({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Tony Nutley

Änglagård & Colin Nutley

Colin Nutley, född den 28 februari 1944 i Gosport, England. Efter fem års studier på konstskola inledde Colin Nutley sin karriär som grafisk designer på en regional engelsk TV-station i mitten av 1960-talet. Han övergick ganska snart till att regissera och arbetade under några år som frilansregissör då han gjorde en rad dramadokumentärer, musikprogram, serier och filmer för ITV, BBC och Channel 4.

Colins arbete i Sverige började när han gjorde tv-serien "Annika" som handlade om en svensk Au-pair flicka i England. Efter det kom dokumentären "Där rosor aldrig dör", en film om livet i en liten svensk by på landet, Liared, som ligger i Ulricehamn, Västergötland. Dokumentären inspirerade senare till skapandet av filmerna om "Änglagård". Liared är på många sätt ursprunget till historien kring Änglagård, samhället Yxared och dess invånare.

Colin Nutley förälskade sig i Liared när han spenderade tid här tillsammans med sin förra fru. Han menar själv att om han inte hade kommit till Liared så hade han aldrig gjort Änglagård. För Colin Nutley framstod Liared som själva sinnebilden för ett litet svenskt samhälle.

Sin långfilmsdebut gjorde Colin Nutley 1987. Filmen hette Nionde kompaniet, en svart komedi som handlar om ett gäng killar som får en lysande affärsidé när de rycker in i lumpen. 1990 kom Black Jack som bland annat kretsade runt ett dansband i ett litet svenskt samhälle.

1992 hade Änglagård premiär– den sågs av över en miljon biobesökare har blivit en av de mest sedda svenska filmerna genom tiderna och belönades samma år med två Guldbaggar för Bästa Film och Bästa Regi. Sista dansen (1993) handlade om vänskap, svartsjuka och avund och utsågs liksom Änglagård att bli Sveriges bidrag till Oscars-nomineringarna som Bästa Utländska Film. Filmen fick även priset Bästa skådespelerska och Bästa Foto på Guldbaggegalan 1993.

Änglagård – Andra sommaren, som hade sin premiär julen 1994, blev en lika stor publikframgång som sin föregångare och sågs av en miljon svenska biobesökare. Sånt är livet, en film om brutna löften och uppfyllda drömmar gick upp på biograferna hösten 1996. Colins nästa film, Under Solen (1998), blev Oscarsnominerad i kategorin Bästa Utländska Film samt fick ett specialomnämnande av juryn vid den prestigefyllda filmfestivalen i San Sebastián.

Gossip, som handlar om ett dygn i 10 skådespelerskors liv, hade premiär julen 2000. Sprängaren (2001) och Paradiset (2003) var båda baserade på Liza Marklunds böcker med samma namn. The Queen of Sheba's Pearls hade sin svenska biopremiär julen 2004, Heartbreak Hotel 2006 och den senaste filmen Angel 2008.

Hösten 2008 regisserade Colin Nutley musikalen "Cabaret" på Stockholms Stadsteater.

Inspelningen av filmen "Änglagård - Tredje gången gillt", avslutades i Ulricehamnsbygden sommaren 2010. Världspremiären den 16 december i Ulricehamn blev en riktig folkfest och filmen gick upp på 1:a plats på biotoppen.