({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Ulricehamns Turistbyrå

Colin Nutley & Stora Stegerhult

  • 03 mar, 2016

Stora Stegerhult i Liared och Gerda Stomberg var en av anledningarna till att Colin Nutley spelade in Änglagård. Colin tillbringade några somrar i Liared i Ulricehamn och blev så fascinerad av byn och dess invånare att han gjorde en dokumentär. Colin kunde sedermera inte släppa taget om bygden och livet i byn och vävde in fler element i historien och skapade manuset till filmen Änglagård.

Gerda Stombergs arv till Liareds socken.
Gerda Stomberg levde ensam på gården Stora Stegerhult efter det att flera av hennes syskon emigrerat till Amerika. De syskon som var kvar här hemma löste Gerda ut och drev sedan gården helt på egen hand fram till sin död 1984. En av hennes bröder bosatte sig i ett litet hus på gården.

Gerda var en vacker kvinna men till sättet mer som en karl. Hon jagade, högg i skogen och skötte alla sysslor på gården. När det var dags för symöte gick kvinnorna in till Gerdas bror och männen satte sig hos Gerda för att prata jakt.

Allt som tiden gick blev huset i sämre och sämre skick, och flera gånger uppmanades Gerda att renovera men det tyckte hon att de som kom efter henne kunde göra. När Gerda gick bort hade hon testamenterat nästan hela sin kvarlåtenskap, en smärre förmögenhet, till Liared socken.

En intresseförening som skulle rusta upp de förfallna husen startades och idag är gården i ett fantastiskt fint skick.

Colin Nutley & Gerda Stomberg
Liared och Stora Stegerhult är på många sätt ursprunget till historien kring Änglagård, samhället Yxared och dess invånare.

Colin Nutley förälskade sig i Liared när han spenderade tid här tillsammans med sin förra fru. Han menar själv att om han inte hade kommit till Liared så hade han aldrig gjort Änglagård. För Colin Nutley framstod Liared som själva sinnebilden för ett litet svenskt samhälle.

Han fascinerades av bylivet, som också påminde honom om den engelska landsbygd som han själv växte upp i. I synnerhet fängslades han av en kvinna vid namn Gerda Stomberg. Hans fascination resulterade 1984 i filmskildringen "Där rosor aldrig dör".

Colin Nutley kunde dock inte släppa taget om mystiken kring Gerda Stomberg och började väva in fler element i historien. Resultatet blev så småningom ett manus till Änglagård, en av de allra största filmsuccéerna i svensk filmhistoria.

”Mina allra bästa sommarminnen är de som jag bär med mig från Liared… min kärleksaffär med Liared kommer aldrig att ta slut.” Colin Nutley.