Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Rolf Zetterberg

  • Fotograf: Rolf Zetterberg

  • Fotograf: Mikael Sepp

I skidåkarbubblan vill Hanna Falk stanna så länge det bara går

Idrottaren från Ulricehamn lever sin dröm om att åka skidor på heltid och har ett självförtroende som är bättre än någonsin.

Det är medaljer hon siktar på. I VM och på OS.

– Om jag spelar mina kort rätt nu så vet jag att jag har chansen att åka riktigt fort, säger Hanna Falk på telefon från Davos där hon befinner sig för att träna inför tävlingar i december 2016.

Just när vi gör den här intervjun går hennes träning och tävlingar väldigt bra. Hon känner sig ordentligt motiverad helt enkelt. I varje moment, träningsintervall och i varenda löpsteg hon tar i skogen har motivationen varit med henne på det sätt som får henne att känna ett självförtroende större än någonsin tidigare.

I april varje år när säsongen är över tar Hanna och funderar igenom resultaten av skidåkningen. Då är det dags att gå igenom tankar, sortera och göra en plan.

– Då brukar jag plocka upp saker som jag har i huvudet som jag känner att jag behöver jobba med. Jag har ju en tränare men jag är också väldigt mycket min egen tränare. Det kan handla om att behöva bli starkare på höger arm, om att förbättra löpningen eller att komplettera den med ännu fler intervaller.

Skidåkarbubblan vill hon stanna kvar i. Livet i övrigt finns där med familj och pojkvän men framtidsplanerna är just nu helt fokuserade på skidåkningen.

– För mig har det här varit en resa som fortsätter ett tag till, säger Hanna Falk. Inför den här säsongen är jag som mest motiverad någonsin och det känns oerhört stort.

Idag har hon sitt eget företag med egna sponsorer och bidrag och hon lever helt och hållet på skidåkningen.

Men hon valde ganska sent, det var först när det var dags att välja till gymnasiet som hon gjorde
valet att satsa helt och hållet på skidåkningen och sökte in till Torsby skidgymnasium.

– Då hade jag börjat bli ganska bra och jag tog någon medalj och sedan var det en individuell sport som gjorde att jag inte blev beroende av att lagkompisar också kom till träningen utan jag kunde satsa helt på det sätt jag ville.

Skidåkningen har inte varit den enda sporten. Fotboll, handboll och friidrott – Hanna har ägnat sig åt de flesta sporter och växte upp i en familj där idrottandet var en dominerande del av vardagen.

– Mina föräldrar var idrottslärare och jag hade två småsyskon och det var alltid mycket lek och idrott. Och så var vi mycket ute i naturen,  jag är väldigt glad att jag fick det också.

Lassalyckan är Hanna Falks hemmaarena

I skogen runt Lassalyckan där världscupstävlingar hålls 2017 och 2019 har Hanna spenderat mycket tid. Här är hennes egen klubbs hemmaarena. Hon tävlar fortfarande för klubben i Ulricehamn trots att hon numera bor i Falun.

– Och jag är väldigt stolt över världscupstävlingarna i Ulricehamn. Här har vi en bra skidklubb, med bra värderingar och människor med ett stort engagemang. Inte minst när det gäller att få konstsnön på plats.

När Hanna besöker Ulricehamn försöker hon någon gång per år att delta på en träning i klubben.

– Det är fantastiskt att komma hem på en avslutning eller så och se hundra ungar åka runt på den här lilla delen av konstnö. Det är otroligt vilket engagemang det finns.

I januari 2017 är det dags för världscupstävlingar i Ulricehamn. Och då kommer hela världseliten att samlas.

– Ja det är kittlande att tänka på det även om det är flera tävlingar kvar innan dess men här kommer ju alla att samlas som en uppvärmning inför VM.

Hennes pappa, Johan Falk är engagerad i arrangemanget och Hanna försöker hjälpa till att svara på frågor och komma med synpunkter och tankar så gott det bara går.

– Men jag kan ju inte allt, oftast kommer jag ju bara till en arena för att åka så fort jag bara kan. Efter loppet lämnar jag ju platsen.

Men hon är oerhört imponerad över det arbete som sker i Ulricehamn för tävlingarna. Det visar på ett starkt engagemang, både för skidor och för att växa och utvecklas som stad.

– Folk måste ju sluta samman och hjälpas åt.

Upptäck Lassalyckan