({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tjej servererar två gäster fika

Fotograf: Ekstrand Media

Service med det lilla extra

Shopping längs den idylliska lilla gågatan. Gällstads stora utbud av varumärken bara en kvart bort med bil. Landsbygdens alla producenter och dessutom den textila historien som lyser igenom i de många små butikerna. – Ulricehamn som helhet blir en komplett shoppingupplevelse.

Det säger Tanja Olsson som är före detta konsult inom handel- och destinationsutveckling. Hon har bland annat arbetat med flera uppdrag i Ulricehamn men kommer inte från kommunen och har helt och hållet ett utifrånperspektiv på staden.

En bygd vars historia syns

Längs gågatan inne i stan har köpmän bedrivit handel i många hundra år. Strukturen på gatan med gårdarna på rad och de många fastighetsägarna har sin förklaring i det historiska perspektivet. Längs gatan bedrevs handel, på baksidorna av husen höll man sin boskap. Det är en bygd vars historia på flera sätt syns än idag. Till exempel är textilhistorien tydlig, både på gatan i city och i shoppingbyn Gällstad. Det breda sortimentet och valet av utbud hos handlarna är ett exempel.

– Jag kan gå längs gatan i den här lilla staden och se vilka varumärken som finns här. Det är tydligt att det finns en kvalitetsmedvetenhet hos konsumenterna här, säger Tanja Olsson.

Butikspersonalens kunskap om plagg, vilka textilier det är, hur de beter sig och hur de är tillverkade är ett annat exempel på det.

– Det är helt enkelt en kunskap som finns här som man inte ser på en ort som inte har den här historien.

Service med det lilla extra

Den här småstadsservicen som innehåller allt från tips och råd, till uppläggning av byxor samt strykning av plagg. Det är något som i dag nästan är lite exotiskt att få tillgång till som kund om du inte betalar för det. Och det bidrar till den totala shoppingupplevelsen.

Förutom detta kommer fler och fler butiker med lokalproducerat runt omkring på landsbygden. De mindre samhällena bjuder på shopping nära tillverkningen.

Trenden om det ekologiska och hållbara har trots att den varit med oss länge faktiskt inte slagit igenom helt och hållet. Men nu sker det mer och mer och konsumenterna blir alltmer medvetna om var de handlar och att det företag de handlar av står för de värderingar som de själva också har. Och för turister till en ort är det här närproducerade inte bara för att göra ett medvetet val utan också för att få smaka och ta del av det som finns på en ort. Det är en väldig tillgång och ett sätt att lära känna en bygd.

– Ulricehamn har inom femton minuter med bil en sådan bredd i sortimentet och det kvittar egentligen vad du vill handla så kan du lösa det i Ulricehamn. Tittar man då på storleken och på att Ulricehamn är en så liten stad och kommun så är jag otroligt imponerad, säger Tanja Olsson.

Shoppa i Ulricehamn