({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fiske i Ulricehamn

Fiska kan man göra på många sätt och på många olika platser här i Ulricehamn. Vi erbjuder er ett brett utbud av fiskar och fiskesjöar. Vi har 15 fiskevårdsområden och på flera av platserna finns möjlighet att hyra roddbåt.

Att fiska är en populär aktivitet och kan vara en ren njutning. Ulricehamn har flera fina fiskevatten där sjön Åsunden är den största. 

Åsunden

Att Åsunden är en populär fiskesjö råder det inga tvivel om. Att lägga i båten och sakta glida ut på sjön med den vackra staden som tornar upp sig i bakgrunden är ett trevligt sätt att koppla av på. Här har det under årens lopp dragits upp många fina gösar och intresset för sjön har alltid varit stort. Här hittar du karta över kortfiskegräns i Åsunden.

Utöver Åsunden finns det fler fiskevatten i Ulricehamn, kommunen erbjuder hela 15 olika fiskevårdsområden. Här kan du läsa mer om dessa!

Båt- och iläggningsplatser

Kommunens båtplatser ligger i Åsunden vid Strandpromenaden samt åmynningen och utgör ett trevligt inslag i stadsbilden. Bryggorna vid centrum omfattar över 230 platser. Vid åmynningen i norr finns också en mindre brygga. Om du som besökare kommer med din båt till Ulricehamn har du möjlighet att en natt ankra upp vid träbryggan som går längs sjökanten vid hamnen och restaurang Bryggan. Det finns också en gästbrygga ungefär i höjd med ICA i centrum. 

Iläggningsplatser för båt finns vid Fiskebacken/Fiskaregatan. Parkering för bil och trailer finns alldeles vid sjökanten. Tänk bara på att för fordon och trailer gäller de allmänna parkeringsreglerna.

Båtuthyrning

Restaurang Bryggan inne i Ulricehamn har båtuthyrning under sommaren. De har aluminiumekor med motor på 6 hästkrafter, perfekt för en fiske- eller badtur på Åsunden. De har även kanoter och kajaker. Flytväst ingår. 

På Skotteksgården hyr du under sommaren kanoter, roddbåt, motorbåt och trampbåtar. Flytväst finns också. Strax bredvid har du badplatsen, campingen, stugbyn samt restaurangen med caféverksamhet. Ring först och hör om tillgänglighet: +46 (0)321 - 131 84. De hyr först och främst ut till sina gäster på campingen.

För mer information om båtuthyrning i kommunens olika sjöar se här.

Fiskeredskap

Enkel basutrustning finns att köpa på till exempel Dollarstore i Ulricehamn. Vill man ha lite mer tips och avancerad utrustning finns detaljhandel i Borås. Till exempel butikerna Vildland på Getängsvägen samt Wollmars fiske på Källbäcksrydsgatan 2.

Fiskekort

För de flesta fiskevatten i kommunen kan man köpa sitt fiskekort online på iFiske.se. Till den största sjön Åsunden kan man även köpa kortet på en rad andra platser. Till exempel Ulricehamns turistbyrå, Skotteksgårdens camping och Stugby och OKQ8. På Turistbyrån kan man också köpa inplastade djupkartor över Åsunden.

Fotograf: Ulricehamns sportfiske

Värna vårt fiskebestånd

I Ulricehamns kommun vill vi värna om vårt goda fiskebestånd, därför vill vi inte att man tar upp mer fisk än för husbehov. Inom många fiskarter är det honorna som blir stora och genom att släppa tillbaka till exempel stora gäddor får vi ett bättre och mer hållbart fiske för framtiden. Därför ser vi det som en självklarhet att släppa tillbaka de riktigt stora fiskarna så vi får ett hållbart fiskebestånd.

5 tips för gäddfisket 

1. När vattentemperaturen börjar sjunka kommer den stora gäddan ofta upp från de djupa områdena till mer lättåtkomliga fiskeplatser. Gäddan trivs bäst i vattentemperaturer mellan 12-15 plusgrader. Tänk på att gäddan ofta vill stå i skydd av vass, nedfallna träd eller någon stor sten.

2. Fiska på grunt vatten med flytande wobbler. Utan att förflytta dig kan du fiska av ett mycket större grundområde än med ett djupgående bete och wobblern fastnar inte så ofta i sjögräs och vass.

3. Fiska längs med stränderna tätt utefter botten och spinna in betet långsamt. Vid fiske från land kommer nästan alla hugg inne vid strandkanten. Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte veva in och göra ett nytt kast, sluta istället upp och veva. Rörelsen och motståndet hos vattnet brukar ge wobblern tillräckligt liv för att aktivera gäddan till ett nytt hugg.

4. Stora gäddor är svåra att hitta! Vill du fånga riktigt stora gäddor då bör du fiska på djupet. Du måste söka vid djupa branter, grynnor eller undervattensåsar. Stora gäddor är mycket försiktigare med att ta ett byte och snabbare än små gäddor när det gäller att spotta ut nåt som inte känns bra. Det gäller att vara vaken när en gädda hugger.

5. Stora gäddor är hårda i käften så använd nålvassa krokar! Försök aldrig att pressa in en stor gädda till båten, trötta ut henne på avstånd. Använd ett styvt spö och en multirulle.

Allemansrätten

Allemansrätten ger oss rätten att vara ute i naturen. För de som fiskar är det en förutsättning för att man ska kunna komma till och från många fiskevatten. Du måste bara komma ihåg att följa regler och uppträda på ett bra sätt. ”Inte störa – inte förstöra” sammanfattar vad allemansrätten handlar om.

Fiske ingår inte i allemansrätten. Däremot gör det fria handredskapsfisket att fiske med spö och lina är fritt i våra fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland, samt längs kusterna. I övriga vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

Vår svenska allemansrätt betyder att vi alla har rätt att vistas i naturen och promenera, cykla, åka skidor, paddla, rasta, campa. Allemansrätten är en frihet under ansvar. Det betyder att man inte får skada eller störa miljön och djurlivet. Tänk på det här när du ska fiska! Du får inte stå på någons privata tomt och fiska, du får inte heller gå över en tomt när du fiskar. En tomt är området närmast ett boningshus. Det behöver alltså inte vara inhägnat. Du får inte heller hindra markägarens verksamhet. Om du fiskar från båt får du förtöja den vid någons brygga, tillfälligt. Men bara om den inte ligger inom tomten och om du inte hindrar ägaren. Du får gå iland nästan överallt, om det inte är särskilt tillträdesförbud.

Fotograf: Lena Molander

Vinterfiske

Isfiske är en trevlig form av fiske som passar alla. Det är spännande att få borra hål i isen och släppa ner linan i hålet för att se om det nappar. Här har barnen gott om utrymme att röra sig på när det spritter i benen. Tänk på att alltid vara säker på att isen är tjock nog samt att du har med dig rätt säkerhetsutrustning. Tre kom-ihåg vid isfiske:

 

Isdubbar är ett absolut måste

Var aldrig ensam!

Kontrollera alltid isen

Kontrollera alltid isen innan du går ut på den

 

Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken, en borr och några krokar är en bra startutrustning.

Isfiske bedrivs genom att du antingen borrar hål eller bilar upp hål i isen. Som redskap används antingen ett mycket enkelt pimpelspö eller ett kort sportfiskespö. Som bete används små enkla drag, vertikalpirk, horisontellpirk eller en liten fluga, men naturligt agn används också. Det är viktigt att betet är litet, då fiskens aptit på vintern är begränsad. Det vanligaste bytet vid isfiske är abborre. Små hål borras med några tiotals meters avstånd genom det intressanta området, som en brant eller en topp. Betet fiskas vid botten. När abborre påträffas kan man ofta få flera i samma hål. Det är också vanligt att fiska efter gädda vid isfiske.

Gäddan är särskilt aktiv under senare delen av vintern då den äter upp sig inför leken tidigt på våren. Gäddan kan antingen fiskas med spö och levande agn eller genom angelfiske. Angelfiske, är en typ av vinterfiske där ett antal angeldon sätts ut i isen i syfte att fånga i huvudsak gädda.