022, sommarens stora klimatsmarta semester för hela familjen. Det är Näringsliv Ulricehamn och Kultur & Fritid som tillsammans med Cykelfrämjandet och aktörer i kommunen som bjuder på en vecka full av cykelglädje. 

En vecka full med upplevelser

Efter två år av pandemi och inställda arrangemang är det äntligen dags för den efterlängtade Cykelturveckan, denna gången här i Ulricehamn. Evengemanget skapades i mitten av 80-talet av Cykelfrämjandet och har sedan dess arrangerats på olika orter runt om i landet. 

Under vecka 27 kommer du få uppleva natursköna cykelleder, storslagna vyer och spännande smakupplevelser under dina dagar här i Ulricehamnstrakten. Dagarna består förutom av cykling även av olika aktiviteter och evengemang som dansbandskväll, allsång och cykelkortege med picknik. Evengemanget vänder sig till såväl barnfamiljer som kompisgäng och rutinerade cykelentusiaster. Antingen kan du anmäla dig till hela veckan eller besöka Ulricehamn de dagar som du tycker låter mest spännande. Det går även att anmäla sig på plats under veckan till enstaka dagsetapper. 

 

Mer än bara cykling

Under veckan 27 kommer du få uppleva Ulricehamns Änglagårdsbygd med dess omväxlande natur, vidunderliga vyer och vackra skogar där Colin Nutleys filmer om Änglagård spelades in. Du kommer också få njuta av utsikten över sjön Åsunden och av historierna om Gårdarna runt Sjön efter Birgit Th Sparres romaner med samma namn, och inte minst Ulricehamns pittoreska centrumkärna. Det är en vecka med ett varierat utbud av sevärdheter, aktiviteter och evengemang. Allsång, dansbandskväll, utomhusbio och guidade vandringar är några av de aktiviteter du kan ta del av i och kring Ulricehamn. 

 

Hjärtat under cykelturveckan

Vid Sturebadet som ligger precis vid vattnet inne i centrala Ulricehamn kommer vi att ha vårt kansli. Den asfalterade banvallen som är utgångspunkten för det mesta av cykellederna går rakt igenom denna plats. Här kommer det att finnas toaletter och tillgång till vatten. Strax intill finns gratis parkering, cykelpump och cykeluthyrning. Här hittar du också Restaurang Bryggan, Ulricehamns kallbadhus (mat, bad och spa) och det är gångavstånd in till Ulricehamns centrumkärna och shoppinggata. Från Sturebadet utgår de fyra turerna som vi ska cykla under veckan och det är här du får din färdbeskrivning och kartor. Här kommer du också att kunna anmäla dig till de aktiviteter som arrangeras under veckan. 

 

Kom närmare Ulricehamn

Med natursköna småvägar, bilfria banvallar och ett fantastiskt utbud för mountainbikeåkare har Ulricehamn blivit en cykeldestination att räkna med. Ulricehamn är en del av Sjuhärad och ligger i Västsveriges inland, en timme öster om Göteborg. Här finns naturen och stadslivet sida vid sida.  Ulricehamn erbjuder dig som besökare ett brett utbud av aktiviteter. Här är det cykel, vandring och fantastiska träningsmöjligheter som står i fokus. Upplev Lassalyckan som är ett av Sveriges modernaste idrottscenter, njut av bilfria cykelturer och upptäck natursköna vandringsleder. Kombinera aktiviteterna med bra boende och god mat. Här finns mysig småstadshopping, kända varumärken i Gällstad och gårdsbutiker på landsbygden. Besök Ulricehamn och upplev en stad som utvecklas året om. 

 

Bo nära till allt

Söker du boende i närheten kan vi rekommendera följande tre som alla är inom en kilometer från starten. 

 

Gör det enkelt - hyr cykel

Lämna cykeln hemma och hyr en cykel på plats här i Ulricehamn. Under cykelturveckan har ni möjlighet att hyra cyklar av olika modeller genom Kitekalle. Välj mellan enklare citycykel, 27-växlad touringbike eller elcykel. Bokning sker endast online här. Cyklarna hyrs mellan 3-8 juli. 

 

Cykelturer under veckan

Under veckan kommer du få ta del av flera olika cykelturer. Upptäck gårdarna runt sjön, ta del av affärsgatan mitt i grönskan och upplev änglagårdsbygden längst slingriga vägar. Längst cykelturerna kommer du ha möjlighet att utforska unika sevärdheter och välbevarade kulturlandskap. Du kommer även kunna inspieraras av vacker natur, njuta av lokalproducerad glass och besöka unika gårdsbutiker. 

En upplevelse för barnfamiljen

Skapa sommarminnen tillsammans med familjen under cykelturveckan. Knastrande grus under cykeldäcken, vind i håret och smultron på ett grässtrå. Under cykelturveckan erbjuds flera sträckor för deltagarna, varav två dagar kortare distanser som passar även de yngre deltagarna på 15 kilometer.

Under vecka 27 pågår även fullt med spännande aktiviteter som passar äventyrslystna barn i alla åldrar. Bland annat arrangeras Sommarvågen vid Sturebadet, ett stenkast från kansliet, av Ulricehamns kommun. Här finns bollar, skateboards, bubbleballs, tv-spelshörna och massa annat. Lassalyckans friluftsområde erbjuder även ett fantastiskt utbud med aktiviteter både för små och stora besökare. Här finns pumptrack och en hopplinje, spännande MTB-slingor, wakeboard, hinderbana och paddel med mera.

 

Ulricehamn med husbil

Ulricehamn är känt för sina fantastiska ställplatser. I stan erbjuds flera parkeringar där du får stå med din husbil och övernatta kostnadsfritt. Flera av dessa ligger i närheten av kansliet. Det finns även två campingar och stugbyar för längre vistelser om du inte vill flytta husbilen mellan de olika dagarna under cykelturveckan.

Klimatsmart semester för hela familjen

I takt med det ökade intresset för miljö och hälsa har cykelturism blivit allt populärare runt om i världen. Cykelturveckan ger därför en möjlighet att upptäcka och utforska Sverige på ett klimatsmart sätt. 

Klimatberäkna din semester

Klimatberäkna din semester och få klimatsmarta semestertips. Ulricehamn är en del av Västsverige och arbetar aktivt med att skapa ett hållbart samhälle. Tillsammans med andra kommuner i Västsverige arbetar vi för att ge dig som besökare mer hållbara alternativ under din semester. 

Hållbarhet inom besöksnäringen

Turistrådet Västsverige arbetar för att besöksnäringsföretagen och kommunerna i regionen ska utvecklas och bli mer hållbara. Genom satsningen och plattformen Hållbarhetsklivet kan företag inspirera varandra till att arbeta mer hållbart.